Garum

Medobčinski muzej Kamnik, 13. julij 2022 ― Garum – je fermentirana ribja omaka, ki so jo uporabljali kot začimbo v kuhinjah Fenicije, stare Grčije, Rima, Kartagine in kasneje Bizanca (liquamen je podoben pripravek) Sestavina: 0,25 l grozdnega soka, 2 žlički paste iz slanih sardel, origano Priprava: sok tako dolgo kuhajte, da ga polovica izpari, dodajte pasto iz slanih sardel in malenkost origana. The post Garum appeared first on MM:K.
Trgovina: Pobarvanka Javorca

Trgovina: Pobarvanka Javorca

Tolminski muzej, 13. julij 2022 ― Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci navdušuje s svojo barvitostjo, zato je nadvse primeren motiv za barvno poustvarjanje. Idejo o pobarvanki z motivi iz cerkve so pomagali uresničiti člani Društva likovnih umetnikov Tolmin, ki so prispevali risbe, nam pa prepustili možnost, da jih pobarvamo po svojem navdihu. Pobarvanka v formatu A4 vsebuje 24 celostranskih in 11 malih risb, dodani pa so še uvodni tekst in krajši opisi motivov. Spravljena je v ...
Trgovina: Razglednici Javorca

Trgovina: Razglednici Javorca

Tolminski muzej, 13. julij 2022 ― JAVORCA Komplet dveh razglednic z različnima motivoma, vezanima na Spominsko cerkev Sv. Duha v Javorci: prototip častnega stola za opremo cerkve in maketa cerkve. Izdani v okviru promocije cerkve kot nosilke Znaka evropske dediščine. Cena 1,00 € velja za komplet. Naročiti je možno tudi le posamično razglednico za ceno 0,50 €.  
Trgovina: Vrnitev boginje Izide - Boštjan Kavčič

Trgovina: Vrnitev boginje Izide - Boštjan Kavčič

Tolminski muzej, 13. julij 2022 ― Izida, boginja različnih imen (Aset pri Egipčanih, Isis pri Grkih), se je z umetniško pomočjo akademskega kiparja Boštjana Kavčiča vrnila v Posočje. Kipec boginje, zaščitnice žensk, mater in ženskih spretnosti, je nekoč njena častilka darovala na železnodobnem svetišču na Berlotovem robu na Šentviški planoti. Kmalu po odkritju ga je pred več kot poldrugim stoletjem odkupil ljubiteljski zbiralec starin Jakob Della ...

Ko baterijski sesalnik postane vaš družinski član!

Revija Hiše, 13. julij 2022 ― Prijatelje lahko izbiraš, družine ne, pravijo. A ni vedno in nujno tako. Morda je včasih ta rek veljal, danes pa se pravila (tudi z razvojem tehnologije, ki nam lajša vsakdanja opravila) pogosto spreminjajo – na bolje. Kljub temu, da je družina samo ena, pravi prijatelji, tisti redki in najboljši, pogosto postanejo del družine. Imate Beri dalje →

Slovenski filmi na 69. festivalu v Pulju

BSF, 13. julij 2022 ― Osrednji filmski hrvaški festival, ki bo potekal od 16. do 24. julija, je letos v svoj program uvrstil štiri slovenske filme. V program posebnih projekcij se je uvrstil celovečerni igrani film Orkester režiserja Matevža Luzarja, otroški program festivala Pulica bo odprl prvi slovenski božični film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića, v hrvaški tekmovalni program pa se je uvrstil koprodukcijski film Illyricvm prvenec hrvaškega režiserja Simona Bogojevića Naratha, ki bo na festivalu imel svetovno premiero, koprodukcijski film Nebesa srbskega scenarista in režiserja Srdjana Dragojevića se je uvrstil v mednarodni tekmovalni program.

Dan pri naših vratih

Računalniški muzej, 12. julij 2022 ― Zadnji dnevi so za nas zelo razburljivi. Ne samo, da smo do ušes v končnih pripravah na prihajajočo otvoritev razstave in nove muzejsko lokacije, ampak se nam kar vrstijo mednarodni obiski. Nekaj dolgo načrtovanih, kot je simpozij na temo softverske dediščine, in nekaj manj načrtovanih, a prav tako več kot dobrodošlih, kot je obisk naših […] The post Dan pri naših vratih first appeared on Računalniški muzej.

Iz naših zbirk – Polde Bibič (3. 2. 1933–13. 7. 2012), legenda slovenskega gledališča

SLOGI, 12. julij 2022 ― Polde Bibič (3. 2. 193313. 7. 2012), legenda slovenskega gledališča. Julija 2022 mineva deset let od smrti Poldeta Bibiča, igralca in gledališkega pedagoga, pa tudi dragocenega avtorja memoarske in dokumentarne literature o slovenskem gledališču. Bil je član igralskega ansambla ljubljanske Drame – nekaj let tudi njen ravnatelj –, vendar je nastopal tudi drugod; ob številnih gledaliških je izjemno veliko vlog ustvaril tudi na filmu, televiziji in radiu. The post Iz naših zbirk – Polde Bibič (3. 2. 193313. 7. 2012), legenda slovenskega gledališča appeared first on SLOGI.

Amonit in tri druge pesmi

Vrabec Anarhist, 12. julij 2022 ― kličem te po svojem imenu: Lajka. v tvojem največjem strahu ‒ v edinem domu brezdanje sam groza o groza praznine ‒ kličem, da bi me slišal: sopotnik, sirota si kakor jaz: ne izdaj me! The post Amonit in tri druge pesmi first appeared on Vrabec Anarhist.

Sonične alegorije

Računalniški muzej, 12. julij 2022 ― SONIČNE ALEGORIJE predavanje in poslušalnica dr. Lena Ortega (MEX) in Robertina Šebjanič (SLO) s posebno gostjo prof. dr. Victorio Vesno (USA) Sreda, 13. julij 2022, ob 18. uri Računalniški muzej Ljubljana[Celovška cesta 111, Ljubljana] Spletna povezava na Zoom dogodek:  https://ucla.zoom.us/j/97468819607 Lena Ortega in Robertina Šebjanič bosta podrobneje predstavili zvočni projekt in raziskavo SONIČNE ALEGORIJE. Victoria […] The post Sonične alegorije first appeared on Računalniški muzej.

Simfoniki Cantabile in zbor Adoramus navdušili francosko občinstvo

Notranjsko primorske novice » Kultura, 12. julij 2022 ― Simfoniki Cantabile in zbor Adoramus navdušili francosko občinstvo Featured Simfonični orkester Cantabile je skupaj z zborom Adoramus in solisti 3. julija zaključil jubilejni, 25. mednarodni glasbeni festival na Azurni obali. Po stoječih ovacijah polnega avditorja z več kot 1.500 poslušalci sta takoj po koncertu župan in direktor festivala tako orkester kot zbor ponovno povabila na festival v letu 2025. Na letošnjem festivalu so poleg Simfoničnega orkestra Cantabile in zbora Adoramus sodelovali še Mladinski simfonični orkester Tulln z Dunaja, Orkester Ruine-Babines-Quebec iz Kanade in Simfonični orkester konservatorija iz Prage. Kot je povedal umetniški vodja simfoničnega orkestra in zbora Marjan Grdadolnik, so bili glasbeniki pred nastopom kar malce v skrbeh, saj so koncert zasnovali tako, da so ga zaključili s poglobljeno Jenkinsovo Mašo za mir. Skrbi so bile odveč, saj so jim poslušalci navdušeno ploskali med izvajanjem prvega, lahkotnejšega dela, prav tako pa so se jih dotaknili tudi takti zaključnih koralov maše za mir. »Na začetku smo s pop skladbami naredili res odlično vzdušje, ljudje so vstajali in nam ploskali, v drugem delu koncerta pa smo šli postopoma v globino in zaključili s korali Maše za mir. Po koncu je nastala tišina, ki je malce trajala, nato pa je sledijo navdušenje. Res smo veseli, da so bili odzivi tako fenomenalni. Organizator nam je dejal, da so mu od ganjenosti pritekle solze na oči,« pravi Grdadolnik. Za piko na i so sporedu dodali še Šostakovičev Valček št. 2, pri katerem je skupaj z njimi pelo in poplesavalo 1.500 poslušalcev, zaključili pa so z Offenbachovim Can Canom. »Po zaključku so se nam poslušalci zahvaljevali za to, da smo jim dali nekaj nepozabnega, župan pa nas je kar takoj povabil, da skupaj z zborom nastopimo na festivalu leta 2025.« Gre za veliko čast, saj je pevski zbor letos na oder stopil prvič v 25-letni zgodovini festivala. Kot je še povedal Grdadolnik, so si glasbeniki vzeli nekaj časa za počitnice, na

Počitniški 3M

SEM, 12. julij 2022 ― To je fantastični Počitniški 3M! Ponedeljek v Lončarskem ateljeju SEM Torek v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) Sreda v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) Četrtek v Slovenski kinoteki Petek v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova (NMS) Nepozabne počitnice za otroke, kjer vsak dan v drugem muzeju skozi igro osvajamo umetnost, zgodovino, etnologijo, se družimo na muzejski ploščadi in gradimo nova prijateljstva! Drugi termin bo potekal v avgustu: 22.–26. avgust 2022 (prijave zbiramo do petka, 12. avgusta, na renny.rovsnik@nms.si). Foto: Blaž Verbič

To poletje v Galeriji Photon

Galerija Photon, 12. julij 2022 ― Četudi je mesec julij čas dopustov, v Galeriji Photon še ne počivamo! Z veseljem vam sporočamo, da bo tudi poletje z Galerijo Photon izredno aktivno! 4. julija se je odprl festival Rencontres d’Arles, ki že od leta 1970 vsako poletje z več kot 40 razstavami in spremljevalnimi aktivnostmi pomembno vpliva na trende svetovne fotografije. Tudi letos ...

ZADNJI ULOV v PRAGI in na SIMS 2.5! (16.7.)

Ana Monro, 12. julij 2022 ― Kot smo že poročali, je posadka naše interaktivne ekološke ulične predstave Zadnji ulov zaplula v mednarodne vode in bo 15. in 16. 7. nastopila na festivalu Za dvermi v Pragi na Češkem! Drugo uprizoritev (16. 7.) si boste lahko ob 18:00 ogledali tudi v neposrednem spletnem prenosu na kanalu SIMS 2.5. Vabljeni, da se priklopite! GLEJ SIMS 2.5 ... The post ZADNJI ULOV v PRAGI in na SIMS 2.5! (16.7.) appeared first on Ana Monro.

Zaključeno snemanje hrvaško-slovensko-italijanskega dokumentarno-igranega filma Fiume o morte

BSF, 12. julij 2022 ― V začetku julija je mednarodna ekipa filmskih ustvarjalcev po dveh letih zaključila snemanje filma Fiume o morte hrvaškega režiserja Igorja Bezinovića. Slovenski del ekipe vodi produkcijski studio Nosorogi in njena direktorica, producentka Marina Gumzi, sestavljajo pa jo direktor fotografije Gregor Božič, koordinatorka slovenskega dela produkcije Ivana Naceva ter oblikovalec zvoka Julij Zornik.
še novic