J. Bernlef: Tvarina uma

Sodobnost, 7. november 2022 ― Mogoče se že zjutraj počutim tako crknjenega zaradi snega. Vera se ne, sneg obožuje. Zanjo ni lepšega kot zasnežena pokrajina. Ko iz narave izginejo človeške sledi, ko vse postane ena sama brezmadežno bela površina – kako je to lepo! Skoraj…

Kristina Jurkovič s Heleno Koder

Sodobnost, 7. november 2022 ― Jurkovič: V eseju Gospa Bovary, to sem jaz! se v razmišljanju o Handkeju in njegovem kompleksnem odnosu do jezika in doma ustavite pri sebi oziroma pri jezikovni postavitvi svoje družine. Lahko o jezikovnem ”poreklu” svojih staršev poveste še malo več?…

Elizabeth Griffin: Tihi dom

Sodobnost, 7. november 2022 ― »Zakaj pa si ne rečete slovenski Italijani?« vprašam brez ovinkarjenja, kakor je v moji navadi. »Ker smo Slovenci,« mi hitro in odločno odvrnejo. In jasno mi je, naj ne drezam več. Že trideset let živim v Italiji in večinoma poučujem…
Reportaža: The Cure in Twilight Sad v Zagrebu

Reportaža: The Cure in Twilight Sad v Zagrebu

SPRP, 7. november 2022 ― V zagrebški Areni se je 27. oktobra 2022 predstavila skupina The Cure. Družbo na odru so jim delali The Twilight Sad, ki so lepo ogreli občinstvo pred prihodom prvokategornikov. The Twilight Sad krasi rahlo škotski melos, nabrite kitare z efekti, ki so v areni dvigovale vzdušje iz minute v minuto. Moram reči, da so pustili svoj pečat in več kot uspešno pripravili teren za izkušene The Cure. Nato so oder "okupirali" The Cure in dali vse od sebe, saj so igrali celi dve uri in štirideset minut. Odpeli so sedemindvajset pesmi, med njimi pa so bile tudi štiri, še neobjavljene, ki bodo izšle na njihovem novem albumu Songs of a lost world. Znova so dokazali, da so mojstri svojega kova. Koncert se je pričel s komadom Alone, nadaljevali pa so z različnimi pesmimi, med njimi ste lahko slišali Love song, Push, One hundred years in druge. Veliko je bilo tudi instrumentalnih pesmi. Višek koncerta je bil v drugem bisu, ko so hiti začeli teči kot po tekočem traku. Iz odra je privršala pesem Lullaby, nato pa so ji sledile še Friday I'm in love, Close to me, Just like heaven.. Koncert so zaključili s pesmijo Boys don´t cry. Da so The Cure res legendaren bend, priča tudi to, da je Areno obiskalo preko 15 tisoč obiskovalcev. Zelo lepo je bilo, ko si v celi dvorani videl lučke od mobitelov, kako so se zibale v ritmu komadov, ki so jih igrali. Še posebej lepo pa je bilo tako množico sišati, ko je prepevala njihove hite. Nekateri posamezniki so prepevali ves koncert, ampak mislim, da v zadnjem bisu noben v dvorani ni ostal zaprtih ust. Pohvaliti pa moram tudi vizualne efekte, ki so bili res nekaj posebnega. Če bi koncert lahko ocenila od ena do deset, bi mu dala čisto desetko. Srčno upam, da bo takšnih koncertov še več. Rada pa bi se zahvalila tudi organizatorjem, Charm music Croatia, ki so mi omogočili obisk in reportažo. Tudi cene mercha niso bile pretirane. Majica je stala 21 evrov, pivo pa okoli štiri evre, kar je za tak koncert še vedno sprejemljiva cena. 

Utrip domoznanstva: predstavitev projekta Starejši za starejše Društva upokojencev Vrbje

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. november 2022 ― V Sloveniji se je oskrba starejših dolga leta izvajala skoraj izključno v domovih za starejše ali v obliki neformalne oskrbe na domu, v domačem okolju. Glavno breme pri zagotavljanju oskrbe za starejše, ki so ostali zunaj institucij oziroma živeli doma, so nosili predvsem družina, sorodstvo in sosedstvo. Na novembrskem Utripu domoznanstva, 7. novembra 2022, smo v Občinski knjižnici Žalec predstavili projekt Starejši za starejše, ki ga izvaja Društvo upokojencev Vrbje. Program Starejši za starejše, za višjo kakovost življenja doma, ki ga izvaja Zveza društev upokojencev Slovenije, so predstavile koordinatorici Lora Virant ...

V pogovornem večeru Naši POrtreti bo gost Žan Kafol

Knjižnica Postojna, 7. november 2022 ― V knjižnici v Tednu splošnih knjižnic nadaljujemo s ciklusom pogovornih večerov Naši POrtreti, ki jih vodi novinarka Helena Premrl. 17. novembra ob 18. uri bomo v čitalnici gostili ŽANA KAFOLA, pobudnika Facebook skupine Pstwjna in ljubiteljskega fotografa, ki v naravnem studiu ustvarja zgodbe iz ptičje in proteusove perspektive. Septembra je s svojo fotografijo Cerkniškega jezera iz zraka postal glavni zmagovalec fotonatečaja National Geographica. 

Ob 202. obletnici nastanka Kranjske hranilnice odkrili spominsko obeležje

Ministrstvo za kulturo, 7. november 2022 ― Leta 1880 je Kranjska hranilnica v središču Ljubljane zgradila stavbo, ki je danes sestavni del parlamentarnega poslopja. Slavnostni govorci ob odkritju spominskega obeležja Kranjski hranilnici pred parlamentarnim poslopjem, med njimi tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, so poudarili pomembnost takratnega in današnjega sodelovanja finančnega sektorja in kulture.

Ob 150. obletnici Plečnikovega rojstva v Berlinu mednarodni simpozij in razstava

Ministrstvo za kulturo, 7. november 2022 ― Ob 150. obletnici Plečnikovega rojstva je Slovenski kulturno-informacijski center v Berlinu (SKICA Berlin) v sodelovanju z Inštitutom za arhitekturo Tehniške univerze v Berlinu ter arhitektom in predsednikom Plečnikovega sklada Boštjanom Vugo organiziral mednarodni simpozij z naslovom Plečnik zdaj! Simpoziju je sledilo odprtje fotografske razstave češkega fotografa Adama Štěcha.

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa

CED, 7. november 2022 ― Preverite aktualne razpise programa Ustvarjalna Evropa, vključno z razpisi za individualno mobilnost. Novembra in v začetku decembra pričakujemo objavo večine razpisov KULTURA / MEDIA / Medsektorski sklop za leto 2023. Besedila razpisov so dostopna na portalu Funding & tender opportunities. CED Slovenija 29. novembra organizira e-Info dan KULTURA, 6. decembra pa MEDIA info dan.
INDUKTIVNA ZANKA v Stari elektrarni

INDUKTIVNA ZANKA v Stari elektrarni

Bunker, 7. november 2022 ― V Stari elektrarni želimo izboljšati dostopnost umetniških programov različnim skupinam gledalk in gledalcev. Letos smo se osredotočili na izboljšanje gledalske izkušnje za naglušne osebe, ki jim želimo omogočiti bolj kakovostno senzorično izkušnjo ob spremljanju gledaliških, plesnih ali glasbenih dogodkov ter olajšano udeležbo na drugih umetniških, pogovornih in izobraževalnih programih. V ta namen smo letos v […] The post INDUKTIVNA ZANKA v Stari elektrarni appeared first on .

Slovenski teden filma letos s poklonom Františku Čapu

Misli, 7. november 2022 ― V organizaciji Slovenskega filmskega centra (SFC) se danes začenja Slovenski teden filma, ki omogoča mlademu občinstvu, da se posveti filmski umetnosti. V sodelovanju z Art kino mrežo Slovenije so poskrbeli, da bo film zaživel v kinematografih, z izborom filmov pa se tokrat poklanjajo režiserju, scenaristu in montažerju Františku Čapu.

Na zagrebškem Interlibru skoraj 300 založnikov iz 15 držav

Misli, 7. november 2022 ― Na mednarodnem knjižnem sejmu Interliber, ki bo potekal od torka do nedelje, se bo na več kot 13.000 kvadratnih metrih Zagrebškega velesejma predstavilo 296 založnikov iz 15 držav. V fokusu bosta letos Ukrajina in Srbija, s poudarkom na sodobnih avtorjih ter obisku ukrajinske pisateljice Haske Šijan in tribuni o vlogi ženske v ukrajinski družbi.
Vida Vojić

Vida Vojić

Radio Študent, 7. november 2022 ― Vida Vojič prihaja iz Gothenburga na Švedskem in ustvarja pod psevdonimom vida voyage. Je multidisciplinarna umetnica – rock zvezda, pisateljica, glasbenica, filmarka in performerka, sama sebe pa smatra za »tvojo uporniško prijateljico«.  

Dva jesenska večera, TRIJE čarobni DOGODKI! (11. & 12.11.)

Ana Monro, 7. november 2022 ― V tretje gre rado, pravijo, in po dveh ”temačnih” korona letih bo 11. 11. v parku na Ambroževem trgu v Ljubljani končno zasvetil in zažarel jubilejni 10. jesenski festival noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita! Prisrčno vabljeni, da se od 17:00 do 21:00 sprehodite med stotinami plamenov in doživite iskrive umetniške intervencije, prisluhnete eterični glasbi, ... The post Dva jesenska večera, TRIJE čarobni DOGODKI! (11. & 12.11.) appeared first on Ana Monro.

Vizije so 17: Meje ali priložnosti?

OUTSIDER, 7. november 2022 ― S serijo razstav Vizije so Društvo arhitektov Ljubljane odpira pereča vprašanja urejanja mesta in opozarja na prezrta poglavja problematike prostorskega razvoja Ljubljane. Ideja serije projektov Vizije so je tudi predlagati in v razmislek ponuditi smernice in predloge za oblikovanje oziroma nadaljnji razvoj posameznih urbanih ambientov. Akcija Vizije so, ki poteka že sedemnajsto leto zapored, je […]

VABILO na tiskovno konferenco Društva slovenskih pisateljev, Društvo oblikovalcev Slovenije ter Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov

Društvo slovenskih pisateljev, 7. november 2022 ― Vabimo vas na tiskovno konferenco Društva slovenskih pisateljev, Društva oblikovalcev Slovenije in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, ki bo v torek, 8. 11. 2022 ob 11. uri v prostorih DSP na Tomšičevi ulici 12 v Ljubljani.  Društva sklicujejo tiskovno konferenco, ker je Državna volilna komisija zavrnila elektorje iz vrst vseh treh društev, ker bi morali […]

Božični Bacek Jon

Kinodvor, 7. november 2022 ― Najljubši bacek se vrača na veliko platno v nepozabni božični izvedbi. Samo 26. 11., 10. 12. in 17. 12. (obisk Dedka Mraza). Vstopnice že v prodaji.

Anketa o spremljanju zadovoljstva uporabnikov

Statistični urad, 7. november 2022 ― Anketa o spremljanju zadovoljstva uporabnikov je priložnost, da še bolje spoznamo uporabnike naših statističnih podatkov in storitev, vi pa dobite priložnost, da nam poveste, ali ste zadovoljni z našim delom in ali izpolnjujemo vaša pričakovanja, ter predlagate izboljšave.
še novic