Drago Jančar: Ob nastanku sveta

Koridor, 23. december 2022 ― Ob nastanku sveta ne govori o velikem poku ali dejanskem začetku sveta, ampak o nastanku posamičnega človekovega sveta, ki je zaznamovan z dogodki, ki se zgodijo posamezniku. The post Drago Jančar: Ob nastanku sveta appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
VANJA MERVIČ: VZEMI-PREŽVEČI-ODVRZI / TAKE-IT CHEW-IT THROW-IT

VANJA MERVIČ: VZEMI-PREŽVEČI-ODVRZI / TAKE-IT CHEW-IT THROW-IT

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 23. december 2022 ― Vanja Mervič je po temeljni izobrazbi slikar, vendar ustvarja v različnih medijih, saj verjame, da ima vsaka ideja svoj specifičen način izraza. V svojem delu se na splošno ukvarja s svetom onkraj vidnih plasti materialnosti. Na eni strani raziskuje tisto, kar postane vidno šele s pomočjo sodobne tehnologije (kot je npr. elektronski mikroskop in Kirlianova kamera), to je mikrostruktura materije, na drugi pa svet nematerialnega, ideje, misli in energije. V skladu s tem njegova umetniška praksa kaže pripadnost sodobnemu znanstvenemu, materialnemu pogledu na svet, obenem pa zavezanost nečemu prvinskemu, večnemu, nerazložljivemu, kar je onkraj materialnega. Na tokratni razstavi z naslovom vzemi-prežveči-odvrzi umetnik predstavlja različna dela, v katerih se osredotoča na žvečilni gumi kot metaforo za sodobno potrošniško družbo. Kot opozarja, je človeštvo v zadnjih dveh stoletjih naredilo neverjeten tehnološki preskok, vendar pa je vzporedno s tem procesom pospešeno izgubljajo vrednote, zaradi katerih je svet prijeten prostor za življenje. V zadnjem času postaja vse bolj jasno, da nas tako imenovani napredek ni pripeljal nikamor, saj stopicljamo na mestu, do vratu zasuti s takšnimi ali drugačnimi produkti za enkratno uporabo. Obkožajo nas nepregledni kupi predmetov, ki jih po instant uporabi takoj zavržemo, hkrati pa se utapljamo v informacijah, nasvetih in idejah, ki jih na hitro posrkamo, prežvečimo in izpljunemo – tako kot žvečilni gumi. Umetnik v razstavljenih delih žvečilni gumi – ta popoln predstavnik zavržkov – obravnava kot artefakt in na ta način skuša najti smisel v njegovem nesmislu. Dela razvrsti glede na galerijski prostor v tri skupine. Prva z naslovom Topografije vsakdana vključuje frotaže, knjigo umetnika in objekt pladenj z žvečilnimi gumiji, namenjenimi obiskovalcem. Drugo z naslovom Skriti prehod sestavlja serija fotografij, ki so sestavljene iz posnekov s SEM mikroskopom, zvok in video. Tretja, Posledica, predstavlja dela v nastajanju – slike in obj
Pred Mestno hišo dogodek v spomin na požig prvih slovenskih knjig

Pred Mestno hišo dogodek v spomin na požig prvih slovenskih knjig

Misli, 23. december 2022 ― V času protireformacije 23. decembra 1600 so pred Mestno hišo sežgali 11 vozov knjig, 9. januarja 1601 pa še tri vozove, skupaj približno 2000 prvih slovenskih knjig. Predsednik Slovenskega protestantskega društva Matjaž Gruden je na dogodku v spomin na požig izpostavil neodzivnost ministrstva za kulturo glede Trubarjeve domačije.
2023

2023

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 23. december 2022 ― Vsem našim partnerjem, ustvarjalcem, uporabnikom arhivskega gradiva in njihovim najbljižjim ob izteku leta iz Hiše pisanih spominov voščimo lepe praznike, prijeten prehod iz starega v novo in vse najboljše v 2023! Naj bo zdravo, uspešno, veselo! Ekipa pisanih spominov The post 2023 first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Voščilo – s knjigami v novo leto

Knjižnica Postojna, 23. december 2022 ― Voščimo vam vesele praznike, v novem letu pa obilo zdravja, zadovoljstva ter osebnih in poslovnih uspehov. Vsem našim zvestim bralcem, članom in uporabnikom kličemo Srečno 2023! Veliko malih stvari obstaja, ki povzročajo, da tvoj svet raste. Ljubezen do knjig je najboljša izmed njih. (Jacqueline Kennedy)

Mirjam Korbar nagrajena za vlogo v filmu Zastoj

SiGledal Novice, 23. december 2022 ― Mirjam Korbar je na škotskem filmskem festivalu St. Andrews prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo za vlogo Mejre v filmu Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja. Kot piše v obrazložitvi, je nagrado prejela za močno upodobitev matere umirajočega sina. To je za igralko druga mednarodna nagrada za najboljšo žensko vlogo.
še novic