Vabilo k vpisu abonmaja TRANSFERZALA

Španski borci, 13. december 2021 ― Abonma TRANSFERZALA je gledališko-plesni-performerski abonma, ki v sebi združuje izbor predstav petih ljubljanskih neodvisnih odrov: Centra kulture Španski borci, Gledališča Glej, Stare mestne elektrarne – Elektro Ljubljana, Plesnega Teatra Ljubljana in Nove pošte (Slovensko mladinsko gledališče in Zavod Maska).

Marjolijn van Heemstra: In ime mu bo

Koridor, 13. december 2021 ― Kje se konča resnica in prične laž? Ali je pojem dobrega in zla za vse enak? Ali so vsi, ki imajo status junaka, ta tudi zares? The post Marjolijn van Heemstra: In ime mu bo appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Nova razstava v Galeriji Pogled – Petja Kolenko

Medobčinski muzej Kamnik, 13. december 2021 ― V Galeriji Pogled bo od četrtka, 16. decembra 2021 na ogled nova likovna razstava Petje Kolenko, z naslovom Reciklirano. Kot je zapisala kustosinja razstave Saša Bučan: »Kakor v vsakdanjem življenju, Petjo Kolenko tudi pri likovnem izražanju in izbiri likovnih tehnik, zaznamuje nagnjenje k ponovni uporabi, recikliranju različnih odpadnih materialov ter odsluženih likovnih del. Te predeluje […] The post Nova razstava v Galeriji Pogled – Petja Kolenko appeared first on MM:K.
Ustvarjanje prostora je lahko prijetno in zabavno

Ustvarjanje prostora je lahko prijetno in zabavno

Inštitut za politike prostora, 13. december 2021 ― Javna razprava s Sosedskim gledališčem Kadar govorimo o javnem prostoru in ustvarjanju prostora (ang. placemaking), ne moremo mimo vloge ljudi. Ljudje prostore z uporabo soustvarjajo in zato je smiselno, da sodelujejo tudi v procesu načrtovanja, oblikovanja in odločanja o tem, kakšni naj ti prostori pravzaprav bodo. S tem se odpre vprašanje sodelovanja z ljudmi pri... The post Ustvarjanje prostora je lahko prijetno in zabavno appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Competition The Kiosk of the Future: Report

Competition The Kiosk of the Future: Report

OUTSIDER, 13. december 2021 ― The main inspiration for our competition The Kiosk of the Future came in spring of 2021 when Outsider started managing the abandoned Plečnik’s kiosk on Vegova ulica in Ljubljana. This opportunity made us think about the role of contemporary kiosks, and the relationship between digital and analogue media, but also about the role of public […]
V Murski Soboti razstava o življenju romskih žensk

V Murski Soboti razstava o življenju romskih žensk

Misli, 13. december 2021 ― V Mladinskem informativnem in kulturnem klubu (MIKK) v Murski Soboti je na ogled razstava Ciganjica, ki prikazuje življenje romskih žensk. Avtor, študent arhitekture Marcel Baranja, na platnih v slikarski simboliki prikazuje Rominje kot (še vedno) neenakopravne v pretežno patriarhalno urejeni družbi.

Muzejska adventna ustvarjalnica: Izdelovanje latern

Medobčinski muzej Kamnik, 13. december 2021 ― Sobota, 18. decembra 2021, ob 16. uri Medobčinski muzej Kamnik – grad Zaprice Izdelava svečnikov iz recikliranih materialov, ustvarjalna delavnica. Po ogledu različnih svetil skozi obdobja, od oljenk, čelesnikov s trskami, petrolejk, svečnikov, električnih svetil si boste na ustvarjalni delavnici izdelali svoj svečnik iz recikliranih materialov. Za delavnice so zaželjene predhodne prijave na info@muzej-kamnik-on.net. Za […] The post Muzejska adventna ustvarjalnica: Izdelovanje latern appeared first on MM:K.
Clément Vergély: Nova lyonska Oranžerija z zbito zemljo

Clément Vergély: Nova lyonska Oranžerija z zbito zemljo

OUTSIDER, 13. december 2021 ― Nedaleč od središča Lyona, na sotočju Saone in Rone, na mestu nekdanje industrijske cone raste sodobna postindustrijska soseska z nadstandardnimi stanovanjsko-poslovnimi objekti, parki, trgovskimi in kulturnimi ustanovami. Njen novejši, vzhodni del so l. 2009 zasnovali pri Herzog & de Meuron. Soseska, ki daje vtis igrišča arhitektov (med njimi najdemo Kenga Kumo in Massimiliana Fuksasa), v […]
Postavitev kipa legendarnemu Franku Sinatri v New Jerseyju

Postavitev kipa legendarnemu Franku Sinatri v New Jerseyju

Misli, 13. december 2021 ― V rojstnem kraju Franka Sinatre, mestu Hoboken v zvezni državi New Jersey, so na njegov rojstni datum, 12. decembra, odkrili bronast kip z njegovo podobo. Kip je delo umetnice Carolyn Palmer, ki je pevčevo figuro postavila ob ulično svetilko, medtem ko ima eno roko v žepu, z drugo pa si drži rob klobuka.
Mladi logaški pesniki med strahom in pogumom

Mladi logaški pesniki med strahom in pogumom

Notranjsko primorske novice » Kultura, 13. december 2021 ― Mladi logaški pesniki med strahom in pogumom Featured Logatec –  24. novembra je logaški sklad za kulturne dejavnosti pripravil območno srečanje mladih literatov. Na spletni prireditvi ob zaključku literarnega natečaja so avtorji prebirali pesmi, objavljene v zborniku z naslovom Strah in pogum domujeta v isti hiši. Za izvirne pesmi je nagrado prejelo šest učencev, Brina Koren, Ana Uršič, Klara Pečaver, Iris Šteharnik, Anže Lampe in Ema Kranjc. Predstavila jih je pesnica in pisateljica Anica Perpar, pridružil pa se je tudi župan Berto Menard. Literarni natečaj, JSKD Logatec, 24. november 2021 Vir: zajem zaslona »Z mladinskimi literarnimi natečaji, ki jih pripravljamo vse od začetka, želimo mlade vzpodbujati, da bi skozi leposlovje odkrivali lepoto in bogastvo slovenskega jezika, da bi svoj materni jezik ljubili, ga cenili, ga s spoštovanjem gojili in se v njem ustvarjalno izražali,« pojasnjuje vodja logaške izpostave JSKD-ja Tanja – Pina Škufca. »Ob praznovanju 30-letnice samostojne države Slovenije lahko še posebej ozavestimo njegovo pomembnost za obstoj naroda.« Pojasnila je, da je letošnji natečaj ponudil pesniški izziv na aktualno temo, kako se pogumno soočati s težavami, ki nam povzročajo strahove. »Še posebno zdaj, ko nas že dve leti ogroža covidkuga.« Odziv z vseh treh logaških osnovnih šol je bil dober, saj so mentorice na natečaj poslale 97 pesmi učencev od 7. do 9. razreda. Temo natečaja je pripravila pesnica in pisateljica Anica Perpar, ki je za objavo v zborniku izbrala in uredila 46 prispevkov, med katerimi je izpostavila šest najbolj izvirnih in jim dodelila nagrado. Obrazložitve nagrad je predstavila pred nastopom vsakega nagrajenca, z branjem pa so se predstavili tudi drugi avtorji. Kulturni program sta obogatila učenca Glasbene šole Logatec, harmonikar Anže Lampe in pianistka Ema Kranjc. JSKD je na šole poslal priznanja za avtorje in mentorice ter zbornike za vse sodelujoče. Nagrade, ki bodo posebno presenečenje, bodo nagrajenci pr
Natečaj Trafika prihodnosti: zaključno poročilo

Natečaj Trafika prihodnosti: zaključno poročilo

OUTSIDER, 13. december 2021 ― Natečaj Trafika prihodnosti smo pri reviji Outsider razpisali ob navdihu, ki smo ga bili deležni ob odprtju prej zapuščene Plečnikove trafike na Vegovi ulici v Ljubljani spomladi 2021. Priložnost upravljanja trafike nas je spodbudila k razmislekom o vlogi sodobnih uličnih kioskov, razmerju med digitalnimi in analognimi mediji pa tudi o javnem prostoru mesta ter kioskih […]
Matic Ačko uspešen na evropskem prvenstvu v slam poeziji

Matic Ačko uspešen na evropskem prvenstvu v slam poeziji

Misli, 13. december 2021 ― Zmagovalec slovenskega prvenstva v slam poeziji Matic Ačko je minuli konec tedna nastopil na evropskem prvenstvu v slamovski poeziji v Bruslju in osvojil šesto mesto. S to uvrstitvijo se je kot prvi slovenski slamovski pesnik kvalificiral za nastop na svetovnem prvenstvu v slamovski poeziji, ki bo potekalo septembra prihodnje leto v Bruslju.
Mot(r)eči pogledi

Mot(r)eči pogledi

LUD Literatura, 13. december 2021 ― Ne dogaja se prvič, da je uspelo Manki Kremenšek Križman, eni najbolj vzdržljivih in nemara spregledanih kratkozgodbašic pri nas, v sila preprost naslov ujeti bistvo svojih pripovedi.
še novic