Razpisne priložnosti (marec 2022)

Asociacija, 8. marec 2022 ― V Kulturosferi vam vsak mesec pripravimo nabor zanimivih razpisov in pozivov za ustvarjalke in ustvarjalce ter nevladne organizacije v kulturi v Slovenji in tujini. Ta mesec doma prevladujejo priložnosti na polju uprizoritvenih umetnosti. V tujini je odprtih kar nekaj pozivov na rezidence. Razpisi v SlovenijiPriložnost za izobraževanje dramaturgov_inj ter gledaliških ustvarjalcev_k. Do jutri se lahko … Preberi več o Razpisne priložnosti (marec 2022)
Polona Fijavž: V politiki je več strokovnjakov, na gospodarskih položajih pa manj politikov 

Polona Fijavž: V politiki je več strokovnjakov, na gospodarskih položajih pa manj politikov 

OUTSIDER, 8. marec 2022 ― Intervju: Polona Fijavž Pogovarjal se je: Klemen Kordež Polona Fijavž se je kot dopisnica Radiotelevizije Slovenija v Berlin preselila z družino, 6-mesečnim dojenčkom in šoloobvezno hčerko. Tu je zasedla zahtevno delovno mesto s 24-urnim delavnikom, in to kljub številnim nasvetom, naj dobro premisli, ali je ta odločitev pravilna. A želja po poročanju iz najmočnejše evropske države […]

Čas velikih naložb v arhiv in muzeje

Ministrstvo za kulturo, 8. marec 2022 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je v sklopu vladnega obiska v severnem delu Osrednjeslovenske regije obiskal Muzej za arhitekturo in oblikovanje in grad Zaprice ter si ogledal nove prostore Arhiva Republike Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve. V prizadevanju za decentralizacijo namenja Ministrstvo za kulturo veliko pozornosti in sredstev lokalnemu okolju za razvoj javne kulturne infrastrukture in dediščine.

Razmišljanje, refleksija o igri Vinka Möderndorferja Suzana in dva starca

Vrabec Anarhist, 8. marec 2022 ― V biblični zgodbi je Suzana objekt poželenja, objekt gledanja, brez lastne volje, želje, njena beseda ne velja veliko in samo moški (David) – subjekt jo lahko odreši. Tudi v Vinkotovi zgodbi je Suzana objekt, vidimo jo, a ne vemo kaj misli, kakšne so njene želje, mar res uživa. The post Razmišljanje, refleksija o igri Vinka Möderndorferja Suzana in dva starca first appeared on Vrabec Anarhist.

Razmišljanje, refleksija o igri Vinka Möderndorferja Suzana in dva starca

Vrabec Anarhist, 8. marec 2022 ― V biblični zgodbi je Suzana objekt poželenja, objekt gledanja, brez lastne volje, želje, njena beseda ne velja veliko in samo moški (David) – subjekt jo lahko odreši. Tudi v Vinkotovi zgodbi je Suzana objekt, vidimo jo, a ne vemo kaj misli, kakšne so njene želje, mar res uživa. The post Razmišljanje, refleksija o igri Vinka Möderndorferja Suzana in dva starca first appeared on Vrabec Anarhist.
V ANIMUSU JANA R. BILODJERIČA NI NIČ TAKO, KOT JE VIDETI

V ANIMUSU JANA R. BILODJERIČA NI NIČ TAKO, KOT JE VIDETI

Revija Primus, 8. marec 2022 ― Piše: Manja Žugman   V letu 2021 se je na knjižnih policah znašla knjiga Animus s podnaslovom V svetu senc, ki jo je spisal Jan R. Bilodjerič in je izšla pri Založbi Aljatera v Radencih. Javnosti je poznan po svojem filmu Maribor vijolč’ni, za katerega je, med nastajanjem pričujoče knjige, posnel tudi intervju s Tonetom ...

Državna sekretarka dr. Fridl Jarc na neformalnem srečanju ministrov za kulturo

Ministrstvo za kulturo, 8. marec 2022 ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je udeležila neformalnega srečanja ministric in ministrov, pristojnih za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije, iz držav članic Evropske unije. Srečanje je v sklopu francoskega predsedovanja Svetu Evropske unije potekalo 7. in 8. marca v francoskem mestu Angers. Ministrice in ministri so med drugim sprejeli tudi deklaracijo o podpori Ukrajini.
Trafika: 8. marec vsak dan!

Trafika: 8. marec vsak dan!

OUTSIDER, 8. marec 2022 ― Pred 8. marcem smo pred Trafiko in v Hiši arhitekture Zbornice za arhitekturo Slovenije (ZAPS) priredili pogovor o ustvarjalnosti, o enakopravnosti in o nujnih izboljšavah.  Lep in navdihujoč večer, namenjen praznovanju ustvarjalnosti, enakopravnosti in opolnomočenju žensk.  Razpravljale so: Alenka Kraigher, igralka, režiserka, in (od 2022) prva zaposlena profesorica režije na AGRFT v Ljubljani. “V New […]

Novi Moj filmski dnevnik!

Kinodvor, 8. marec 2022 ― Prazne strani za polne filmske spomine, zabavne filmske nalepke, zanimivosti o kinu in filmskih zvereh, tu in tam pa še kakšna neverjetna prigoda iz zgodovine kina na Kolodvorski 13. Že v prodaji!
Film Špele Čadež Steakhouse tokrat nagrajen v Bruslju

Film Špele Čadež Steakhouse tokrat nagrajen v Bruslju

Misli, 8. marec 2022 ― Animirani kratki film Steakhouse režiserke Špele Čadež je bil tokrat nagrajen v Bruslju, kjer je na mednarodnem filmskem festivalu Anima prejel glavno nagrado za najboljši mednarodni kratki film. To je že 11. mednarodna nagrada za Steakhouse, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Delavnica: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?

Asociacija, 8. marec 2022 ― Asociacija in Mladinski svet Ajdovščina vas vabita na delavnico, ki se bo osredotočala na predstavitev statusa samozaposlenega v kulturi, pojasnila, kako ga pridobiti in ohraniti ter predstavila njegove prednosti in slabosti. Status samozaposlenega v kulturi, pridobljen na Ministrstvu za kulturo RS , predstavlja eno temeljnih formalnih oblik dela za ustvarjalce na področju kulture. Pridobivanje statusa … Preberi več o Delavnica: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?
Hiša kulture Pivka razstavlja dela Polonce Lovšin

Hiša kulture Pivka razstavlja dela Polonce Lovšin

Notranjsko primorske novice » Kultura, 8. marec 2022 ― Hiša kulture Pivka razstavlja dela Polonce Lovšin Featured V hiši kulture je med 4. in 25. marcem na ogled razstava Polonce Lovšin z naslovom Kakšen je načrt? Umetnica iz Ljubljane produkcijo razvija na presečišču raznih idej in praks, zato njena dela vključujejo različne medije, so interdisciplinarna in projektno naravnana. »Na najbolj splošni ravni je njeno ustvarjanje mogoče označiti kot prehajanje med umetnostjo in vsakdanjim življenjem, katerega namen je zamajati ustaljene predstave, prepričanja in ravnanja,« pravi kustosinja Mojca Grmek. Razstava Kakšen je načrt?, Polonca Lovšin, Hiša kulture Pivka, 4.–25. marec 2022 Grmekova je umetniško delovanje Lovšinove razdelila na štiri obdobja. Med letoma 2000 in 2004 se je osredotočala na raziskovanje neodvisnih načinov bivanja in mobilnosti posameznika, ki ga je, tako Grmekova, med letoma 2005 in 2009 razširila na neodvisne načine pridobivanja energije in pri tem stopila iz zasebne sfere v javni prostor. Med letom 2010 in 2014 je »sintetizirala vse komponente svojega dotedanjega dela v kompleksne interdisciplinarne in večmedijske projekte. /…/ V teh projektih umetnica svoja dolgoletna raziskovanja, kako s preprostimi sredstvi in osnovnim znanjem narediti (mobilno) zavetje, dinamo, vodni zbiralnik ali si priskrbeti hrano, poveže v kompleksne sisteme samooskrbe, ki delujejo neodvisno od obstoječih produkcijskih sistemov in vključujejo tudi sodobne vrednote, kot so visoka kakovost življenja, trajnostni razvoj, ekološka vzdržnost … S tem njeno ustvarjanje presega običajen družbeno-kritičen domet sodobne umetnosti, saj brez velikih besed, manifestov ali izjav vzpostavlja konkretne prakse, ki subverzivno delujejo na obstoječi kapitalistični sistem.« V zadnjem obdobju pa Lovšinova svoj družbeni angažma razširi na področje političnega. »S tem dodaja nov kamenček v mozaik svoje produkcije, ki celostno gledano predstavlja različne oblike soodvisnosti, sobivanja in sodelovanja v človeški družbi, v naravi in med

Konferenca kultnega filma 2022

Kurja polt, 8. marec 2022 ― KONFERENCA KULTNEGA FILMA 22. 4. 2022 / 14:00–16:00 / Kinodvor Projekt nastaja v sodelovanju z Univerzo Northumbria (Newcastle, VB). Konferenco bo povezoval dr. Russ Hunter, višji predavatelj filmskih in televizijskih študij na Univerzi Northumbria. Predavanja potekajo v angleškem jeziku. Vstop prost. Britanci prihajajo! Na podelitvi oskarjev leta 1982 [...] The post Konferenca kultnega filma 2022 appeared first on Kurja Polt.

LUX nagrada občinstva 2022

Kinodvor, 8. marec 2022 ― V petek, 1. aprila si v Kinodvoru lahko ogledate nominiranca za nagrado LUX, danski film Beg in zanj glasujete. Vstop je prost, vstopnice na voljo od 30. marca pri naši blagajni.
še novic