Zelene oaze zgodovinskih mest

Zelene oaze zgodovinskih mest

ZZMS, 8. avgust 2021 ― V vročih poletnih dneh si vsi želimo osvežitve v prijetni senčki – če se ob tem lahko še namakamo, so vrhunski užitki zagotovljeni. Tudi slovenska zgodovinska mesta imajo svoje zelene oaze, ki vam bodo prinesle sprostitev in ohladitev, in v tokratnem blogu smo jih zbrali na enem mestu. Obožujete morske plaže, jezera, reke ali imate […] The post Zelene oaze zgodovinskih mest appeared first on ZZMS.
Film pod zvezdami: Stari (Old)

Film pod zvezdami: Stari (Old)

Koridor, 8. avgust 2021 ― Najnovejši triler režiserja M. Nighta Shyamalana, ki se je v svoji karieri podpisal pod Šesti čut (The Sixth Sense, 1999), Nezlomljive (Unbreakable, 2000) in Znamenja (Signs, 2002), pa tudi novejše Obisk (The Visit, 2015), Razcepljen (Split, 2016) in Stekleni (Glass, 2019), se žal ne bo postaral tako dobro kot njegove filmske klasike. The post Film pod zvezdami: Stari (Old) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Fungi Internet – Mycorrhizal Communication Infrastructure

PIFcamp, 8. avgust 2021 ― Wouldn’t it be amazing if we did not have to build a cable network for The Internet but could just dock onto existing naturally grown ones? There are dense mycorrhizal (fungi) networks in the forests that live in symbiosis with plants, receiving carbohydrates from photosynthesis and therefor providing the plants with nutrients from the soil.But … Continue reading Fungi Internet – Mycorrhizal Communication Infrastructure The post Fungi Internet – Mycorrhizal Communication Infrastructure appeared first on PIFcamp.
1922 Cerknica – Quo vadis? 1. del

1922 Cerknica – Quo vadis? 1. del

Stare slike (Cerknica), 8. avgust 2021 ― V albumih fotografij Cerkničana Jerneja Malovrha smo odkrili zbirko razglednic, ki so bile izobraženemu in načitanemu zbiratelju gotovo zelo drage. Razglednice so ilustracije k romanu “Quo vadis?” in so bile po nam dosegljivih podatkih natisnjene leta 1922. Objavili jih bomo v nekaj nadaljevanjih. * * * Zgodovinski roman Quo Vadis? (Kam greš?) je napisal Henryk […]

8. avgusta 1933 se je v Anhovem rodil Pavel Medvešček, slovenski pisatelj, publicist, grafik in slikar

Kamra.si, 8. avgust 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. avgusta 1933 se je v Anhovem rodil Pavel Medvešček, slovenski pisatelj, publicist, grafik in slikar  Do leta 1941 je živel v Mariboru. Po končani osnovni šoli v domačem kraju in nižji gimnaziji v Šempetru pri Gorici se je leta 1949 vpisal na Šolo za umetno obrt, Oddelek za uporabno grafiko v Ljubljani, kjer je leta 1955 tudi diplomiral. Kot pedagog je bil strokovni učitelj risanja na osemletkah v Vipavi, v Kojskem in na osnovni šoli v Desklah. V letih 1960-1961 je obiskoval dva semestra Pedagoške akademije v Ljubljani. Istega leta se je kot konservator za ljudsko dediščino zaposlil na Zavodu za spomeniško varstvo Gorica. Od leta 1967 dalje je svoboden umetnik, ki se tudi aktivno ukvarja z uporabno grafiko (knjižna oprema, plakati, prospekti itd.) in slikarstvom. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad, med katerimi je najpomembnejša Bevkova nagrada, ki mu jo je za življenjsko delo leta 1988 podelila skupščina občine Nova Gorica.
še novic