Goran Vojnović: Igor Muževič, portret

OUTSIDER, 15. januar 2023 ― V deveti številki revije Outsider (pomlad 2017) smo objavili portret Igorja Muževiča, takrat predsednika sindikata družinskih zdravnikov. Zapisal ga je Goran Vojnović. Zapis je kljub časovni distanci še vedno aktualen. Še posebej v kontekstu aktualne zdravstvene krize. Ko sem pred leti slišal, da so Mužotu ponudili mesto ministra za zdravje, mi je šlo kar malce […]
Andreja Štepec: Jesenožki

Andreja Štepec: Jesenožki

MMC Knjige, 15. januar 2023 ― Andreja Štepec, najprej pesnica in šele potem prevajalka, italijanistka, pedagoška delavka, učiteljica, je kot pesnica zelo zahtevna, nadarjena in nepredvidljiva in takšna je tudi njena druga pesniška zbirka Jesenožki (jst sm tok utrujena).
V Ilirski Bistrici se je začel mesec kulture

V Ilirski Bistrici se je začel mesec kulture

Notranjsko primorske novice » Kultura, 14. januar 2023 ― V Ilirski Bistrici se je začel mesec kulture Featured Slovenski kulturni praznik v Ilirski Bistrici že tradicionalno obeležijo s sklopom dogodkov, zbranih v Mesecu kulture. Leta 1976 je namreč tedanja občinska kulturna skupnost ob 100-letnici rojstva pesnika Dragotina Ketteja razglasila 19. januar, dan pesnikovega rojstva, za občinski kulturni praznik. Z željo, da se praznovanje kulturnega praznika obogati z več različnimi kulturnimi prireditvami, se je že v tretjem letu praznovanja izoblikoval Mesec kulture, ki tudi letos prinaša vrsto dogodkov. Osrednja občinska proslava bo 7. februarja ob 19. uri v Domu na Vidmu. Mesec kulture Foto: Občina Ilirska Bistrica Dogodke organizirajo v sodelovanju z ženskim zborom Prem, bistriško knjižnico, glasbeno šolo, gimnazijo Ilirska Bistrica, pevskim zborom Kalinke in bistriškim skladom za kulturne dejavnosti. V Knjižnici Makse Samsa Ilirska Bistrica so včeraj odprli razstavo Podgrad na starih ´kartulinah´ avtorja Karla Vičiča, ki bo na ogled do 26. januarja. V sredo, 18. januarja, ob 17. uri bo v mali dvorani Doma na Vidmu predavanje Od Okre do Albijske gore, Ilirska Bistrica med prazgodovino in antiko, na katerem bo govoril dr. Boštjan Laharnar, kustos za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije, kjer skrbi za obsežno železnodobno zbirko. 19. januarja ob 19. uri bo v mali dvorani Doma na Vidmu literarno-glasbeni večer Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi. Poleg ženskega zbora Prem bodo nastopili še pevci Boris Ujčič, sestri Jožica in Marjanka, recitatorka Tadeja Logar in citrar Tomaž Plahutnik, program bosta povezovali Danica Pardo in Anja Hofman. Med 19. in 27. januarjem med 8. in 17. uro bo v prostorih Gimnazije Ilirska Bistrica na ogled študijsko-fotografska razstava Naselja z razgledom, prazgodovinska najdišča na Notranjskem, ki ponuja razglede z enajstih naselbin, ki so svoj razcvet doživele v 8. in 7. stoletju pr. n. št. in imele v skupnosti pomembno vlogo. V četrtek, 26. januarja, ob 18. uri bo v veliki
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 14. januar 2023 ― Celjska Mohorjeva družba je izdala Bistroumni jezik Andree Marcolongo o ljubezni do starogrščine v prevodu Gašperja Kvatiča, prevod zbranih pesmi makedonske pesnice slovenskih korenin Danice Ručigaj Srebrne nočne igre in Ujetniki vetra je izdal KUD Police Dubove, založba Vida pa priročnik o dobrodejnih učinkih ustvarjanja Moč tekstila.
Prvi računalniki v Sloveniji, 11. del – prvi koraki do medmrežja

Prvi računalniki v Sloveniji, 11. del – prvi koraki do medmrežja

Računalniški muzej, 14. januar 2023 ― Nadaljujemo s serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: V tokratni objavi pišemo o terminalskih omrežjih in konceptu oddaljene obdelave podatkov, ki se je na začetku sedemdesetih uveljavil tudi pri nas. Predstavljamo stanje našega telefonskega omrežja v tem času, nekaj prvih zanimivih primerov oddaljenih povezav […] The post Prvi računalniki v Sloveniji, 11. del – prvi koraki do medmrežja first appeared on Računalniški muzej.
Krojači čustev

Krojači čustev

Odzven, 14. januar 2023 ― Square, tretji album primorskih NOAIR je vrhunec njihovega dosedanjega ustvarjanja. Nekje med indie rockom in alter popom se zasedba razrašča v navdihujoč in karakteren glasbeni kolektiv.
še novic