Nagrada Mies van der Rohe 2022: Grafton Architects in Lacol

OUTSIDER, 26. april 2022 ― Danes, v torek, 26. aprila, so v Bruslju razglasili nagrajence izbora EU Mies 2022 (Nagrada Evropske unije za sodobno arhitekturo –  Nagrada Mies van der Rohe). Žirija, v kateri so bili arhitekti Tatiana Bilbao, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Triin Ojari, Georg Pendl, Spiros Pengas in Marcel Smets, je glavno nagrado podelila irskemu biroju Grafton Architects […]

STUDIO GAM – 6. oddaja! (26.4.)

Ana Monro, 26. april 2022 ― Sveže novice, ogrevanje za boj za delavske pravice, komentar volitev, nov poziv za podporo projektu Dajmo otrokom gledališče in še en atraktiven nastop hišnega benda Trio Mio! Če ste 26. 4. zamudili STUDIO GAM v neposrednem spletnem prenosu, si ga lahko v posnetku ogledate TUKAJ. Vabljeni v našo družbo vsak torek ob 10.00 na kanalu SIMS.   STUDIO GAM (26. ... The post STUDIO GAM – 6. oddaja! (26.4.) appeared first on Ana Monro.

Pihalna orkestra skupaj na odru

Celje.info, 26. april 2022 ― Glasbena šola Celje je sobotni mestni vrvež dopolnila z odličnim koncertom dveh pihalnih orkestrov. V sodelovanju z Glasbeno šolo Slavka The post Pihalna orkestra skupaj na odru appeared first on Celje.info.

SKUPINSKA RAZSTAVA: POŠASTI SO LJUDJE / ALL MONSTERS ARE HUMAN

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 26. april 2022 ― Razstavljajo: Mirsad Begić, Goran Bertok, Saša Bezjak, Andrej Brumen Čop, Matej Čepin, Tina Dobrajc, Mito Gegič, Milan Golob, Natalija Šeruga Golob, Zdenko Huzjan, Marko Jakše, Janez Kardelj in Mateja Kavčič Sodobna družba se, neverjetno, še v 21. stoletju sooča z idiosinkrazijo stereotipov: LGBT aktivizem, avtizem, migrantski valovi, fetišizem, zasvojenosti, teorije zarote in manična psihofizična stanja so le nekateri izmed njih. Še danes nismo naredili razumskega koraka proti bolj odprti družbi, ki bi stereotipe zamenjala z znanstvenimi dokazi: V resnici smo v obdobju pandemije več kot očitno zabredli v siva močvirja intelektualnega kvazi-prestiža socialnih omrežij, s pomočjo katerih so moderni spletni geniji pograbili priložnost za predstavitev lastnih homeopatskih in new-agevskih idej. Sodobne pošasti za pranje nedoletnih možganov so nadomestile psihopate, institucionalizirane norce in nadomestne morilce ter s pomočjo socialnih mrež ter dostopnostjo vsakovrstnih informacij docela zabrisali mejo med znanostjo, dejstvi in fikcijo. Izbor umetnikov temelji na predstavitvah srhljivosti, groze in splošne grotesknosti skozi umetniški pogled ustvarjanja; gre predvsem za vizualna umetniška dela, ki nas popeljejo skozi svet pošastnih prikazni, demonov in »frikov« ter občutka strašljive nočne more, ki nas dandanes spremlja celo v resničnem življenju: včeraj covid, danes vojna, kaj nas čaka jutri? kuratorica Nina Jeza

Živalske upodobitve: konji

Loški muzej, 26. april 2022 ― Konj je že od bronaste dobe ena najpomembnejših domačih živali. Njegova raznolika in bogata simbolika še danes kaže predvsem na njegovo nekdanjo pomembnost zlasti kot vprežne, jezdne in statusne živali. V Loškem muzeju Škofja Loka ga najdemo tako na upodobitvah iz srednjega veka kot v delih Iveta Šubica in Franceta Miheliča.

Napovedujemo: Za okolju prijazne kulturne dogodke

Motovila, 26. april 2022 ― Kulturni in ustvarjalni sektorji lahko z lastnim zgledom prispevajo k iskanju odgovorov na aktualne podnebne in okoljske izzive. Kakšni naj bodo konkretni koraki kulturnih organizacij na poti ozelenitve? Vabljeni na posvet, 2. junija v Izolo. The post Napovedujemo: Za okolju prijazne kulturne dogodke appeared first on Motovila.

Cenjeni obiskovalci!

SNG Maribor, 26. april 2022 ― Gledališka blagajna Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v četrtek, 28. aprila, in v petek, 29. aprila 2022, zaprta. Vstopnice je v tem času mogoče kupiti preko spleta www. sng-mb.si. ...

Srečanje ob izidu revije Fontana, pesniške zbirke Pomoli srca, brigadirskega zbornika in 150. obletnice ustanovitve DSP

Društvo slovenskih pisateljev, 26. april 2022 ― VABILO   Vabljeni na srečanje fontanovcev ob predstavitvi 61/62 številke Fontane, ki bo danes, 26. aprila 2022, ob 18. uri v Rezidenci Ortus v Ankaranu (Jadranska cesta 86a). Srečanje bosta vodila Edelman Jurinčič, urednik revije in Ingrid Celestina, založnica revije. Na srečanju bodo fontanovci počastili 150 let ustanovitve Društva slovenskih pisateljev in 100 let rojstva pesnika Karla […]
Praznični in majski odpiralni čas

Praznični in majski odpiralni čas

Loški muzej, 26. april 2022 ― Loški muzej Škofja Loka bo na praznične dni v četrtek, 27. aprila, ter v ponedeljek in torek, 1. in 2. maja, odprt. Aprila še po zimskem odpiralnem času, od torka do nedelje od 10. do 17. ure, od 1. maja naprej pa po poletnem – do 18. ure.

Z novim šolskim letom območje varnih prihodov v šolo na Mostu na Soči

Inštitut za politike prostora, 26. april 2022 ― Na IPoP – Inštitutu za politike prostora smo februarja objavili novo vabilo za pomoč občinam in osnovnim šolam pri uvajanju ukrepa šolska ulica – območja varnih prihodov v šolo. Med desetimi prijavami je najbolj prepričljivo poslala občina Tolmin v sodelovanju z osnovno šolo na Mostu na Soči. Občina Tolmin želi skupaj z osnovno šolo na... The post Z novim šolskim letom območje varnih prihodov v šolo na Mostu na Soči appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic