Vsi tisti, ki radi žrejo, in druga veseljaška bitja

Vrabec Anarhist, 6. december 2021 ― Otroška dela Milana Dekleve v grobem lahko razdelim na tista, ki kar kipijo od fantastičnih, ravno prav srhljivih likov, za katere se dozdeva, kot da bodo zdaj zdaj poskakali ven iz strani, in tista, ki nam ob prebiranju umirijo dihanje. The post Vsi tisti, ki radi žrejo, in druga veseljaška bitja first appeared on Vrabec Anarhist.

CHRNBL Forum

MoTA, 6. december 2021 ― V soboto, 26. aprila 1986, se je v reaktorju št. 4 v jedrski elektrarni Černobil blizu mesta Pripjat na severu ukrajinske SSR v Sovjetski zvezi zgodila jedrska nesreča. Mednarodni forum CHRNBL, ki je potekal od 6.-11.10.2021, je bil posvečen vplivu Černobila na človeštvo in njegovemu premisleku danes. Forum je potekal hkrati v 11 državah s […] The post CHRNBL Forum appeared first on MoTA.
Kultura je danes najbolj ključnega pomena

Kultura je danes najbolj ključnega pomena

Štajerski tednik, 6. december 2021 ― Območna izpostava JSKD Ptuj je že po tradiciji ob 3. decembru, ki ga praznujemo kot veseli dan slovenske kulture, povabila na osrednjo slovesnost. Na njej so podelili priznanja izpostave dejavnim ljubiteljskim kulturnikom in se spomnili na dejavnosti, dogodke, prireditve, ki so jih izvedli v tekočem letu.
Kerblerjevi Haložani v Veličkovićevih intarzijah

Kerblerjevi Haložani v Veličkovićevih intarzijah

Štajerski tednik, 6. december 2021 ― V galeriji Magistrat si je že nekaj časa mogoče ogledati razstavo intarzij Voja Veličkovića in fotografij Stojana Kerblerja pod naslovom Haložani v fotografiji in intarziji. Odprli so jo brez javnosti, a so zato podaljšali čas, v katerem si jo lahko ogledajo vsi ljubitelji dela in ustvarjanja obeh Ptujčanov, ki se umetniško izražata vsak na svoj način.

Druga seja delovne skupine za trajni dialog z nemško govorečo etnično skupino v RS

Ministrstvo za kulturo, 6. december 2021 ― Danes je pod vodstvom ministra dr. Vaska Simonitija potekala druga seja Delovne skupine za trajni dialog s predstavniki nemško govoreče etnične skupine v Republiki Sloveniji. V ospredju razprav so bile pobude predstavnikov etnične skupine, med drugim pobuda za ohranjanje kulture in jezika v okviru izobraževanja in vzgoje.

Abdulrazaku Gurnahu v Londonu izročili Nobelovo nagrado

Misli, 6. december 2021 ― Britanski pisatelj Abdulrazak Gurnah, dobitnik letošnje Nobelove nagrade za literaturo za romane, v katerih prikazuje učinke kolonializma in stisko beguncev, je danes na švedskem veleposlaništvu v Londonu prejel diplomo in medaljo. Priznanje so 72-letnemu pisatelju podelili pred glavno slovesnostjo Nobelovih nagrad 10. decembra v Oslu.

Šest novih občin prejelo naziv Branju prijazna občina

Ministrstvo za kulturo, 6. december 2021 ― Ministrstvo za kulturo je skupaj z Združenjem splošnih knjižnic in Skupnostjo občin Slovenije že peto leto zapored 3. decembra, na Ta veseli dan kulture, podelilo nazive Branju prijazna občina. Naziv, namenjen spodbujanju bralne pismenosti in kulture, so prejele občine Kozje, Lendava, Ribnica, Trbovlje in Vodice ter mestna občina Slovenj Gradec. Zbrane na podelitvi je nagovorila dr. Ignacija Fridl Jarc.

CMAKoncert: Samuel Blues / Miha Erič

C.M.A.K. Cerkno, 6. december 2021 ― Orglice. Kitara. Glas in (tudi) stas. Miha Erič in Samuel Blues. Z njima bomo ”zabluzili” 29.12. v kulturnem domu ”ZORA” v Ravnah pri Cerknem, na zadnjem iz cikla CMAKoncertov letnik dva nič dva ena. Predstavila se bosta v kantavtorski maniri, skupaj pa zagodla tudi kakšno iz njunega skupnega albuma ”Transformator”. Samuel Blues je zagotovo eden […] The post CMAKoncert: Samuel Blues / Miha Erič appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

CMAKoncert: Ivan Grobenski (HR) / Beluga (HR)

C.M.A.K. Cerkno, 6. december 2021 ― Predzadnji dogodek v letošnjem ciklu bo poseben – zabeležite si petek, 17.12., prvič zato, ker bodo Beluga na ta dan izdali svoj prvi LP, drugič, ker bo Ivan Grobenski prepeval v kajkavščini, narečju hrvaškega Podravja, tretjič pa zato, ker se bo CMAKoncert prvič zgodil izven ”cerkljanskih dvoran”, in sicer v kulturnem domu ”ZORA”, v Ravnah […] The post CMAKoncert: Ivan Grobenski (HR) / Beluga (HR) appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
V Pivki in Postojni Apolonov bazar umetniških izdelkov

V Pivki in Postojni Apolonov bazar umetniških izdelkov

Notranjsko primorske novice » Kultura, 6. december 2021 ― V Pivki in Postojni Apolonov bazar umetniških izdelkov Featured Pivka, Postojna – Umetniki iz Pivke in Postojne so združili moči in pripravili Apolonov bazar, na katerem ponujajo svoje umetniške, oblikovalske in rokodelske izdelke, primerne za božično-novoletna darila, in ARTventni bizar koledar. Bazar bo v Hiši kulture v Pivki med 6. in 10. decembrom od 10. do 18. ure, v avli inštituta za raziskovanje krasa v Postojni pa od 13. do 18. decembra od 7. do 18. ure, v soboto pa od 9. do 13. ure. Izdelki Maje Modrijan iz Destilatorja Foto: Destilator Tri kulturna društva, Hiša kulture v Pivki, Lokalc in Destilator klub, so pripravila potujoči prodajni bazar s priprošnjo k Apolonu, zavetniku vseh umetnosti, in hordi muzam, ki jih navdihujejo. Na njem so na izbiro raznolika grafična dela iz zbirke Hiše kulture v Pivki ter pestra ponudba unikatnih izdelkov po izboru društva Lokalc. Poseben dodatek pa je ARTventni bizar koledar z vrečkami s presenečenji za zadnjih sedem decembrskih dni, ki so ga pripravili Nika Batista, Petra Frank, Maja Modrijan, Mateja Premrl, Jure Šajn, Marko Šajn in Leon Zuodar. »Gre za projekt sodelovanja med izbranimi umetniki in oblikovalci, ki so posebej za to priložnost ustvarili ekskluzivna dela na temo bazar-bizar in jih z izvirno embalažo po načelu presenečenja zavili v misterij,« so zapisali v vabilu na bazar. Vsa ponudba na bazarju je unikatna ali v omejenih serijah, zato ne odlašajte z nakupom posebnih daril za svoje drage,« so dodali. iž ČlanekV Pivki in Postojni Apolonov bazar umetniških izdelkov se je najprej pojavil naNotranjsko primorske novice.#
še novic