Protestni pesmi

Vrabec Anarhist, 24. julij 2021 ― Rumeni opričniki, kako si drznete rohneti nad nežnimi dekleti, z Sieg Heil pozdravljati pokveke, moj spomenik ukrasti, da bi pljuvali – prekleti landsknehti! – na moj rod, nebo, prostost, na boj stoletij?! The post Protestni pesmi first appeared on Vrabec Anarhist.

Ah Art #2: Da začnete, ne čakajte nikogar!

OUTSIDER, 24. julij 2021 ― Intervju z Johannom Königom, vseprisotnim slavnim galeristom in promotorjem sodobne umetnosti: »Tukaj sem zato, da ljudem posredujem umetnost, jih opolnomočim in jim predam orodje za njihovo razumevanje.«  Z Johannom Königom (1981) sem govorila le nekaj dni po tem, ko je še ena v vrsti velikih mednarodnih galerij (legendarna Metro Pictures) po »zahtevnem pandemičnem letu in…
TJAŠA RENER: ČUDOVITO / WONDERFUL

TJAŠA RENER: ČUDOVITO / WONDERFUL

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 24. julij 2021 ― Tjaša Rener se prvič po letu 2013 s pregledno razstavo slik »Čudovito« predstavila domači javnosti. V Galeriji Ravne so razstavljeni njeni portreti temnopoltih prebivalcev Akre, prijateljev in naključnih mimoidočih, ki jih slika v njihovem naravnem okolju ter pri vsakdanjih opravilih in tako beleži utrip mesta in ganske sedanjosti. Na razstavi »Čudovito« je z 10 slikami osvetlila sodobni obskurantizem z novim upanjem. Tjaša Rener se vrsto let ukvarja z vprašanjem pripadnosti. Skozi lastno izkušnjo raziskuje, kaj pomeni biti priseljen v novi državi in novi kulturi, razloge migracije in spopadanje z lastnimi emocijami, ki jih prinašata novo okolje in kultura. Tjaša Rener vsa leta redno sodeluje tudi s Koroško galerijo likovnih umetnosti, za katero je med drugim ustvarila likovno podobo vrančka Kokija, maskote pedagoških programov galerije. Tjaša Rener (1986) je leta 2013 diplomirala na ALUO v Ljubljani (prof. Bojan Gorenc). Svoje znanje je izpopolnjevala na oddelku za grafiko na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Vsa leta študija je prejemala Zoisovo štipendijo, leta 2012 pa je dobila nagrado Univerze v Ljubljani za posebne umetniške dosežke. Je slikarka in grafičarka. Leta 2013 je ustvarila umetniško knjigo Zgodba iz Afrike (A Story From Africa). V umetniškem in galerijskem delu povezuje novo afriško stvarnost z evropsko. Od leta 2013 živi in ustvarja med Slovenijo in Gano.
Modri cvet najboljši hrvaški film na festivalu v Pulju

Modri cvet najboljši hrvaški film na festivalu v Pulju

Misli, 24. julij 2021 ― Veliko zlato areno 68. puljskega filmskega festivala so ob sklenitvi prireditve v soboto zvečer podelili družinski drami Plavi cvijet (Modri cvet) režiserja Zrinka Ogreste. Celovečerni prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović s slovensko udeležbo Morena je osvojil občinstvo in si prislužil nagrado zlata vrata Pulja.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 24. julij 2021 ― Pri Mladinski knjigi so izdali vodič Igorja Drnovška Najlepše stvari so blizu: 42 brezmejnih doživetij za konec tedna okoli Slovenije, pri KUD Police Dubove pa knjigo češke pisateljice Radke Denemarkove Spalne hibe. V sozaložništvu Klubov slovenskih študentk in študentov na Dunaju, Gradcu in Celovcu je izšlo delo Naše vse je upor.
1978 Cerknica – Begunjska gasilska enota pionirjev

1978 Cerknica – Begunjska gasilska enota pionirjev

Stare slike (Cerknica), 24. julij 2021 ― Slika pionirske enote gasilcev iz Begunj je nastala na občinskem tekmovanju gasilskih enot društev občine Cerknica. Tekmovanje se je odvijalo v Cerknici, na parkirnem prostoru ob tovarni Brest. Tu so se pionirji tudi slikali, zato se v ozadju vidi značilen zvonik cerkniške cerkve. Slikani v spremstvu gasilca Janeza Kranjca in Ivana Intiharja iz Begunj, ki […]
SLIKARSTVO ZDAJ / THE PAINTING NOW Slovenija 21 / Slovenia 21

SLIKARSTVO ZDAJ / THE PAINTING NOW Slovenija 21 / Slovenia 21

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 23. julij 2021 ― Kuratorska razstava. Sodelujoči umetniki: Suzana Brborović, Nina Čelhar, Matej Čepin, Barbara Drev, Marko Jakše, Staš Kleindienst, Robert Lozar, Ira Marušič, Katja Pál, Miha Štrukelj, Maruša Šuštar, Joni Zakonjšek, Nika Zupančič. Kurator: Andrej Medved Razstava gradi na avtorskih poetikah, ki zaznamujejo sodobno slovensko slikarstvo »ta-hip« in »ta-trenutek«, se pravi brez omejitev na posamezne generacije ali letnico rojstva, kot je bil to primer pred dvema letoma na razstavi Čas brez nedolžnosti v ljubljanski Moderni galeriji. Pomembna je torej kakovost del, njihova vrhunskost in aktualnost v smislu so=dobne ustvarjalnosti. Zato ne bo uveljavljenih slikarjev, ki trenutno nimajo presežnih del, niti slikarjev, ki so že ustvarili vrhunska dela in predstavljajo v svojem obdobju zaključene slikarske opuse, a so njihove sodobne slike pomik nazaj, »ponavljanje« ali le poskus nečesa novega, kar ne prinaša v resnici neki novuum ali celo nadaljevanje umetniške rasti v pomenu kakovostnega presežka v njihovem razvoju.

To Love is a Lie

Speculum Artium, 23. julij 2021 ― Light follows the breath. Night falls, lighting strikes. The midday birds continue. These diaristic reflections on the phenomenology of watching and waiting write with images through an electronic ink screen. Filmed over a period of confinement in Vendée and Paris, France, they straddle an experiential world of immediate sensation, and a detached realm of quiet […]

Jeseni bo vrata spet odprla ŠUGLA!

Ana Monro, 23. julij 2021 ― ŠUGLA, Šola sodobnih performativnih uličnih umetnosti je program neformalnega izobraževanja in usposabljanja za mlade ustvarjalce z različnimi umetniškimi interesi in izkušnjami, ki ga izvajamo že od leta 2007. Jeseni bomo vanj sprejeli že 9. generacijo udeležencev, ki bodo pod vodstvom priznanih slovenskih in tujih mentorjev spoznavali gledališče kot živ organizem in se učili osnov nastopanja v ... The post Jeseni bo vrata spet odprla ŠUGLA! appeared first on Ana Monro.

Miloš Kosec: Glivični urbanizem

OUTSIDER, 23. julij 2021 ― Okrog nas se razteza nevidno omrežje, k povezuje in ureja cel svet. Ne gre za nikakršno teorijo zarote – saj navsezadnje že desetletja živimo obdani z brezžičnim internetom in mobilnimi signali, zaradi katerih se v zadnjih letih razkrajajo ločitve med domom in delovnim mestom, med zasebnim in javnim, med mestom in podeželjem, med potovanjem in…
še novic