MALABAR IVA SVETINE: PRONICLJIVA POT MED POETIČNOSTJO IN KRITIČNOSTJO

Revija Primus, 25. april 2022 ― Piše: Tonja Jelen   Pesnik, esejist, dramatik, prevajalec in pisatelj Ivo Svetina velja za izjemnega literarnega umetnika. Njegovo brisanje meja med prozo in poezijo je, upoštevaje formo, družbeno kritiko in vpeljevanje vzhodne miselnosti v slovenski literarni prostor, mogoče najti tudi v romanu Malabar, ki je l. 2020 izšel pri Založbi Miš. Čeprav bi se mu ...

75 Dollar Bill

Radio Študent, 25. april 2022 ― Pred nastopom v klubu CD nas obišče ameriški duo 75 Dollar Bill. Gre za newyorško godbeno grupacijo, ki sta jo ustanovila tolkalec Rick Brown in kitarist Che Chen

Jean-Paul Dubois: Vsak od nas biva na tem svetu po svoje

Koridor, 25. april 2022 ― Delo, ki nas opominja, da so na videz vsakdanja, celo tragična življenja navadnih ljudi polna malih dogodkov, užitkov in poznanstev, prepojena s čarovnijo, lepoto in smislom. The post Jean-Paul Dubois: Vsak od nas biva na tem svetu po svoje appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

LAURITS JONGEJAN: SVETIŠČE SVETEGA STRAHU / A SHRINE OF SACRED FEAR

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 25. april 2022 ― Svetišče svetega strahu je zvočna instalacija, ki kombinira mehanične in digitalne elemente. Delo deluje kot avtomat brez neposredne zmožnosti za človeško interakcijo. Delo ne predstavlja vmesnika, ampak stroj, ki je fizično in metaforično osredotočen na lastno središče.Osem medeninastih plošč, ki obdajajo notranje jedro, deluje kot glavni vir zvoka za skladbo in kot nekakšna simbolna zaščita za notranje delovanje.V središču instalacije računalnik aktivira mehansko delovanje in ustvari skrivnostno zvočno izkušnjo, ki združuje digitalno natančnost in silno akustično delovanje. Kompozicija črpa navdih iz tradicionalnih japonskih šintoističnih svetišč, ki učijo, da se lahko v fizičnem objektu nahaja sila ali duh. Digitalna tehnologija se tukaj uporablja kot izhodišče za poenostavljeno obredno nastavitev in omogoča sodobno relevantno izkušnjo, ustvarjeno za sedanjost namesto za preteklost. 'Svetišče svetega strahu' tematizira uporabo misticizma v sodobnem svetu, strah na individualni ravni, hkrati pa tudi romantizira samozadovoljstvo. ‘A shrine of Sacred Fear’ is sound installation combining mechanical and digital elements. The piece functions as an automaton with no immediate capacity for human interaction. The piece dont present an interface, but rather a machine centred both physically and metaphorically around its own midpoint. The eight brass plates enclosing the inner core function both as the main sound source of the piece, and as a kind of symbolic protection for the inner workings. At the center a computer activates the mechanical workings, creating an enigmatic sonic experience combining digital accuracy with an acoustic vigorous performance. The piece draws inspiration from traditional Japanese shinto shrines, in which a force or spirit can be housed in a physical object. Using digital technology as the starting point for a simplistic ritual setting, allows for a contemporarily relevant experience created for the present instead of the past. ‘A Shrine of Sacr

Umrl eden najbolj plodovitih slikarjev France Slana

Misli, 25. april 2022 ― V starosti 95 let je umrl eden najbolj plodovitih slikarjev France Slana, poročajo mediji. Najpogosteje je ustvarjal v olju in akvarelu, ukvarjal pa se je tudi z grafiko, poslikano keramiko in tapiserijami. Leta 1964 je prejel nagrado Prešernovega sklada. Bil je slikar klasičnih tem, saj je vseskozi ostal zvest krajini, figuraliki in tihožitju.
V 96. letu starosti umrl slikar France Slana

V 96. letu starosti umrl slikar France Slana

Planet Siol.Net, 25. april 2022 ― V starosti 95 let je umrl eden najbolj plodovitih slikarjev France Slana. Najpogosteje je ustvarjal v olju in akvarelu, ukvarjal pa se je tudi z grafiko, poslikano keramiko in tapiserijami. Leta 1964 je prejel nagrado Prešernovega sklada. Bil je slikar klasičnih tem, saj je vseskozi ostal zvest krajini, figuraliki in tihožitju.

»Za družine brezplačno«

SLOGI, 25. april 2022 ― Pridružujemo se vseslovenski akciji Za družine brezplačno. Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja, stalna razstava. Po razstavi se družine lahko podate tudi z raziskovalnimi delovnimi listi, na katerih so naloge oblikovane tako, da ustrezajo različnim starostnim skupinam. Od 16. do 20. maja med 9. in 16. uro.     Akcijo Za družine brezplačno pripravlja […] The post »Za družine brezplačno« appeared first on SLOGI.

FSK in Regular Contact with Ukrainian Museums

Forum slovanskih kultur, 25. april 2022 ― The Forum of Slavic Cultures has been in regular contact with Ukrainian museums in recent weeks. In the pursuit of networking cultural and other institutions, which is also the mission of the FSK, they have already held several online meetings with representatives of museums in Ukraine and other partners, and have launched a special webpage dedicated to Ukrainian cultural heritage.

Dopolnilno izobraževanje (26. 5. 2022)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 25. april 2022 ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA, Ur. list RS, št. 30/2006, 51/2014) in v skladu z 10. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. list RS, št, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje organizirali dopolnilno strokovno izobraževanje za uslužbence javnopravnih oseb, ki upravljajo […] The post Dopolnilno izobraževanje (26. 5. 2022) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Naslov: Imeli smo Tržnico na Stari Savi

Gornjesavski muzej Jesenice, 25. april 2022 ― Po dvoletnem premoru smo pred prvomajskimi počitnicami za najmlajše učence osnovnih šol občin Jesenice, Kranjska Gora in Žirovnica spet pripravili Tržnico na Stari Savi. Ker nam jo je zagodlo vreme, je Glasbena šola Jesenice letošnjo predstavitev inštrumentov (godal, pihal, trobil, tolkal, brenkal in inštrumentov s tipkami), balet in koncert pripravila v prostorih šole. Učenci pa [...]

Tamburaši navdušili Željka Bebeka in občinstvo

Štajerski tednik, 25. april 2022 ― Tamburaški orkester KUD Majšperk je na seznam glasbenikov, s katerimi je sodeloval, nedavno dodal še hrvaško legendo pop rocka Željka Bebeka. »Nastop je bil izjemno uspešen, bil je poklon življenju in tamburicam,« je vzneseno dejal Drago Klein, pod taktirko katerega ustvarjajo majšperški tamburaši že 20 let.

Tapiserije iz zapuščine Leslie na ptujskem gradu

Štajerski tednik, 25. april 2022 ― V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož so pripravili cikel predavanj ob 40-letnici delovanja prvega restavratorsko-konservatorskega ateljeja za tekstil v Sloveniji. Le-ta tudi skrbi za muzejsko zbirko tapiserij, ki je v slovenskem prostoru unikatna, zato je še posebej dragocena. V ciklu predavanj pod naslovom V preplet niti vtkane zgodbe bodo javnosti predstavili posamezne dele zbirke in skrb za tovrstno dediščino. Na prvem predavanju je dr. Marjeta Ciglenečki, pobudnica ustanovitve ateljeja, predstavila tapiserije iz zapuščine Leslie na ptujskem gradu.

Gregor Pratneker razstavlja v Miheličevi galeriji

Štajerski tednik, 25. april 2022 ― Z novo razstavo se postavlja tudi najstarejša ptujska galerija, Miheličeva galerija, kjer so 14. aprila odprli razstavo mariborskega slikarja Gregorja Pratnekerja. Do 29. maja si lahko ljubitelji likovne umetnosti ogledajo njegovo razstavo pod naslovom Oko in čut za slikarstvo, na kateri se predstavlja s svojim najnovejšim likovnim opusom, deli, ki so nastala v zadnjih letih letih. V Miheličevi galeriji je razstavljal že leta 2011, pod naslovom Esenca gozdne pokrajine, leta 2017 pa je sodeloval tudi na Festivalu Art Stays, Natur-al(l), v galeriji Q-enter Ptuj.

Jurjevanje

SEM, 25. april 2022 ― Ta vikend so ponekod po Sloveniji, še posebej pa v Beli krajini, praznovali Jurjevo. To je pomladni praznik, ki je koledarsko povezan s pomladanskim enakonočjem.   Sveti Jurij, tudi Zeleni Jurij, nastopa kot vitez, ki premaga zmaja, ki simbolizira zimo oz. vladavino mračnega sveta. Jurij s svojo zmago prinese pomlad, s tem pa naznani začetek setve in paše na prostem. V Sloveniji je bil folklorni lik zelenega Jurija nekdaj splošno razširjen, do danes pa se je najbolj slikovito ohranil v Beli Krajini. Po tamkajšnjih šegah, ki tako kot povsod segajo še v davne poganske čase, je mladenič, ki predstavlja sv. Jurija, odet v bršljan ali drugo mlado zelenje (Ilich 2007, 68).

100 let Iveta Šubica

Loški muzej, 25. april 2022 ― V soboto, 23. aprila , smo obeležili 100. jubilej rojstva slikarja Iveta Šubica: v Loškem muzeju z manjšo razstavo Iz muzejskih depojev: Ive Šubic, na Loškem odru z gledališko predstavo Medrug Polanci in v gostilni Pr' Pepet z razstavo umetnikovih tihožitij v organizaciji Združenja umetnikov Škofja Loka in Maje Šubic.

Kinotripova premiera: Futura

Kinodvor, 25. april 2022 ― V četrtek, 12. maja ob 17. uri, se bo zgodila Kinotripova premiera filma Futura z gosti! Z nami bodo filozof in sociolog kulture Filip Dobranić, psihologinja Meta Kramar, filmska režiserka Urša Menart, glasbenik Tschimy in dijakinja Aiko Zakrajšek. Vstopnice že v prodaji!

Domen Stražar: Majava tla slovenskih skejtparkov

OUTSIDER, 25. april 2022 ― Kratek skok v zgodovino skejtparkov Skejtparki izhajajo iz zibelke skejtanja Amerike in so prvotno namenjeni specifični urbani subkulturi, ki ima bogato zgodovino, tesno prepleteno z umetnostjo. Na razvoj samega skejtanja in posledično tudi skejtparkov je pravzaprav posredno vplival kar znan finski arhitekt Alvar Aalto. Leta 1939 je namreč bila zgrajena Villa Mairea, ki jo je […]

Obvestilo o zaprtju

Galerija Photon, 25. april 2022 ― Obveščamo vas, da bo Galerija Photon od srede, 27. aprila 2022, do vključno s ponedeljkom 2. maja 2022, zaprta. V Galerijo Photon vas ponovno vabimo v torek 3. maja 2022, kjer bo ponovno na ogled aktualna razstava Back to Black: sodobna analogna in hibridna fotografija.

Video večer s Postajo DIVA: Duba Sambolec

Galerija Photon, 25. april 2022 ― Pogovor in projekcija Sreda, 4. 5. 2022, 19.00 Galerija Photon, Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana Po digitalnem premoru se Video večer s Postajo DIVA vrača v prostore Galerije Photon. Na prvem letošnjem dogodku bomo gostili priznano vizualno umetnico Dubo Sambolec, ki je pred kratkim prejela Jakopičevo nagrado za življenjsko delo. Duba Sambolec je ...

Otroci Vrtca Bambi spoznali knjižnični čebelarski kotiček

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 25. april 2022 ― V ponedeljek, 25. aprila 2022, so v Občinsko knjižnico Braslovče prišli otroci Vrtca Bambi. Skupinica z imenom Poniji, v spremstvu vzgojiteljic Polone Oblak in Nataše Herodež ter vzgojitelja Tomaža Goleža, se je zaigrala in prisluhnila pravljici ob potujočem čebelnjaku, ki nosi pomenljivo sporočilo ozaveščanja o pomenu čebel za naše okolje. Izdelan čebelarski kotiček je izobraževalno-didaktični pripomoček, ki bo gostoval v vseh vključenih knjižnicah, partnerjih Operacije »Čebela BERE med!«. Gre za eno izmed aktivnosti, v kateri sodeluje pet LAS-ov (LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS Raznolikost podeželja, LAS Mežiške doline, LAS ...

Obstanek Tartini festivala pod vprašajem

Misli, 25. april 2022 ― Tartini festival ni bil uspešen niti na štiriletnem programskem razpisu ministrstva za kulturo niti na štiriletnem projektnem razpisu, kar je, kot so zapisali organizatorji, v letošnjem Tartinijevem letu "dokaj nenavadno". Kljub temu se bodo trudili, da 21. Tartini festival izpeljejo v čim bolj neokrnjeni obliki, za naprej bo potreben razmislek.

Državnozborske volitve 2022: zaušnica Janševi politiki

Štajerski tednik, 25. april 2022 ― Volitve 24. aprila so radikalno zarezale v slovenski politični prostor. Pred vrati državnega zbora (DZ) je ostalo pet parlamentarnih strank: Desus, ki je bil stalnica v parlamentu, SaB, Konkretno (prej SMC), LMŠ, ki je oddelala le en mandat, in Jelinčičeva SNS. O rezultatu letošnjih parlamentarnih volitev se kot zgodovinskem govori iz več pogledov, po volilni udeležbi, visokem rezultatu, ki ga je doseglo Gibanje Svoboda, in majhnem številu strank (pet), ki so vstopile v parlament. Mesto v parlamentu je ohranila približno tretjina dosedanjih poslancev (28). Stranke, ki so ostale pred vrati parlamenta, razočaranja ne skrivajo.
še novic