Razstava Alana Hranitelja na sedežu Sveta Evropske unije v Bruslju

Ministrstvo za kulturo, 13. julij 2021 ― V stavbi Justus Lipsius v Bruslju so danes, 13. julija 2021, odprli razstavo del iz bogatega opusa slovenskega kostumografa Alana Hranitelja, ki že več kot 30 let deluje na področjih opere, gledališča in filma. Razstavo Omara norega klobučarja sta odprla slovenski minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in generalni sekretar Sveta Evropske unije Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Govor ministra za kulturo dr. Simonitija ob odprtju razstave Alana Hranitelja v Bruslju

Ministrstvo za kulturo, 13. julij 2021 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je 13. julija v Bruslju odprl razstavo slovenskega kostumografa Alana Hranitelja Omara norega klobučarja. Razstava bo na sedežu Sveta Evropske unije, v stavbi Justus Lipsius na ogled do konca letošnjega leta. V nadaljevanju objavljamo otvoritveni govor ministra dr. Simonitija.

Na Ljubljana Festivalu čas za opero Madama Butterfly in koncert Marthe Argerich, oba prestavljena v CD

SiGledal Novice, 13. julij 2021 ― V okviru Ljubljana Festivala se ta teden obetata Puccinijeva opera Madama Butterfly v izvedbi mariborske operne hiše in koncert slovite pianistke Marthe Argerich z Orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko dirigenta Charlesa Dutoita. Prireditvi bosta s Kongresnega trga prestavljeni v Cankarjev dom, so povedali na novinarski konferenci.

Zamolčane zgodbe: Miriam Drev

Vrabec Anarhist, 13. julij 2021 ― Miriam Drev v podkastu razkriva, kako zelo je že v zgodnjem otroštvu potrebovala besede, knjige, branje, pripovedovanje. Iz hlepenja po njih pa se je razraščala tudi želja po lastnem ustvarjanju. The post Zamolčane zgodbe: Miriam Drev first appeared on Vrabec Anarhist.

Minister dr. Simoniti: predstavitveni govor o prednostnih nalogah s področja kulture na odboru CULT

Ministrstvo za kulturo, 13. julij 2021 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je danes, 13. julija 2021, na odboru Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje (CULT) predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije s področja kulture in avdiovizualnega sektorja. V nadaljevanju objavljamo njegov predstavitveni nagovor.
Grad Snežnik znova v utripu Plavajočega gradu

Grad Snežnik znova v utripu Plavajočega gradu

Misli, 13. julij 2021 ― Na Gradu Snežnik bo od 22. do 25. julija potekal 9. mednarodni intermedialni festival Plavajoči grad. Na letošnji, doslej največji festivalski izdaji, se bo v štirih dneh na čarobnih lokacijah ob gradu predstavilo več kot 120 glasbenih skupin in 400 umetnikov z vsega sveta. Tema prostorskih instalacij bo tihotapci konj.

Minister dr. Simoniti o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja s področja kulture

Ministrstvo za kulturo, 13. julij 2021 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je 13. julija 2021 na odboru Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje (CULT) predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije s področja kulture in avdiovizualnega sektorja. V prihodnjih šestih mesecih bodo v ospredju razprave o inovativnem potencialu kulture, s poudarkom na kakovostni gradnji in arhitekturi, o konkurenčnosti evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin na globalnem digitalnem trgu ter o okrevanju kulturnih in kreativnih sektorjev po pandemiji covida-19.

Gledališče Ane Monro s predstavo Cirkus Korona na gostovanje v Dalmacijo

Misli, 13. julij 2021 ― Gledališče Ane Monro bo drevi z interaktivno predstavo Cirkus Korona na povabilo britanskega združenja Sign Dance Collective International nastopilo v hrvaškem kraju Pakoštane. Predstavo bodo neposredno prenašali prek spleta, na kanalu SIMS. Z gostovanjem v tujini bodo sklenili pot Cirkusa Korone, ki se je 8. maja začela v ljubljanski soseski BS3.

DIY ambisonic dome part 2: Live coding in ambisonics

PIFcamp, 13. julij 2021 ― The DIY ambisonic dome 2 is a continuation of last years project by Blaž Pavlica, who experimented with spatial sound synthesis and processing. This time Blaž will experiment with synthesis of the 3D sound fields and new sound effects possible in ambisonics format with the SuperCollider programming and livecoding environment. Ambisonics is a spherical surround … Continue reading DIY ambisonic dome part 2: Live coding in ambisonics The post DIY ambisonic dome part 2: Live coding in ambisonics appeared first on PIFcamp.

Začenja se Teden italijanskega filma, letos s sodobno produkcijo

Misli, 13. julij 2021 ― S projekcijo filma Boginja sreče v režiji Ferzana Özpetka se bo v Slovenski kinoteki danes začel Teden italijanskega filma, ki ga pod naslovom Ustvarjati film pripravljata Slovenska kinoteka in Italijanski inštitut za kulturo. Do petka bodo v sklopu tedna prikazali sodobne italijanske filme, večinoma z letnico 2019 in 2020.

Igralec, ki je imel rad vloge z dna

SiGledal Novice, 13. julij 2021 13. julija leta 2012 je umrl gledališki in filmski igralec, pedagog in pisatelj Polde Bibič, prejemnik Borštnikovega prstana, Prešernove nagrade ter številnih drugih priznanj in nagrad. Bil je eden najbolj priznanih in spoštovanih slovenskih igralcev. Objavil je sedem knjig spominov in pričevanj o slovenskem gledališču.
1885 Ljubljana – Otla mera

1885 Ljubljana – Otla mera

Stare slike (Cerknica), 13. julij 2021 ― Zanimiva in vsestransko uporabna knjižica nosi naslov: Hitri računar z oziram na sedanji denar po avstrijski veljavi in na novo mero in vago. 8. popravljeni natis Ljubljana 1885 Tokrat se bomo lotili otle mere. Tako kot ostale mere imajo tudi mere za tekočino in prostornino zanimivo zgodovino in temu primerna poimenovanja. Prav posebna in zanimiva […]
še novic