Spektakel o(b) Ljubljanici: REKA SEDMERIH IMEN! (14.&15.2.)

Ana Monro, 12. februar 2023 ― Na dan, ko goduje sveti Valentin, se bo v Ljubljani odvil dogodek res fin! Vabljeni 14. 2. ob 19:00 k ogledu naše interaktivne interdisciplinarne predstave o nastanku in mitski zgodovini Ljubljanice Reka sedmerih imen: dve zgodbi o ljubezni, ki jo bomo 15. 2. ob 19:00 premierno uprizorili še v angleškem jeziku.  Obe izvedbi si lahko ... The post Spektakel o(b) Ljubljanici: REKA SEDMERIH IMEN! (14.&15.2.) appeared first on Ana Monro.
Plesna plesen

Plesna plesen

Radio Študent, 12. februar 2023 ― Imate v hladilniku ostanke plesnive hrane? Se vam v kopalnici nabira plesen? Za vas imamo rešitev! _____________________________
S terena: Koranti iz Lancove vasi

S terena: Koranti iz Lancove vasi

SEM, 12. februar 2023 ― Pustni čas se je začel in rogati koranti iz Lancove vasi so že začeli s svojimi obhodi. Danes jih je na njihovem obhodu po vasi Tržec spremljala kustosinja SEM, Adela Pukl. Na območju Lancove vasi so kurenti v preteklosti spremljali orače. V opravo rogatih kurentov so se vedno oblekli le moški; to tradicijo so ohranili do danes. Maske izdelujejo nekateri mojstri na ptujskem območju, zvonci (kravji) pa so izdelani v domačem okolju občine Videm. Zaradi velikega interesa po maskiranju v kurente, ki so spremljali orače (število kurentov pri oračih je omejeno), so leta 1991 ustanovili sekcijo Koranti, ki ima 105 članov. Od drugih kurentov se ločijo predvsem po obliki maske, saj so na vrh maske nasajeni rahlo navzdol ukrivljeni kravji rogovi. Od leta 2012 so koranti Folklornega društva Lancova vas, Sekcija Koranti, vpisani kot nosilci v Register nesnovne kulturne dediščine k enoti Obhodi kurentov.

Na Koroškem snujejo arheološki park

Misli, 12. februar 2023 ― Koroški pokrajinski muzej je ob letošnji 550. obletnici prvega turškega vpada na Koroško lani že izvedel mednarodni arheološki simpozij in izdal zbornik referatov. Ob tem so v muzeju razkrili tudi zamisli, da bi na območju Turških šanc pri Kotljah uredili arheološki park. Pohod po Turških šancah je sicer že del stalne muzejske ponudbe.
SKUPINSKA RAZSTAVA: MEANTIME

SKUPINSKA RAZSTAVA: MEANTIME

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 11. februar 2023 ― Avtorji: Suzana Brborović, Gašper Capuder, Nina Čelhar, Ksenija Čerče, Robert Černelč, Staš Kleindienst, Ema Klinar, Zmago Lenárdič, Miha Majes, Vlado Stjepić, Iva Tratnik, Uroš Weinberger, Jure Zadnikar Decembra 2022 in januarja 2023 je galerija Equrna predstavila mali festival sodobnega slovenskega slikarstva. Z razstav in iz ateljejev so prišle slike slikark in slikarjev, ki so zaznamovali slikarsko produkcijo zadnjih let. Njihova raznovrstnost je posledica vsebinske in oblikovne širine, iz katere se navdihujejo. To sta lahko narava in umetnikovo življenjsko okolje, so množični mediji (zlasti fotografija, film, internet, družbeno-politična situacija, pandemija), pa likovne raziskave, ki segajo od realizma do sublimnih abstraktnih videnj. Izbor se podreja vživetju gledalca, kaže različne tipe slikarstva in se sprašuje, kako v digitalnem času podoživeti »analogne« postopke in učinke slikarskega medija. To razmerje je danes obojestransko: ne le, kaj vse mi slika ponudi, ampak tudi, kaj jaz, gledalec, lahko storim zanjo. Tu se začenja gledalski užitek pričujoče razstave. Arne Brejc kurator
Copenhagen Cowboy

Copenhagen Cowboy

Koridor, 11. februar 2023 ― Meditativna in enigmatična serija o kriminalnem podzemlju Kopenhagna. The post Copenhagen Cowboy appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Vodja Galerije Jakopič Marija Skočir za STA: Fotografija je imela skozi vso zgodovino zapleten odnos s seboj in umetnostjo

Vodja Galerije Jakopič Marija Skočir za STA: Fotografija je imela skozi vso zgodovino zapleten odnos s seboj in umetnostjo

Misli, 11. februar 2023 ― Galerija Jakopič letos obeležuje 15 let delovanja, zasnovanega na programski viziji iz leta 2008, ko je postala ena osrednjih galerij javnega zavoda Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML). Vodja galerije Marija Skočir je v pogovoru za STA obudila spomin na začetke in osredotočenost galerije na fotografijo ter o moči slednje v današnjem času.
101 leto od rojstva mladinske avtorice Muce Copatarice

101 leto od rojstva mladinske avtorice Muce Copatarice

Celje.info, 11. februar 2023 ― Na današnji dena se je leta 1922 se je v Rogaški Slatini rodila  Ela Peroci, slovenska pedagoginja, pisateljica in novinarka. Umrla je 18. novembra 2001 v Ljubljani.  Osnovno šolo je obiskovala ... Beri dalje The post 101 leto od rojstva mladinske avtorice Muce Copatarice appeared first on Celje.info.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 11. februar 2023 ― Pri Beletrini so izdali zbirko pisem Skozi gosto noč med Borisom Furlanom in njegovo hčerko Stašo Furlan Seaton, ki jo je uredila Alenka Puhar, pri mariborski založbi Litera pa knjigo Petra Rezmana Velunja brez godbe zgodbe. Mladinska knjiga je izdala stripovski priročnik za mlade terapevta Steva Hainesa Tesnoba je res čudna reč.
Domača proizvodnja, 1. del – razvoj bazičnih tehnologij

Domača proizvodnja, 1. del – razvoj bazičnih tehnologij

Računalniški muzej, 11. februar 2023 ― Začenjamo z novo serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. V njej obravnavamo vse v povezavi z domačo računalniško proizvodnjo in širšimi trendi v računalništvu od druge polovice sedemdesetih do konca osemdesetih. Pregled vsebine: Začetki mikroelektronike pri nas LMFE Laboratorij za mikroelektroniko FE Projekt Mikroelektronika Debeloplastna hibridna […] The post Domača proizvodnja, 1. del – razvoj bazičnih tehnologij first appeared on Računalniški muzej.
1916 Nova vas – Razglednica svaku v Nikšić

1916 Nova vas – Razglednica svaku v Nikšić

Stare slike (Cerknica), 11. februar 2023 ― Razglednica, ki jo je 1916 v Novi vasi (poštni žig Nova vas Neudorf) poslala Minka svaku Francu Modicu v Nikšić, kjer je bil kot poročnik (leutnant) avstro-ogrske vojske v okrožni komandi (k.u.k. Kreiskomando), najverjetneje kaže podobo Nove vasi, pri čemer me nekoliko bega prostorna bela zgradba s svetlo sivo streho na sredi slike. Očarljiv je že […]
še novic