Roman Lešek #odtokiadotokia (4)

Roman Lešek #odtokiadotokia (4)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 1. avgust 2021 ― V trajanju olimpijskih iger Tokio 2020 razkrivamo v spletni rubriki Iz hiše pisanih spominov nekaj vtisov iz kariere celjskih olimpijk in olimpijcev, ki so nastopili na igrah v Tokiu leta 1964. Roman Lešek (1937- ) Atlet Roman Lešek se je iger udeležil že olimpijado poprej v Rimu (1960). Lešek je aktiven športnik že celo življenje. […] The post Roman Lešek #odtokiadotokia (4) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Zmagovalec festivala v Motovunu švedski film Pleasure

Zmagovalec festivala v Motovunu švedski film Pleasure

Misli, 1. avgust 2021 ― Švedski celovečerec o pornoindustriji Pleasure režiserke Ninje Thyberg je zmagovalec letošnjega filmskega festivala v istrskem mestecu Motovun, ki so ga sklenili v soboto zvečer. V petih festivalskih dneh so predvajali več kot 100 filmov, prireditev pa je obiskalo več tisoč filmofilov, so sporočili organizatorji.
Snake eyes

Snake eyes

MMC Film, 1. avgust 2021 ― Prav nič novega ne povemo, če še enkrat ugotovimo, da je filmska industrija globoko v obdobju nadaljevanj, preddelov in izpeljank različnih fantazijskih franšiz.

O zbirki Vinka Möderndorferja Čuvaj sna

Vrabec Anarhist, 1. avgust 2021 ― Tudi v tej knjigi Möderndorfer vzpostavi dvojico eros – tanatos, ob ljubezni minevanje in smrt. Ob smrti potegne še nit, povezavo na občutek sokrivde in s tem vpelje čut za solidarnost, sočloveka in navsezadnje poudari nujnost odgovornosti posameznika v družbi. The post O zbirki Vinka Möderndorferja Čuvaj sna first appeared on Vrabec Anarhist.
Pod gladino Benetk odkrita antična rimska cesta

Pod gladino Benetk odkrita antična rimska cesta

Misli, 1. avgust 2021 ― V reviji Scientific Reports objavljena študija razkriva obstoj antične rimske ceste na območju Benetk, ki pa je danes potopljena pod morsko gladino. Odkritje, ki vključuje ostanke rimskih dokov v bližini kanala Treporti, priča o tem, da je bilo območje naseljeno že več stoletij pred ustanovitvijo mesta Benetke.

Knjižnica Arhiva Republike Slovenije in zanimivosti z njenih polic

Arhiv RS, 1. avgust 2021 ― Knjižnica Arhiva Republike Slovenije je specialna knjižnica s področja arhivistike. Njeno delovanje in dopolnjevanje knjižnične zbirke je v prvi vrsti prilagojeno potrebam zaposlenih v arhivu, knjige in periodiko pa si lahko ogledajo tudi zunanji uporabniki. Njeni začetki segajo v leto 1953, ko se je takratni Državni arhiv Ljudske Republike Slovenije prostorsko ločil od Narodnega muzeja Slovenije. Na policah arhivske knjižnice naletimo tudi na publikacije, ki so nekakšen »hibrid« med knjižničnim in arhivskim gradivom. Ena takšnih publikacij je 32 dvojnih strani obsegajoča knjižica Cestno-policijski red za deželno stolno mesto Ljubljano.
še novic