50 ustvarjalnih let Igorja Švare

Naši zbori, 28. november 2022 ― Maestro Igor Švara, dirigent, pedagog in pianist, praznuje častitljivi jubilej – petdeset let umetniškega delovanja v SNG Opera in balet… The post 50 ustvarjalnih let Igorja Švare appeared first on Naši zbori.

50 ustvarjalnih let Igorja Švare

Naši zbori, 28. november 2022 ― Maestro Igor Švara, dirigent, pedagog in pianist, praznuje častitljivi jubilej – petdeset let umetniškega delovanja v SNG Opera in balet… The post 50 ustvarjalnih let Igorja Švare appeared first on Naši zbori.
Leonid Brežnjev

Leonid Brežnjev

Zgodovina na dlani, 28. november 2022 ― Letos obeležujemo štirideset let od smrti Leonida Brežnjeva, ki je vodil Sovjetsko zvezo osemnajst let. Le Stalin je državo vodil dlje, skoraj trideset let. Leonid Iljič Brežnjev se je rodil 19. decembra 1906 v vasici Kamenskoje, v tedanji Jekaterinoslavski guberniji v Ruskem imperiju (danes Ukrajina). Starša Ilja in Natalija sta sicer izvirala iz regije Kursk.... Nadaljuj z branjem The post Leonid Brežnjev appeared first on Zgodovina na dlani.

Večer prijateljev knjižnice

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 28. november 2022 ― V poznonovembrskem ponedeljkovem popoldnevu na pragu adventa je Medobčinska splošna knjižnica Žalec pripravila Večer prijateljev knjižnice. V praznično okrašeno avlo Doma II. slovenskega tabora so prišli ljudje, ki so opora in podpora knjižnici. Za prijaznost, ki jo izkazujejo knjižnici, jim je knjižnica s pomočjo donatorja Liko Liboje, d. o. o., podarila motivacijsko predavanje Polone Požgan in koncert Adija Smolarja. Med obiskovalci je bilo vseh šest novoizvoljenih županov v Spodnji Savinjski dolini: Tomaž Žohar, Jože Kužnik, Marko Repnik, Marko Semprimožnik, Nataša Juhart in Janko Kos. Prišel je tudi dolgoletni župan Občine ...

Kalinov Deček s piščaljo

Majda Širca blog, 28. november 2022 ― Pastirček je naš vsestranski simbol. S piščaljo je nagovarjal ljudi na novodobnih protestih; na referendumih o rtv zakonodaji je njegova podoba s svečo pred nogami ali s trnjem na glavi opozarjala na glasovanje za ali proti; z marionetnimi vrvicami je … Continue reading →

Noč kratkih filmov, 21. 12. 2022

Kino Otok, 28. november 2022 ― Na zimski solsticij in najkrajši dan v letu se 21. decembra 2022 že tradicionalno pridružujemo mednarodnemu dogodku Noč kratkih filmov ter v ospredje postavljamo pomen te vznemirljive filmske forme. Dogodek se je udomačil v že več kot 50 državah po celem svetu, letošnji osrednji dogodek...

Ilona Mrgole: Gmajna

Foto klub Kamnik, 28. november 2022 ― otvoritev fotografske razstave v sredo, 30. novembra, ob 19. uri Ljudje menimo, da naravo poznamo do obisti. S svojim človeškim pogledom opazujemo svet okoli sebe, ga analiziramo in tako menimo, da je naša percepcija tista, ki je pravilna in vseobsegajoča. Redkokdaj pa se zavemo, da je naš pogled le en od mnogih in da ni […] The post Ilona Mrgole: Gmajna appeared first on Foto klub Kamnik.

Drugajanje tokrat na treh gimnazijah

SiGledal Novice, 28. november 2022 ― S predstavami in delavnicami na treh slovenskih gimnazijah se danes začenja festival Drugajanje, ki sta ga leta 2002 zasnovala mariborska II. gimnazija in ljubljanski zavod Bunker. Letos širi sodobno uprizoritveno umetnost še na gimnaziji na Ptuju in v Novi Gorici.
še novic