Delavnica na temo Mladinskih izmenjav in Evropske solidarnostne enote

C.M.A.K. Cerkno, 12. november 2022 ― Si vedel/a, da za mlade od 15. do 30. leta obstaja več vrst mladinskih izmenjav? Da lahko trajajo vse od 10 dni pa do enega leta? Da ti skoraj v celoti EU časti prevoz do tja, nastanitev in prehrano? Da so lahko zasnovane okoli res velikega števila tematik – pomoč v šolah ali izobraževalnih zavodih, […] The post Delavnica na temo Mladinskih izmenjav in Evropske solidarnostne enote appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
Kjer je volja, je pot

Kjer je volja, je pot

Radio Študent, 12. november 2022 ― Javni promet ni prav lepo zveneča besedna zveza. Zveni dolgočasno in sivo. Čeprav v kulturnem imaginariju spada pod državni aparat, ne vzbuja strahu; kvečjemu frustracijo. Predvsem pa je javni promet vselej kriv, kriv za jutranje zamude na predavanja, kriv, ker je prepozen ali prezgoden, včasih oboje hkrati.

Večer, ki ga ne bomo pozabili – ANA PLAMENITA in REKA SEDMERIH IMEN!

Ana Monro, 12. november 2022 ― Je rekel Goro: “Sem že kar malo pozabil, kako dobro zgleda!” Po dveh temačnih korona letih, ko ga zaradi epidemioloških omejitev nismo mogli izvesti, je 11. 11. med 17:00 in 21:00 v parku na Ambroževem trgu v Ljubljani namreč končno spet zažarel festival noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita! Bil je čaroben večer, poln ognja ... The post Večer, ki ga ne bomo pozabili – ANA PLAMENITA in REKA SEDMERIH IMEN! appeared first on Ana Monro.
Kreshesh Nepitash se poslavljajo (2004–2022) z zadnjim koncertom

Kreshesh Nepitash se poslavljajo (2004–2022) z zadnjim koncertom

SPRP, 12. november 2022 ― Kreshesh Nepitash sporočajo: Prjatli benda Kreshesh Nepitash . Obljuba dela dolg. Na to nismo pozabil. Naša zadnja novica je bila nažalost daleč od pozitivne, o tem da glavni vokalist zaradi težav z glasilkami ugaša mikrofon. O tem da ugašamo mašino Kreshesh Nepitash. Smo pa obljubili sebi in vam, da bo pršu dan, ko bomo spelal poslovilni koncert. Ta dan se počasi bliža. Sobota, 12. 11. od 20h dalje, Dom Svobode, Trboule HardCore . Kreshesh Nepitash smo vedno in povsod ponosno zastopali Trboule HardCore, tle smo štartal, tle smo ustvarjal, pod zemljo, na koncu dolgega rova v zaklonišču smo imeli svoje prvi špil plac, svojo prvo vajo, v stari šoli pod Planino svoj prvi koncert. Na knapovski grudi se je vse začel in prou je, da tle tut zaklučmo. Dom Svobode, legendarni plac kateri je pod streho spravil ogromno nepozabnih koncertov bo tista postaja, kjer vam bomo še zadnjič odigrali set naših komadov. Zasedba bo prou takšna, ki ste jo lahko spremljali leta in leta, isti vokalist, isti kitaristi, isti bobnar. Še vedno jezni, hitri, v svojem stilu. Drugače nikol nismo znal, niti se nismo hotel spreminjat. Enkrat so nas vabli na neki špil, a pod pogojem, če bi lahko igrali in peli mal bol na easy. In ja, nismo šli. Velik vas je bilo, ki ste nas od leta 2004 naprej spremljal, podpiral, nas motiviral in bili na nek način del familje Kreshesh Nepitash. Lepo vas vabimo na naš koncert, da se še enkrat več podružmo, spomnemo na kakšno pizdarijo, kakšno ekstra zgodbo, kak večer ki je bil drugačen od klasičnega, na musko, ki nas je povezovala in jačala naša prijateljstva.   Časovnica koncerta: 20:00 umuryango aka urate 20:30 Harry21:30 Sakrabolt22:30 Kreshesh Nepitash00:00 DJ Fogy02:00 Nema više Kreshesh Nepitash (2004–2022)
Grlić: Film živi v trikotniku med režiserjem, platnom in gledalcem

Grlić: Film živi v trikotniku med režiserjem, platnom in gledalcem

Misli, 12. november 2022 ― V trikotniku med režiserjem, platnom in gledalcem pravzaprav živi film. Osnova za dober film je dobra zgodba, obraz igralcev pa tisto, kar na koncu ostane, je v pogovoru za STA povedal hrvaški režiser Rajko Grlić. Trenutne slovenske filmske produkcije ni želel ocenjevati, zelo pa ga veseli slovenski animirani film, kandidat za evropskega oskarja.

Korzet

MMC Film, 12. november 2022 ― Korzet je morda najbolj simboličen kos oblačila, kar jih je kdaj bilo: tkanina, ki stisne, zmanjša in ukrivi ženski torzo, je od nekdaj jasna metafora za spone družbe in njenih pričakovanj.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 12. november 2022 ― Pri Mladinski knjigi so izdali knjigo pediatra in infektologa Marka Pokorna z naslovom Smešno, ma non troppo, pri KUD Logos pa knjigo švedskega avtorja, posmrtnega Nobelova nagrajenca za mir, Daga Hammarskjölda Znamenja ob poti. Pri KUD Sodobnost je izšlo delo za otroke Petra Svetine Nekaj je v zraku z ilustracijami Petre Preželj.
Prvi računalniki v Sloveniji, dodatek C – prva generacija programskih jezikov

Prvi računalniki v Sloveniji, dodatek C – prva generacija programskih jezikov

Računalniški muzej, 12. november 2022 ― Nadaljujemo s serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: Definicija računalnika George Boole, Alan Turing, John von Neumann Magnetni boben in drugi magnetni mediji ENIAC, EDSAC, Manchester Baby/Mark 1 Prvi programi na elektronskih računalnikih Strojni programski jezik V tokratni objavi bomo posvetili še nekaj pozornosti […] The post Prvi računalniki v Sloveniji, dodatek C – prva generacija programskih jezikov first appeared on Računalniški muzej.
1970 Rakek – Brut

1970 Rakek – Brut

Stare slike (Cerknica), 12. november 2022 ― Brut je blagovna znamka moške negovalne kozmetike, ki jo je leta 1964 začelo izdelovati podjetje Fabergé. V Slovenijo ga je uvažalo podjetje Unilever v Ljubljani. Imelo pa je podružnice tudi v ostalih jugoslovanskih republikah. Na sliki je dezodorant. V času množičnih romanj v Trst so fantje tam kupovali predvsem parfum Brut 33. Prodajati so ga […]
še novic