Diabetolog Damjan Justinek ob 70. obletnici Čebelarskega društva Prebold

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 26. oktober 2022 ― Čebelarsko društvo Prebold letos praznuje 70. obletnico ustanovitve oziroma začetka organiziranega druženja ljubiteljev narave in čebel. Ob tem jubileju je v sredo, 26. oktobra 2022, v Občinski knjižnici Prebold o čebeljih izdelkih v povezavi s sladkorno boleznijo predaval specialist interne medicine in diabetolog Damjan Justinek. Prireditve sta se udeležila tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak in predsednik Čebelarskega društva Prebold Milan Gladek. »Kar 18 odstotkov starejših ljudi je diabetikov. Gre za bolezen z lepim obrazom, a grdim značajem, kajti vse življenje nič ne boli, potem pa je kar naenkrat vse narobe. ...

Otroška predstava: Skuhana pravljica od dveh začaranih čarovnic

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 26. oktober 2022 ― V Občinsko knjižnico Braslovče sta 26. oktobra 2022 na par večerov pred glavnim večerom, ko bodo pod žarečim nebom švigale metle vseh oblik, prileteli dve čisto ta prvi čarovnici. Ta prijazni. Vsaj tako sta se predstavili. Ema in Emamametlo. V črnih, volančkastih in bleščečih oblekcah ter našpičenih klobukih sta se tudi nam zdeli prav prijetni. Le njun ples ni bil prav prijeten. Vsaj dokler obiskovalci niso v svoje roke dobili različnih, predvsem pa glasnih inštrumentov, ki so njun ritem spravili na metlo in je veselo zaokrožil med nami. O, kako sta ...

Pravljična ura v Grižah

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 26. oktober 2022 ― V sredo, 26. oktobra 2022, smo se v Izposojevališču Griže zbrali na pravljični uri. Prišlo je nekaj otrok in skupaj smo prebrali pravljico o ježku, ki ni imel nobenega prijatelja. Ježek je bil vajen samotnega življenja. Nekega dne pa mu je na hrbet padlo jabolko, ki se ga nikakor ni mogel otresti. Pot ga je zanesla do oslička, ki se je jabolka zelo razveselil in ježka z veseljem rešil. Ko je ježek naslednjič spet naletel na jabolko, se je spomnil na osla in takoj šel k svojemu novemu prijatelju. Po prebrani pravljici ...

Katja Gorečan: Materinska knjižica

Koridor, 26. oktober 2022 ― Presunljiv poetični roman, ki na primeru zgodbe posameznice odslika duševni pretres mnogih, ki so bile in še vedno so pahnjene v območje oglušujoče praznine, sobe z neskončnim odmevom samouničujoče krivde in poniževanj ob spopadanju z življenjem po splavu. The post Katja Gorečan: Materinska knjižica appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Mesec evropskega filma 2022

Mestni kino Ptuj, 26. oktober 2022 ― Mestni kino Ptuj je eden izmed častnih izbrancev za mednarodni dogodek, ki bo povezal kinematografe in občinstva v 35 državah. Od 13. novembra do 10. decembra bomo še bolj kot sicer uživali v raznolikosti evropskih kinematografij.
Izšel je zbornik simpozija Zapuščina napredne digitalizacije

Izšel je zbornik simpozija Zapuščina napredne digitalizacije

Računalniški muzej, 26. oktober 2022 ― Inštutut za novejšo zgodovino in Računalniški muzej sta izdala e-publikacijo namenjeno premislekom o ohranjanju softverske dediščine. Povezava do zbornika: https://sistory.github.io/The_Legacy_of_Advanced_Informatization/index-sl.html Roberto Di Cosmo (UNESCO Software Heritage), Dediščina programske opreme: svetovni arhiv izvornih kod programske opreme Saša Divjak (profesor Emeritus Fakulteta za računalništvo in informatiko), Razvoj in zastaranje programov – izziv in nočna mora programerjev Primož […] The post Izšel je zbornik simpozija Zapuščina napredne digitalizacije first appeared on Računalniški muzej.

Filmarija #049: Sarajevo Safari Mirana Zupaniča

Društvo slovenskih režiserjev, 26. oktober 2022 ― O filmu Sarajevo Safari sta se pogovarjala režiser filma Miran Zupanič in režiserski kolega Amir Muratović. Pretresljiv flm o javnosti manj znanih dogodkih iz časa obleganega Sarajeva v kratkem prihaja na spored slovenskih kinematografov. Pogovoru lahko prisluhnete tukaj. Podcast Filmarija nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije

V Galeriji Jakopič fotografske replike Bojana Radoviča

Misli, 26. oktober 2022 ― V Galeriji Jakopič so v torek odprli razstavo novomeškega fotografa Bojana Radoviča. Razstava z naslovom Replika združuje 18 njegovih ciklov, ki se povezujejo z naslovom bodisi po vsebini ali po konceptu nastajanja fotografij. Postavitev zaobjema zadnjih 15 let njegovega dela v tej umetnosti. Na ogled bo do 22. januarja 2023.

Filmarija #049: Sarajevo Safari Mirana Zupaniča

Društvo slovenskih režiserjev, 26. oktober 2022 ― Pretresljiv dokumentarec Sarajevo Safari odpira temo ’lovskega turizma’ v obleganem Sarajevu. Premožni Zahodnjaki so plačevali, da so z ostrostrelskih položajev pobijali ljudi. O nastajanju filma, odzivih nanj, o vojni in njenih posledicah se je z režiserjem filma Miranom Zupaničem pogovarjal Amir Muratović. Podcast nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije Omenjeni filmi: Sarajevo […]

Computer software is immaterial cultural heritage vanishing before our eyes

Računalniški muzej, 26. oktober 2022 ― Press ReleaseInstitute for Contemporary History and Computer History MuseumLjubljana, Slovenia, 26.10.2022, for immediate release The Institute for Contemporary History in co-publishing with the Computer History Museum just published proceedings from the symposium Legacy of Advanced Informatization, presenting expert opinions on software heritage preservation.  This June, an expert panel organized at the Computer History Museum in […] The post Computer software is immaterial cultural heritage vanishing before our eyes first appeared on Računalniški muzej.

Računalniški programi so nesnovna kulturna dediščina, ki izginja

Računalniški muzej, 26. oktober 2022 ― Izjava za medije Inštitut za novejšo zgodovino in Računalniški muzej Ljubljana, 26.10.2022, za takojšnjo objavo Računalniški programi so nesnovna kulturna dediščina, ki izginja  V sozaložništvu Inštituta za novejšo zgodovino in Računalniškega muzeja je izšel zbornik Zapuščina napredne digitalizacije, ki povzema strokovne uvide in razmišljanja o ohranjanju softverske dediščine.  Junija letos so se na strokovnem posvetu […] The post Računalniški programi so nesnovna kulturna dediščina, ki izginja first appeared on Računalniški muzej.

Kinodvor na posvetu o filmski vzgoji na Festivalu slovenskega filma o strategiji razvoja filmske vzgoje

Kinodvor, 26. oktober 2022 ― Festival slovenskega filma v Portorožu je v torek, 25. oktobra, organiziral strokovni posvet o filmski vzgoji. Na njem smo skupaj z ostalimi udeleženci preverili, kako se uresničuje Strategija razvoja nacionalnega programa filmske vzgoje, ki jo je sprejela Vlada RS na seji 1. 12. 2016 v skladu z Resolucijo o nacionalnem programu za kulturo 2014–2017.
Just released proceedings of the Legacy of Advanced Informatization symposium

Just released proceedings of the Legacy of Advanced Informatization symposium

Računalniški muzej, 26. oktober 2022 ― Publisher: institute for contemporary history, Co-publisher: Computer History Museum, Project supported by the City of Ljubljana.  More on the symposium: https://www.racunalniski-muzej.si/en/legacy-of-advanced-infromatization/  Institute for contemporary history and Computer History Museum in Ljubljana have just released an e-publication on the topic of software heritage perservation. Link to e-publication: https://sistory.github.io/The_Legacy_of_Advanced_Informatization/index-sl.html Roberto Di Cosmo (UNESCO Software Heritage), Software Heritage: the […] The post Just released proceedings of the Legacy of Advanced Informatization symposium first appeared on Računalniški muzej.

Bližina v ospredju letošnjega festivala Goli oder

Misli, 26. oktober 2022 ― S predstavo Umetnost slovesa: slovesna umetnost se nocoj v Stari mestni elektrarni začenja 16. mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder, ki bo potekal do nedelje. Rdeča nit letošnjega festivala je bližina, tako odnosov kot sodelovanja, umetnosti, kreativnosti, besed in objemov.
še novic