Mlado gledališče 2.0 v znamenju aktualnih vsebin

Borštnikovo srečanje, 17. maj 2023 ― V ponedeljek, 22. maja, se pričenja uvodni programski sklop Borštnikovega srečanja Mlado gledališče 2.0. Zaradi obsežnosti festivalskega programa je ta sklop letos prvič terminsko umeščen pred osrednji del Borštnikovega srečanja, ki se bo odvijalo v prvi polovici julija. Prinaša kakovostne in inovativne gledališke predstave in premišljeno izbrane spremljevalne vsebine, potekal bo med 22. in 24. majem. Obravnavane bodo aktualne teme, kot so lažne novice, duševno zdravje, dom in domotožje (z obratne perspektive: migracije), družba prihodnosti, oživljanje preteklosti in kolektivni smisel. Mlado gledališče je že od uvedbe leta 2018 namenjeno približevanju gledališča novim, mladim občinstvom, hkrati pa usposabljanju pedagoških delavcev in gledaliških profesionalcev za delo z mladimi v gledališču.  Večina dogodkov in predstav je umeščenih v negledališke prostore, učilniški komad Koža Hessenskega deželnega gledališča Marburg bo denimo potoval po šolah, spremlja ga učna ura strpnosti Pod kožo. Miniatura Moetivi karavan: Odprava domov se odvija v počitniški prikolici, zaživela bo na Židovskem trgu, medtem ko bo Lutkovno gledališče Maribor prizorišče avtorskega projekta Barbare Jamšek in Katarine Klančnik Kocutar Drava pa še kar teče …. Senzorialna predstava V iskanju smisla, ki jo je skupaj z mladimi ustvarjalci zasnovala Barbara Pia Jenič, bo v razstavišču KIBLA PORTAL, na Malem odru pa bo potekalo predavanje Potenciali senzorialnega jezika, ki bo podrobneje seznanilo s to zanimivo uprizoritveno metodo.  Uvodni festivalski sklop spremlja tudi program usposabljanja, ki je namenjen strokovnim delavcem v vzgoji, izobraževanju in kulturi, ustvarjalcem in umetniškim/programskim vodjem pa tudi drugim odgovornim odločevalcem. Na usposabljanje je prijavljenih 34 učiteljev in strokovnih delavcev in 5 mladih premišljevalcev, ki zastopajo ciljno občinstvo. V okviru programa bo v ponedeljek, 22. maja, ob 14. uri na Malem odru SNG Maribor potekala predstavitev spletnega priročnika
Drugačni svetovi 2023

Drugačni svetovi 2023

Galerija Photon, 17. maj 2023 ― 11. Mednarodni natečaj za mlade fotografe/inje iz Srednje in Vzhodne Evrope (CEE). Natečaj za mlade in uveljavljajoče se ustvarjalce na področju sodobne avtorske fotografije, ki ga organizira Galerija Photon, letos poteka že 11 leto zapored. V več kot desetletju obstoja  je iz domačega programa zrasel v mednarodni natečaj, ki vključuje 18 držav srednje in ...
Butični Sharpe

Butični Sharpe

Odzven, 17. maj 2023 ― Slovenska delegacija, ki so jo sestavljali predstavniki MENT-a Ljubljana in SIGIC-a, se je prejšnji mesec udeležila butičnega showcase festivala Sharpe Bratislava.

Dopolnilno izobraževanje: okrajna in okrožna sodišča (08. 06. 2023)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 17. maj 2023 ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA, Ur. list RS, št. 30/2006, 51/2014) in v skladu z 10. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. list RS, št, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje organizirali dopolnilno strokovno izobraževanje za uslužbence okrožnih in okrajnih sodišč, […] The post Dopolnilno izobraževanje: okrajna in okrožna sodišča (08. 06. 2023) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Vabilo na podelitev DESETNICE 2023

Vabilo na podelitev DESETNICE 2023

Društvo slovenskih pisateljev, 17. maj 2023 ― Vljudno vabljeni na PREDSTAVITEV DESETIH NOMINIRANIH DEL in RAZGLASITEV NAGRAJENCA_KE DESETNICE 2023, ki bo v četrtek, 25. maja 2023, ob 18. uri v dvorani Društva slovenskih pisateljev. Na dogodku bodo predstavljena nominirana dela: TINA ARNUŠ PUPIS: Nad gozdom se nekaj svetlika. Ilustrirala Tanja Komadina. Miš založba, 2022. JANA BAUER: Kako objeti ježa. Ilustriral Peter Škerl. […]
Etbin Kristan in gledališče Cankarjeve dobe, pogovor ob predstavitvi razstave

Etbin Kristan in gledališče Cankarjeve dobe, pogovor ob predstavitvi razstave

SLOGI, 17. maj 2023 ― Predstavitev razstave in pogovor ob sedemdesetletnici Kristanove smrti V Slovenskem gledališkem inštitutu smo razstavili Kristanova dramska dela, gradivo o njihovem uprizarjanju, rokopise in avtorjeve revialne objave ter pripravili pogovor o dramatiku in njegovih sodobnikih. O vlogi Etbina Kristina v dogajanju v slovenskem gledališču in književnosti od preloma stoletja do prve svetovne vojne, o kulturnih ustvarjalcih […] The post Etbin Kristan in gledališče Cankarjeve dobe, pogovor ob predstavitvi razstave appeared first on SLOGI.
Marquee TV: vrhunske kulturne in umetniške pretočne vsebine so zdaj na voljo v Telemachovem Video klubu

Marquee TV: vrhunske kulturne in umetniške pretočne vsebine so zdaj na voljo v Telemachovem Video klubu

Planet Siol.Net, 17. maj 2023 ― Marquee TV, vodilni ponudnik pretočnih vsebin z uprizoritvenimi umetnostmi, je od zdaj na voljo v Telemachovem Video klubu. Novo partnerstvo bo uporabnikom vodilne platforme za pretočne vsebine EON zagotovilo dostop do širokega izbora vrhunskih vsebin Marquee TV, vključno s klasično in sodobno glasbo, opero, baletom ter sodobnim plesom, gledališkimi predstavami in dokumentarnimi filmi.
Pri obnovi koprskega servitskega samostana številne najdbe

Pri obnovi koprskega servitskega samostana številne najdbe

Misli, 17. maj 2023 ― Med obnovo nekdanjega servitskega samostana v Kopru, ki poteka pod okriljem Univerze na Primorskem, so med arheološkimi raziskavami in odstranjevanjem ometov odkrili več najdb. Največ jih je v nekdanji samostanski cerkvi sv. Martina, kjer so odkrili romansko apsido prvotne cerkve. Najdbe so tudi iz rimskega časa.

Izšla je 61. epizoda Podcasta Filmarija: Stavka ameriških scenaristov

Društvo slovenskih režiserjev, 17. maj 2023 ― O stavki ameriških scenaristov, ki stavkajo že od 2. maja, so se pogovarjali moderatorka Urša Menart, predsednik DSR Scenaristi Miha Hočevar in predsednik Društva DSR Matevž Luzar. Amerika je sicer daleč, a kakšne posledice lahko ima stavka za nas? Pogovor lahko poslušate tukaj. Podcast Filmarija nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije.
Zveri

Zveri

MMC Film, 17. maj 2023 ― Eksploatacijski filmi na temo podeželja stavijo na konflikt med krhkostjo urbanega in brutalnostjo podeželja. Morda bi sklepali, da Denis Ménochet s svojo impozantno pojavo v tej dihotomiji pooseblja agresijo narave. A Zveri se takim klišejem izognejo.
še novic