70 let od velikih protestov v Vzhodni Nemčiji

70 let od velikih protestov v Vzhodni Nemčiji

Zgodovina na dlani, 4. junij 2023 ― V juniju obeležujemo sedemdeset let od velikih delavskih protestov v Vzhodni Nemčiji, ki so pretresli dober del tedanjega socialističnega bloka. Po koncu II. svetovne vojne so zavezniki premagano Nemčijo razdelili na pet okupacijskih con (sovjetsko, ameriško, francosko in britansko ter Berlin). Po zaključku spopadov v Evropi in kasneje še na azijsko-pacifiškem bojišču proti Japonski je... Nadaljuj z branjem The post 70 let od velikih protestov v Vzhodni Nemčiji appeared first on Zgodovina na dlani.

SIMS prenos vseslovenskega INKLUZIJSKEGA POHODA! (8.6.)

Ana Monro, 4. junij 2023 ― V četrtek 8. 6. od 8:45 dalje vabljeni, da se priklopite na inplaninec.streams4u.eu in prek naše platforme SIMS v živo spremljate 4-kamerni prenos vseslovenskega inkluzijskega pohoda (v nadaljevanju VIP) do Starga malna (Vrhnika). VIP je dogodek, ki združuje ljudi z različnimi sposobnostmi in ozadji iz vse Slovenije. Gre za pohod, ki spodbuja enakopravnost, solidarnost in ... The post SIMS prenos vseslovenskega INKLUZIJSKEGA POHODA! (8.6.) appeared first on Ana Monro.

The EU Green Week in June 2023

Fakulteta za dizajn, 4. junij 2023 ― the world’s largest congress for sustainable architecture, construction and urban development.  The students of the Faculty of Design in Ljubljana- Slovenia- in time of EU Green Week conference 2023 created […] The post The EU Green Week in June 2023 appeared first on Fakulteta za dizajn.
Simfonični orkester RTV Slovenija objavil program Kromatike

Simfonični orkester RTV Slovenija objavil program Kromatike

Misli, 4. junij 2023 ― Simfonični orkester RTV Slovenija je objavil program prihodnje sezone. V svojem ciklu Kromatika bodo ponudili devet glasbenih večerov, ki se bodo začeli 14. septembra s koncertom, posvečenim 60. obletnici tretjega radijskega programa Ars. V sezono so strnili dela iz svetovne in domače literature ter povabili tudi nekaj mladih glasbenih imen.

Mešani pevski zbor Odmev Kamnik pred zaključkom uspešne sezone 2022/2023

Kamnik.info, 4. junij 2023 ― Mešani pevski zbor Odmev Kamnik je zbor s tradicijo in je s svojo več kot 40-letno zgodovino stalnica na Kamniških odrih kot tudi širše po Sloveniji in Evropi. Najprej je bil zbor poznan kot tovarniški zbor podjetja Titan Kamnik. Na prelomu tisočletja se je zbor zaradi takšnih in drugačnih razlogov osamosvojil bremena tovarniškega kolektiva, s čimer so prišli ... Prispevek Mešani pevski zbor Odmev Kamnik pred zaključkom uspešne sezone 2022/2023 je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.

V LGL prihaja Ersatz

SiGledal Novice, 4. junij 2023 ― V prihodnjem tednu bodo v Sloveniji gostili prodornega vsestranskega francoskega ustvarjalca Juliena Mellanoja, ki deluje v umetniškem kolektivu AÏE AÏE AÏE. Na kratki slovenski turneji se bo sicer redni gost svetovnih odrov predstavil z uprizoritvijo Ersatz, komično in hkrati kontemplativno predstavo, ki je svojevrsten preplet sodobnega gledališča in likovne umetnosti.

Spektakel na VRHNIKI… (8.6.)

Ana Monro, 3. junij 2023 ― … v režiji in izvedbi Gledališča Ane Monro! Na povabilo organizatorjev jubilejnega 30. Argonavtskega festivala smo zasnovali atraktiven interaktiven performativni otvoritveni dogodek, ki bo prava paša za oči in ušesa. V okviru tega bodo odlični umetniški ustvarjalci 8. 6. ob 20:30 v Športnem parku na Vrhniki z besedami, digitalnimi ilustracijami, lutkami in zračnimi akrobacijami pripovedovali in ... The post Spektakel na VRHNIKI… (8.6.) appeared first on Ana Monro.
Zbogom, Leonora

Zbogom, Leonora

MMC Gledamo, 3. junij 2023 ― Luigi Pirandello, Nobelov nagrajenec za književnost leta 1934, je eden največjih eksistencialistov prejšnjega, z novimi vprašanji o eksistenci zaznamovanega stoletja. Stoletja, zaznamovanega tudi z neobičajno epiko, trpljenjem, herojstvom in zločinstvom.
Kettejeva lirika v grafiki na ogled v galeriji v Pivki

Kettejeva lirika v grafiki na ogled v galeriji v Pivki

Misli, 3. junij 2023 ― Vizualni umetniki mlajše generacije Matic Flajs, Marko K. Gavez, Andreja Kranjec in Nika Rupnik so v galeriji Hiša kulture v Pivki v petek zvečer na ogled postavili grafike, ki so jih ustvarili med petdnevno delavnico na temo poezije modernističnega pesnika Dragotina Ketteja. Razstava Pesmi v grafiki/Dragotin Kette bo na ogled do 23. junija.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 3. junij 2023 ― V samozaložbi so izšla pisma, ki sta si jih med letoma 2005 in 2020 izmenjali Breda Smolnikar in Jolka Milič. Založba Beletrina je ponatisnila pripovedko Kekec nad samotnim breznom Josipa Vandota, pri založbi Miš pa je izšla knjiga 78-nadstropna hišica na drevesu avstralskega avtorskega tandema Andy Griffiths - Terry Denton.
10. junij ob 13. uri: Vabljeni na Pristavo

10. junij ob 13. uri: Vabljeni na Pristavo

Gornjesavski muzej, 3. junij 2023 ― V sklopu projekta Pohodništvo v občini Jesenice Razvojna agencija Zgornje Gorenjske in Občina Jesenice organizirata dogodek, ki bo v soboto 10.6.2023 ob 13:00 uri na Pristavi in bo namenjen promociji Zoisovega parka. Prisrčno vabljeni v prelep ambient narave v Javorniškem Rovtu, ki bo obogaten z glasbeno noto in manjšo pogostitvijo, zato so obvezne prijave do [...]
še novic