Veduni

Veduni

SEM, 7. marec 2023 ― V Slovenskem etnografskem muzeju pravkar poteka koncert s predavanjem Veduni - slovanski šamani ter glasbeniki, zdravilci in učitelji. Z dogodkom skupaj obeležujemo 100-letnico SEM, 45-letnico delovanja ansambla Vedun / Trutamora Slovenica ter več kot 50 let etnomuzikološkega raziskovanja dr. Mire Omerzel. SEM 100 let: Praznujemo skupaj! Hvala vsem za obisk!
Prestižno baletno priznanje na Celjsko

Prestižno baletno priznanje na Celjsko

Celje.info, 7. marec 2023 ― Sinoči so v ljubljanski operi podelili najvišja strokovna priznanja s področja baletne umetnosti v Sloveniji. V sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Opera in balet Ljubljana in Slovenskim narodnim gledališčem Maribor ... Beri dalje The post Prestižno baletno priznanje na Celjsko appeared first on Celje.info.
Intervju z Vox Populi: ´Dotakli ste dno.´

Intervju z Vox Populi: ´Dotakli ste dno.´

SPRP, 7. marec 2023 ― Vox Populi je skupina, ki je nastala sedaj že davnega leta 1994. Prihajajo iz Srbije, točneje iz Beograda. Lahko se pohvalijo, da so igrali z zvezdami punk glasbe, kot so UK Subs, Dead Kennedys itd. Nastopali so že po mnogih festivalih in velikih odrih. Eden izmed njih je bil tudi lanski Exit festival, kjer smo jih ulovili tik pred tonsko vajo (Exlosive stage, 8. 7. 2022) in z njimi naredili intervju. Člani zasedbe so: Rudar - vokal, Androman - kitara, Storm trasher - kitara, Djura - bas, Kića - bobni. Mimogrede, 22. aprila bodo Vox Populi skupaj z Odpadki Civilizacije nastopili na Dunaju (COCO bar). 1. Kdo ste Vox Populi? Kako bi se opisali nekomu, ki vas ne pozna? Rudar: Vox populi je ultra hitra, ultra energična, ultra zanimiva, ultra zabavna in trenutno najboljša punk skupina. (smeh) 2. Kako ste dobili to ime? Rudar: To se je zgodilo davnega leta 1994. Takrat sva s kitaristom intenzivno raziskovala finski hardcore in punk, ki sva ga tudi največ poslušala. Naneslo je, da sva postala oboževalca finske skupine Distractions. Njihov največji hit je Vox Populi. Izraz nam je bil že na samem začetku zelo zanimiv, saj Vox Populi v latinskem jeziku pomeni glas ljudstva. Ker nosi neko sporočilo, smo se soglasno odločili, da se tako želimo imenovati in smo to ime takoj sprejeli za svojega. 3. Zakaj ste izbrali hard core punk? Ima morda to nek poseben pomen? Androman: Ko poslušaš prvobitni punk v stilu Sex Pistols, The Clash in tako dalje, vidiš, da je to punk rock, ki je samo malo trši od rock´n´rolla. Ta glasba, ki jo mi igramo, je nastala v obdobju 1981–1982 in se imenuje hardcore. Lahko bi jo definiral kot malo trši punk. Od punk rocka se razlikuje po tem, da je malo hitrejši, gibčnejši. Ker smo bolj energični, smo izbrali ta žanr in to igramo še dandanes. 4. Kaj menite o Oi Punku? Strom Trasher: Kakšno je to vprašanje? To je glavna gonilna sila, glavna moč v punk rocku. Zame je najbolj pomemben, ker rad poslušam Oi punk. Obožujem sta

ANA DESETNICA bo spet potovala po Sloveniji!

Ana Monro, 7. marec 2023 ― Program 26. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2023 bo v domačem mestu Ljubljani (v parku na Ambroževem trgu) gostoval od 28. 6. do 2. 7., ogledali pa si ga boste lahko tudi v Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, Slovenj Gradcu, Ilirski Bistrici, Sežani, Krškem, Velenju in še kje! Sledite nam za več informacij, že zdaj ... The post ANA DESETNICA bo spet potovala po Sloveniji! appeared first on Ana Monro.

Znan je program dogodkov ob praznovanju Tavčarjevega leta

Ministrstvo za kulturo, 7. marec 2023 ― V Tavčarjevem letu, ko obeležujemo 100. obletnico smrti pisatelja Ivana Tavčarja (1851–1923), se bo zvrstila vrsta dogodkov, posvečenih slovenskemu literatu. Program dogodkov so predstavili na novinarski konferenci na Dvorcu Visoko v Poljanski dolini, kjer je Tavčar živel in ustvarjal. Predstavitve se je udeležil državni sekretar Matevž Čelik.

BRALNO DRUŽENJE V NAŠEM DOMU VRANSKO

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. marec 2023 ― V torek, 7. marca 2023, smo v Našem domu dan pred praznikom, posvečen ženskam, bralno urico preživeli ob pogovoru in knjigi Teorija žalosti, ki pripoveduje življenjsko zgodbo mame, žene in ene največjih znanstvenic 20. stoletja, Mileve Marić, poročene Einstein. Njeno življenje odseva duh začetka 20. stoletja, ko deklice še niso smele obiskovati univerz. Mileva, ki so jo sicer bremenile nekatere telesne hibe, je bila v matematiki in fiziki tako izjemna, da je bila enakovredna partnerica enemu največjih znanstvenikov vseh časov, Albertu Einsteinu. Otroci in skrb zanje, gospodinjstvo, nasprotovanje zvezi obeh družin, ...

Kultura za prihodnost: serija posvetov o viziji kulturne politike

Ministrstvo za kulturo, 7. marec 2023 ― Vodstvo Ministrstva za kulturo bo v naslednjem mesecu in pol obiskalo vseh 12 regij po Sloveniji. Na seriji posvetov bo prisluhnilo predlogom javnosti ter predstavilo ključne točke novih smernic kulturne politike s ciljem skupnega oblikovanja kulturnega modela prihodnosti. Posveti se začnejo 15. marca v Celju in končajo na zaključnem srečanju 21. aprila v Cankarjevem domu v Ljubljani.
V Tavčarjevem letu predstavitev njegovega vsestranskega delovanja

V Tavčarjevem letu predstavitev njegovega vsestranskega delovanja

Misli, 7. marec 2023 ― Ob letošnjem Tavčarjevem letu se bo zlasti v Poljanski dolini zvrstila vrsta dogodkov, posvečenih pisatelju Ivanu Tavčarju. Organizatorji so jih predstavili na današnji novinarski konferenci na Visokem, kjer je Tavčar živel in ustvarjal in kjer je tudi pokopan. Kot so pojasnili, želijo predstaviti njegovo delovanje na različnih področjih.
Vabilo GLAS AVTORICAM!

Vabilo GLAS AVTORICAM!

Društvo slovenskih pisateljev, 7. marec 2023 8. marec 2023 Glas avtoricam! Praznujemo 10 let sestrstva MIRINIH ustvarjalk in Beremo literarna dela avtoric 8. marec, svetovni dan žensk, je pravi čas za obeležitev 10-letnega delovanja MIRE, ženskega odbora Slovenskega centra PEN, predstavitev mandata nove predsednice in branje literarnih del avtoric s strani članic in članov Društva slovenskih pisateljev in Društva slovenskih književnih […]
Cockta, prva gazirana brezalkoholna pijača v Jugoslaviji, letos praznuje 70 let!

Cockta, prva gazirana brezalkoholna pijača v Jugoslaviji, letos praznuje 70 let!

SEM, 7. marec 2023 ― Prvič je bila predstavljena javnosti 8. marca 1953, na smučarskih poletih v Planici. Promocijski dogodek je bil vrhunsko domišljen in organiziran. Za tiste čase je bila propagandna akcija nekaj povsem novega. V spominih sta Veljko Netig in Minka Sever*, ki sta sodelovala v propagandni akciji, zapisala, da so že takrat vedeli, kaj je promocija novega izdelka. Bila je sobota zjutraj, bilo je megleno in mrzlo. V podjetju Slovenija vino na Frankopanski 11 v Ljubljani so tovornjaki natovarjali stekleničke nove pijače, lesene zaboje in 30–40 doma narejenih panojev s stojali. Na panojih je bila na modrem ozadju plakata Vagajeva zagorela deklica, ki po slamici pije Cockto. Že takrat so se zavedali, da mora biti prodaja Cockte pravi prodajni servis – čim bliže potrošniku. Dekleta, izbrali so najlepše, so pred seboj nosile zaboj (takrat še leseni), poln Cockte, z jermenom pripret čez ramena, kar je bilo za tiste čase to zelo domiselno in praktično. Skico kombinezonov, stekleničke in zaboja je narisal Sergej Pavlin. Stekleničke so postale predmet vsesplošnega zanimanja in po nekaterih virih je Cockte tudi kmalu zmanjkalo. Cena za 0,25 l stekleničko je bila 30 din, kar je bilo dosti ceneje od steklenice piva. *Netig, Veljko in Minka Sever: Cockta in njena prva večja promocija – Planica 1954. Slovin. Glasilo delavcev sozda Slovin. Ljubljana, december 1986. Leta 2010 je SEM v sodelovanju s podjetjem Atlantic Droga Kolinska pripravil razstavo Cockta - pijača vaše in naše mladosti: o dediščini slovenskih blagovnih znamk.  
BARBARA JURKOVŠEK: PLASTIKA ZA VEDNO / PLASTIC IS FOREVER

BARBARA JURKOVŠEK: PLASTIKA ZA VEDNO / PLASTIC IS FOREVER

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 7. marec 2023 ― Barbara Jurkovšek izhaja iz klasičnega štafelajnega slikarstva, vendar le-to njene ustvarjalnosti ne definira kot tradicionalne, saj predstavlja zgolj izhodišče njenega dela. Njene umetnosti ne zaznamuje nostalgično vračanje v preteklost. Umetnica obravnava tekoče teme tako, da sodobno umetnost na razumljiv način približa širšemu krogu publike, ki mu sodobne likovne vsebine in prakse sicer niso razumljive. Z likovno interpretacijo znanosti si umetnica želi v sodelovanju z raziskovalkami_ci likovni svet približati tudi znanstveni sferi. Njeno delo izhaja iz razmisleka o sodobnosti ter tako ostaja aktualno in navdihujoče. Ideološka izhodišča, ki jih kot ustvarjalka in kot človek vidi kot ključna, so varovanje narave, spoštljiv odnos do vseh živih bitij brez predsodkov do drugih bioloških vrst in nasprotovanje vsem oblikam nasilja. V skladu z le-temi avtorica v svojem umetniškem izrazu pogosto posega po tehniki recikliranja, ki jo vidi ne le kot vir estetske inspiracije, ki bogati umetniški izraz, ampak tudi kot nujnost, ki prispeva k bolj uravnoteženi prisotnosti človeka na zemlji in k neškodovanju drugim živim bitjem. Recikliranje je zanjo orodje, ki lahko vsaj malo umiri onesnaževanje materialnega (in z nasprotovanjem potrošniškim praksam tudi duhovnega) sveta. Z uporabo recikliranih (plastičnih) materialov avtorica afirmira umetnost kot demokratično prakso, ki je lahko dostopna vsakomur. Z izbiro materialov in motivov ter z živahnimi barvami poslikave, ki se spogledujejo s kičem, briše meje in ugovarja razlikovanju med t.i. nizko in visoko umetnostjo, ki sta sinonima družbenega statusa. Takšna umetniška praksa je način, kako graditi enakopravnejši prostor tako v kontekstu umetnosti kot tudi širše z upoštevanjem temeljnih vrednot, ki kličejo po trajnostnem razvoju, v katerem so upoštevana vsa bitja. Umetničin vključujoč in egalitaren pogled na življenje postane izrazit v kontekstu njenega pogleda na naravo. V svojem delu zavrača dominantno, hegemono pozicijo človeka
še novic