Čarografije Simone Lustek Vrankar na ogled v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 3. maj 2022 ― V Občinski knjižnici Prebold je od 3. do 31. maja 2022 na ogled razstava fotografij s skupnim naslovom Čarografije Simone Lustek Vrankar. »Fotografiram že od nekdaj, v zadnjih letih pa sem dobila veselje do fotomontaž. Photoshop je moje slikarsko platno. Z vsako novo fotografijo odkrivam tudi nove razsežnosti Photoshopa. Preizkušam, kako daleč lahko grem in kaj vse lahko ustvarim z njim. Dela so odraz moje domišljije,« pravi avtorica ob svojih stvaritvah. »Ne morem si pomagati, da ne bi na fotografijah izrazila svojega videnja sveta, ki ga vidim precej intenzivno in vedno ...

STUDIO GAM – 7. oddaja! (3.5.)

Ana Monro, 3. maj 2022 ― V čast praznika dela je naša poročevalka v rubriki Scena s terena gostila zanimiv zakonski par Lepogradnik, ki ruši tradicionalne predstave o ženskih in moških poklicih – ona namreč denar služi na gradbišču, on pa v kozmetičnem salonu. V Anini dvižnici smo ugibali “črke iz telesa”, v fokus pa smo postavili kar tri finaliste izbora ... The post STUDIO GAM – 7. oddaja! (3.5.) appeared first on Ana Monro.

5#: 27. april, Tivoli, Maja Simoneti, 2. del

Bunker, 3. maj 2022 ― Območje obravnave leži na pobočnem obronku parkovnega gozda južno od Tivolskega gradu in obroblja travnato jaso, ki se tukaj globoko zajeda v gozdno pobočje. Včasih je bilo skupaj z jaso del celovite ureditve letnega gledališča.Označeni prostor leži v brežini ujet v razcepu med uhojeno gozdno potjo in ozko teraso, ki je v preteklosti obdajala gledališko […] The post 5#: 27. april, Tivoli, Maja Simoneti, 2. del appeared first on .

4#: 27. april, Tivoli, Maja Simoneti, 1. del

Bunker, 3. maj 2022 ― Na teren grem pozno popoldan brez posebne predpriprave (če odmislim ukvarjanje z načrtovano gradnjo novega letnega prizorišča in kar dobro poznavanje širše okolice), testiram orientacijo in hitro najdem modre oznake. Slišim se, kako pri sebi berem stanje v prostoru. Aha, to je ujeto v razcep dveh poti, zgornja vlažna dobro uhojena vodi višje v hrib, […] The post 4#: 27. april, Tivoli, Maja Simoneti, 1. del appeared first on .

Dvotedenski preizkus prometne ureditve Rudarske ceste v Velenju

Inštitut za politike prostora, 3. maj 2022 ― Rudarska cesta je pomembna mestna ulica v Velenju tako zaradi lokacije v mestnem središču in pestrosti dejavnosti ob njej kot tudi imena, ki govori o značaju in tradiciji Velenja. Zato si zasluži biti boljša, lepša, dostopnejša. Trenutno je na njej veliko motornega prometa in površine za pešce in kolesarje niso najbolje urejene, manjkajo zelene površine... The post Dvotedenski preizkus prometne ureditve Rudarske ceste v Velenju appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

S podelitvijo priznanj počastili 60-letnico Bralne značke

Misli, 3. maj 2022 ― V Cankarjevem domu se je sklenilo praznovanje 60-letnice Bralne značke. Na tradicionalni prireditvi Zlata bralka, zlati bralec so podelili priznanja mentorjem in dolgoletnim sodelavcem gibanja ter obujali spomine na začetke. Bralna značka je v slovenski bralni kulturi pustila velik pečat, je v nagovoru dejal predsednik republike Borut Pahor.

Sodelovanje modnih oblikovalcev in študentov na kolesarskem festivalu – Cycle Chic na Velo-city 2022 Ljubljana

Fakulteta za dizajn, 3. maj 2022 ― v Ljubljani bomo od 14. do 17. junija 2022 gostili mednarodni kolesarski kongres Velo-city z osrednjo temo Cycling the change  oz. Kolesari – spremembo ustvari. Pričakujemo udeležbo več kot tisoč udeležencev, poleg konferenčnega dela pa pripravljamo […] The post Sodelovanje modnih oblikovalcev in študentov na kolesarskem festivalu – Cycle Chic na Velo-city 2022 Ljubljana appeared first on Fakulteta za dizajn.

Teden družine 2022 v SEM

SEM, 3. maj 2022 ― Slovenski etnografski muzej se tudi letos pridružuje Tednu družine z željo, da bi starši in otroci muzej prepoznali kot zanimiv prostor za kakovostno skupno preživljanje prostega časa. Med 15. in 22. majem 2022 prijazno vabimo družine na brezplačne individualne oglede stalnih in občasnih razstav ter k obisku brezplačnih aktivnosti: Etnoabecedaž. Na interaktivni raziskovalni razstavi za otroke se pod imenom Etnoabecedaž skriva labirint, ki nas od črke A do Ž popelje v svet nekdanjih uporabnih predmetov. Delavnica Malega mojstra. Prostor, kjer otroci skupaj s starši osvajajo različna znanja in veščine, predvsem tista, ki so povezana z ročnimi spretnostmi. Ob pripravljenih dejavnostih si lahko otroci ogledajo tudi filmčke pravih mojstrov. Pripovedovanje pravljic za otroke - RDEČA NIT. V četrtek, 19. maja, ob 18.00, vabimo na potovanje v domišljijski svet, v ospredju tokratnega pripovedovanja bodo čebele.  V SEM so doma tudi predmeti iz ljudskih pravljic. Za otroke 5+. Dobrodošli!

Naši POrtreti z gostom g. Marjanom Batageljem

Knjižnica Postojna, 3. maj 2022 ― V ciklusu pogovornih večerov Naši POrtreti, ki jih vodi Helena Premrl, bomo v četrtek, 12. maja, ob 19. uri gostili g. Marjana Batagelja, predsednika upravnega odbora Postojnske jame. G. Batagelj skozi različne dejavnosti že leta dodaja svoj edinstven pečat našemu lokalnemu okolju, turističnim panogam in tudi širšemu poslovnemu svetu.

Vabilo založnikom k oddaji programskih vsebin na 27. Slovenskih dnevih knjige

Društvo slovenskih pisateljev, 3. maj 2022 ― V letošnji izvedbi 27. Slovenskih dnevov knjige si ponovno želimo izpostaviti zanimiv ter raznolik festivalski program, ki bo med 16. in 19. junijem potekal na vrtu Društva slovenskih pisateljev. Ker bi v siceršnjem prepletu literarne besede želeli izpostaviti tudi posamezne slovenske založbe ter na festivalu predstaviti njihove hišne avtorje/avtorice ter najnovejše knjižne naslove, se v […]

Žiriji filmskega festivala v Cannesu bo predsedoval Vincent Lindon

Misli, 3. maj 2022 ― Francoski igralec Vincent Lindon je bil izbran na predsednika žirije letošnjega filmskega festivala v Cannesu. Leta 2015 je na tem festivalu prejel nagrado za najboljšega igralca za vlogo v filmu The Measure of a Man, ki ga je režiral Stephane Brize. Nastopil je tudi v filmu Titan, s katerim je režiserka Julia Ducournau lani osvojila zlato palmo.

NOVIČNIK NA PREDVOLILNEM SOOČENJU N1

KUD Trivia, 3. maj 2022 ― Novičnik za samozaposlene v kulturi je bil 19. aprila 2022 povabljen k sodelovanju na predvolilnem soočenju spletnega medija N1. To je bilo edino predvolilno soočenje v organizaciji medijev, ki se je ukvarjalo tudi s kulturo. N1 soočenja z naslovom “Epidemija, kultura, pravica do splava, podnebne spremembe…” so se udeležili politiki Tanja Fajon, Zdravko Počivalšek, Marjan […]

Knjižni prehodi

LUD Literatura, 3. maj 2022 ― Še nedavno smo za zapuščanje doma (prek državnih, občinskih ali še kakih tesnejših meja) potrebovali samo nekaj časa in denarja, ne pa tudi različnih potrdil in najnovejših informacij, katera od njih zdaj veljajo in učinkujejo. Nekateri v zadnjih sproščanjih vidijo znak, da se ti časi vračajo. Drugi so prepričani, da potovanja nikoli več ne bodo enaka, in si »za vsak primer« skrbno obnavljajo domače zaloge za preživetje, ki so si jih nakopičili ob začetku koronalizacije.

Ptuj: Emma Sartor, finalistka San Rema Junior 2022

Štajerski tednik, 3. maj 2022 ― Štirinajstletna Ptujčanka Emma Sartor, učenka 9. razreda OŠ Olge Meglič, je letošnja edina slovenska finalistka na prestižnem mednarodnem festivalu mladih pevcev San Remo Junior. Mlada nadarjena pevka je že v svojem prvem nastopu v projektu Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, predstavila se je s pesmijo Naš kuža, opozorila nase.
še novic