Trienale rokodelstva in obrti - izbranih je 40 izdelkov

Trienale rokodelstva in obrti - izbranih je 40 izdelkov

SEM, 5. april 2023 ― Na razpis Trienale rokodelstva in obrti, ki je bi odprt med 25. 11. 2022 in 12. 3. 2023, je prispelo 320 poslanih predlogov. Od tega je bilo 146 prijaviteljev. Namen razpisa je bil izbor novih predlogov za razstavo Trienale rokodelstva in obrti, na kateri bodo poleg tradicionalnih izdelkov in predstavljanja mojstrskega znanja, spretnosti in veščin izpostavljeni tudi izdelki in projekti, ki temeljijo na uporabi naravnih in lokalno pridobljenih materialov, ki inovativno in konceptualno uporabljajo rokodelske tehnike in simboliko ter tisti, ki se skozi raziskovanje ročnih procesov izdelave ukvarjajo s socialnimi, političnimi in okoljevarstvenimi problematikami. K sodelovanju so bili povabljeni ustvarjalci različnih profilov, ki z ročnimi načini izdelovanja oživljajo tradicionalna znanja rokodelskih panog in hkrati razvijajo lastno prakso ter rokodelstvo razumejo kot vir idej in še neodkritih invencij. Razstava Trienale rokodelstva in obrti bo na ogled med 26.9. in 19.11. 2023 v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, konec leta 2023 pa gostovala tudi v Slovenskem etnografskem muzeju in Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani.    Po prvem on-line ocenjevanju (15. 3. do 22. 3. 2023) je Komisija v drugi krog ocenjevanja uvrstila 82 izdelkov, na drugem  ocenjevanju (27.3.2023, SEM) je bilo izbranih 40 izdelkov (42 prijaviteljev), ki bodo umeščeni na razstavo Trienale rokodelstva in obrti. Vsi prijavitelji bodo o izboru obveščeni.  
Šotor je lahko, a nikakor ne pred pročeljem gradu

Šotor je lahko, a nikakor ne pred pročeljem gradu

Štajerski tednik, 5. april 2023 ― Dvorec Štatenberg velja za enega najlepših baročnih dvorcev v Sloveniji, ki se je v zadnjih letih uvrstil tudi na seznam najbolj zaželenih poročnih destinacij pri nas. Na ta seznam ga je povedel gostinec Peter Kociper, ki poročna slavja organizira v dvorcu, na dvorišču dvorca oz. največkrat kar v šotoru, ki ga za namen slavij postavi pred dvorcem. In prav ta šotor je postal srž problema. Na nasprotnih straneh sta se znašla gostinski/turistični interes ter zaščita kulturnega spomenika.

GORIŠKE PISATELJICE

Forum slovanskih kultur, 5. april 2023 ― The Heritage in Motion Award recognises audiovisual projects and innovative multimedia projects which promote, explore, document, or safeguard Europe’s cultural heritage, open up exciting new routes for audiences into heritage collections, and promote audiences' involvement to know more about world heritage.
Obletnica smrti arheologa, ki je razširil znanje o rimski topografiji pokrajine v porečju Savinje, Voglajne in Sotle

Obletnica smrti arheologa, ki je razširil znanje o rimski topografiji pokrajine v porečju Savinje, Voglajne in Sotle

Celje.info, 5. april 2023 ― Na današnji dan je leta 1937 je v Šmarju pri Jelšah umrl dr. Fran Lorger, arheolog. Rodil se je 30. aprila 1884 Šmarju pri Jelšah.  Rodil se je v preprosti trški ... Beri dalje The post Obletnica smrti arheologa, ki je razširil znanje o rimski topografiji pokrajine v porečju Savinje, Voglajne in Sotle appeared first on Celje.info.

Filmarija #058: Jezdeca z Dominikom Mencejem

Društvo slovenskih režiserjev, 5. april 2023 ― Nova epizoda podcasta napoveduje novo premiero slovenskega filma: na platna prihaja slovenski celovečerni igrani film Jezdeca scenarista in režiserja Dominika Menceja. Scenarij zanj je mdr. nastajal tudi na Scenarnici. Z Dominikom Mencejem se pogovarja kolega Luka Marčetić, poslušate pa ga lahko tukaj. Podcast Filmarija nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije.

Filmarija #058: Jezdeca z Dominikom Mencejem

Društvo slovenskih režiserjev, 5. april 2023 ― Luka Marčetić v pogovoru z Dominikom Mencejem, režiserjem novega slovenskega filma Jezdeca, ki kinematografsko pot začenja 6. 4. 2023. Pogovor teče o filmskih špicah, postprodukciji, gverili, pripravah, procesu montaže in, seveda, o filmu Jezdeca. Podcast Filmarija nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije.
Hiša RTVS opremlja svoje pisarne z grafikami priznanih umetnikov

Hiša RTVS opremlja svoje pisarne z grafikami priznanih umetnikov

Misli, 5. april 2023 ― V medijih se pojavljajo zapisi, da RTVS opremlja pisarne z grafikami, ob čemer se sprašujejo o smotrnosti teh nakupov v aktualnih razmerah. Na RTVS so za STA zapisali, da so kulturni zavod in da noben vložek v kulturo oz. umetnost ni izgubljen. Grafike priznanih slovenskih in hrvaških umetnikov so kupili pri galeriji Ažbe z dolgoletno tradicijo.
ŽPZ Kombinat prvič v Beltincih

ŽPZ Kombinat prvič v Beltincih

ŽPZ Kombinat, 5. april 2023 ― Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote NOB Beltinci v sodelovanju z Zavodom za turizem kulturo in šport Beltinci, na predvečer praznika Dneva upora proti okupatorju prireja tradicionalni večer branja domoljubne poezije, s katerim se pridružujejo nacionalni obeležitvi Kajuhovega leta. Za vrhunec večera napovedujejo naš koncert. Vstopnine ni! Literarno – glasbeni večer poezije bo v […]

RAZSTAVA V LJUTOMERU: Upodobitve lendavskih goric v likovnih delih iz zbirke Galerije – Muzeja Lendava

Galerija-Muzej Lendava, 5. april 2023 ― Splošna knjižnica Ljutomer OE Galerija in Galerija - Muzej Lendava vas prijazno vabita na odprtje likovne razstave z naslovom Upodobitve lendavskih goric v likovnih delih iz zbirke Galerije - Muzeja Lendava, ki bo v sredo, 12. aprila 2023, ob 18. uri v prostorih Galerije A. Trstenjak (Dom kulture) v Ljutomeru. Nadaljujte z branjem →
Soriški govor vpisan v Register

Soriški govor vpisan v Register

SEM, 5. april 2023 ― V zvrst ustno izročilo in ljudsko slovstvo v Registru nesnovne kulturne dediščine je bila 3. 4. 2023 na predlog Slovenskega etnografskega muzeja / Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine dodana nova enota – Soriški govor. Soriški govor je delno slovenizirano tirolsko (nemško) narečje, ki ga govorijo le še redki prebivalci zgornjega dela Selške doline, potomci tirolskih nemško govorečih priseljencev iz 13. stoletja, v Sorici, Danjah in sosednjih vaseh pod Ratitovcem v Občini Železniki. Ob enoti je bil evidentiran en nosilec – Turistično društvo Sorica. Turistično društvo Sorica je aktivno društvo, ki z več kot polstoletno tradicijo skrbi za ohranjanje naravne in kulturne dediščine v Sorici in okoliških vaseh, v katero sodi tudi ohranjanje dediščine tirolskih prednikov kot del nesnovne kulturne dediščine območja. S tem namenom društvo v sodelovanju z domačini vsako leto organizira različne dejavnosti za ohranjanje in revitalizacijo narečnega govora, skrbi pa tudi za njegovo širšo promocijo v javnosti. Turistično društvo Sorica letno izvede večje število tradicionalnih prireditev in tudi različnih tematskih srečanj in predavanj. S tem finančno in fizično podpre različne projekte, v katere vključuje lokalne prebivalce. Register nesnovne kulturne dediščine trenutno šteje 113 enot in 330 nosilcev nesnovne kulturne dediščine

Mobilna aplikacija 58. FBS

Borštnikovo srečanje, 5. april 2023 ― Festival na dlani: za spremljanje festivalskih novic, programa in lažje načrtovanje ogledov predstav ter drugih festivalskih dogodkov smo tudi letos pripravili mobilno aplikacijo. Izkoristili smo vse sodobne funkcionalnosti, ki vam bodo olajšale dostop do informacij: pregled festivalskega programa po izbranih kriterijih, predstavitve dogodkov, video vsebine in možnosti prenosa v vaš koledar, in nenazadnje - preprost nakup vstopnic! Prenesite mobilno aplikacijo tukaj: za Androide na GooglePlay in za iOS na AppStore!
še novic