Petje kot bližnjica sreči

Naši zbori, 11. avgust 2023 ― Svetovni zbor mladih je poseben mednarodni zborovski projekt, ki vsako leto za izvedbo koncertne turneje združi izjemne mlade talente z… The post Petje kot bližnjica sreči appeared first on Naši zbori.

Pesem brez meja s Plamenom iz Toronta

Naši zbori, 11. avgust 2023 ― Koncerta Vokalne skupine Plamen, Toronto, Kanada, zborovodkinja Marija Ahačič Pollak Nedelja, 20. avgusta, ob 19.30: Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana KozineSreda, 23.… The post Pesem brez meja s Plamenom iz Toronta appeared first on Naši zbori.
Vrečko si je ogledala škodo na kulturni dediščini na Gorenjskem

Vrečko si je ogledala škodo na kulturni dediščini na Gorenjskem

Misli, 11. avgust 2023 ― Ujma, ki je minuli konec tedna prizadela Slovenijo, je ponekod poškodovala tudi kulturno dediščino. Stanje na Gorenjskem, med drugim poškodovan grad Katzenstein in del Škofje Loke, si je danes ogledala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Nastalo škodo na terenu sicer vsakodnevno popisujejo zaposleni Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Reševanje fotografskega materiala Jošta Franka

Foto klub Kamnik, 11. avgust 2023 ― V začetku avgusta so z obilnim dežjem Slovenijo zajele poplave, ki so povzročile veliko gmotno škodo. V poplavah je bil uničen tudi fotografski arhiv Jošta Franka in Nike Autor. Jošt je mednarodno uveljavljen fotograf in naš bivši član, ki nas letos mentorira pri izdelavi serij, za razstavo FKK OFF. Člani smo po svojih močeh pomagali […] The post Reševanje fotografskega materiala Jošta Franka appeared first on Foto klub Kamnik.
MITO GEGIČ: OČETNJAVA JE JECLJAJOČI JETNIK

MITO GEGIČ: OČETNJAVA JE JECLJAJOČI JETNIK

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 11. avgust 2023 ― Mito Gegič se v Galeriji Kresija predstavlja s svojo najnovejšo produkcijo slikarskih del, ki so nastala med letoma 2022 in 2023. V tej galeriji se avtor samostojno predstavlja že drugič; leta 2017 je v okviru razstave Spomni se me kot del dneva navdušil z izvirno prostorsko postavitvijo, ki je vključevala drastljive instalacije, zvok in video na temo dvoumne kulture slovenskega lovstva. Motivika lova se v njegovem delu sicer venomer ponavlja, spreminjajo pa se njena konotacija ter premišljene navezave na aktualne zgodovinsko-politične fenomene in stanja duha v družbi. Na razstavi Očetnjava je jecljajoči jetnik so razstavljena dela monumentalnih in manjših formatov, prek katerih lahko spremljamo umetnikov nadaljnji razvoj, postopno eksperimentiranje in spremembe v slikarski praksi, ki se tako na likovni kot vsebinski ravni dogajajo zadnjih nekaj let. Med poglavitnimi premisami razstave so kontrast, diametralno nasprotje, konflikt. V okviru koncepta se ti nanašajo tako na vsebino kot tudi na likovno dovršeno tehnično plat. Na slikah so upodobljene psihološke krajine, v katere so umeščeni: lovske preže, bodeče žice, čolniči, ograde, rešilni jopiči, gradbeni stroji, srnjad in človeške figure, kot so razjarjeni policaji, cariniki, preračunljivi lovci, ponosni očetje in zafrustrirani sinovi. Dela naslavljajo problematična razmerja moči v oziru do strogo varovanih političnih meja in njihovih posledic. Podobe lovstva, ki v umetnikovem opusu pogosto nastopajo kot domača alegorija različnih oblasti, razmerij moči in njihove zlorabe, se v novi seriji prelevijo v dejanske podobe »tehničnih ovir«, usodnih brodolomov in ponesrečenih poskusov prečkanja Sredozemlja. Gegič se poigrava z idejo ultimativnega nadzora, neomajne avtoritete in nadvlade. Z barvno nasičenostjo in zabrisanimi podobami groze apelira na omejevanje gibanja, fizične prepreke, orožje, nasilje, toksičnost, kaos in smrt, ki jih prinašajo evropske azilne in migracijske politike. Vzporednice med upodobljenim lovstvo
Vrečko si je ogledala škodo na kulturni dediščini na Gorenjskem

Vrečko si je ogledala škodo na kulturni dediščini na Gorenjskem

Misli, 11. avgust 2023 ― Ujma, ki je minuli konec tedna prizadela Slovenijo, je ponekod poškodovala tudi kulturno dediščino. Stanje na Gorenjskem, med drugim poškodovan gradu Katzenstein in del Škofje Loke, si je danes ogledala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Nastalo škodo na terenu sicer vsakodnevno popisujejo zaposleni Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Jane Austen: Lady Susan

Koridor, 11. avgust 2023 ― Mlada in očarljiva vdova, ki povsod izzove občudovanje, pri doseganju svojih ciljev ne izbira sredstev. The post Jane Austen: Lady Susan appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Kino Istra v polnem zagonu: filmska druženja v avgustu

Kino Istra v polnem zagonu: filmska druženja v avgustu

Kino Otok, 11. avgust 2023 ― Kino Istra je v juliju obiskal Kubed, Ankaran in Šmarje, avgusta pa bo svoje poletno popotovanje nadaljeval v Ankaranu, Borštu, Dekanih in Kopru. Sedem filmskih večerov bo avgusta v omenjene kraje pripeljalo sodobne filmske poslastice, ki jih ne gre zamuditi. Bogat filmski program se bo nadaljeval...
Kino Istra v polnem zagonu: filmska druženja v avgustu

Kino Istra v polnem zagonu: filmska druženja v avgustu

Kino Otok, 11. avgust 2023 ― Kino Istra je v juliju obiskal Kubed, Ankaran in Šmarje, avgusta pa bo svoje poletno popotovanje nadaljeval v Ankaranu, Borštu, Dekanih in Kopru. Sedem filmskih večerov bo avgusta v omenjene kraje pripeljalo sodobne filmske poslastice, ki jih ne gre zamuditi. Bogat filmski program se bo nadaljeval...

TEČAJ – MODNO KOMUNICIRANJE

Fakulteta za dizajn, 11. avgust 2023 ― NOVA KARIERA V MODNI INDUSTRIJI Iščete nove priložnosti v modni industriji? Želite povečati svoje zaposlitvene možnosti po koncu študija modnega oblikovanja? Ste zaposleni v modni industriji, pa želite povečati uspešnost […] The post TEČAJ – MODNO KOMUNICIRANJE appeared first on Fakulteta za dizajn.
Izbranih pet nominiranih del za nagrado večernica

Izbranih pet nominiranih del za nagrado večernica

Misli, 11. avgust 2023 ― Znanih je pet del, ki se potegujejo za nagrado večernica za najboljše otroško oziroma mladinsko literarno delo. Žirija je v ožji izbor uvrstila knjige Bleščivka Špele Frlic, Sotočje Igorja Karlovška, Coprnica pod gradom Sebastijana Preglja, Grizolda in Maček Lune J. Šribar in Skrinjica sinjega maka Bine Štampe Žmavc, poroča današnji Večer.
V Celju zaključen prvi polčas Izrekanj

V Celju zaključen prvi polčas Izrekanj

Celje.info, 11. avgust 2023 ― Sinoči se je v lapidariju Osrednje knjižnice Celje začel 6. pesniški festival Izrekanja. Pred občinstvom se je s kratkim nastopom predstavila glavna gostja festivala, hrvaška pesnica Tatjana Gromača, za konec ... Beri dalje The post V Celju zaključen prvi polčas Izrekanj appeared first on Celje.info.
Floating Castle 2023: Floatajmo dalje!

Floating Castle 2023: Floatajmo dalje!

Revija Primus, 11. avgust 2023 ― Avtor: Žiga Čamernik   Letos sem se prvič zgolj kot obiskovalec udeležil site-specific festivala Floating Castle, ki je potekal med 27. in 30.7. ob Gradu Snežnik. Že daljnega leta 2014 sem namreč tam nastopil v gledališki predstavi komedije dell’arte »Julija ali Avgusta?«. Izkušnja je bila tokrat neprimerno drugačna, saj smo takrat po izvedeni predstavi igralci ...

KPK primer Makarovič odstopil policiji

SiGledal Novice, 11. avgust 2023 ― Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila zadevo glede suma korupcije in suma kršitve integritete uradne osebe glede letošnjega izplačila denarnega dela Prešernove nagrade prejemnici te nagrade za leta 2000, umetnici Svetlani Makarovič. Na KPK ločenega postopka niso uvedli, so pa primer odstopili policiji.
1935 Podcerkev – Fantje z velni

1935 Podcerkev – Fantje z velni

Stare slike (Cerknica), 11. avgust 2023 ― Nekoč pred vojno, denimo okoli leta 1935, je na leseno steno fotograf Franc Truden obesil poslikano platno in predenj skrbno stoje in sede razvrstil neznane fante v nedeljskih oblekah, s šopki na prsih – skrajna dva z belima, ostale tri z – najbrž- rdečimi. Tista dva na straneh sta v temnih, diskretno črtastih oblekah, trije v sredini […]
BSF x FeKK

BSF x FeKK

BSF, 11. avgust 2023 ― Spletni program BSF x FeKK je dostopen med 12. - 31. avgustom. Že 4. leto vabljeni k ogledu spletnih filmskih sklopov, ki so del spremljevalnega programa festivala FeKK, ki se bo letos odvil med 14. in 19. avgustom na različnih lokacijah v Ljubljani. Zdaj že tradicionalno se s programi BSF x FeKK začnemo ogrevati pred začetkom festivala v živo. Sploh ob gledanju programa Zmagovalci 2022 se nam bodo pocedile sline za novo bero filmov, ki je tik za vogalom. Tudi letos bomo zaplesali s festivalom TRESK, ki predstavlja finalni izbor desetih najboljših domačih videospotov. Na novo pa je z nami Fer FeKK, ki ponuja sedem filmov, ki so opremljeni s podnapisi za osebe z okvaro sluha. V sklopu Fer Fekka pripravljamo še film presenečenja, ki bo na ogled samo 20. avgusta.
Jazzinty 2023

Jazzinty 2023

SIGIC - Novice, 11. avgust 2023 ― Festival Jazzinty se bo zopet osredotočil na slovensko in mednarodno glasbeno sceno, saj je to platforma, v katero je Jazzinty 22 let preko delavnice vlagal in izobraževal “kader”. Novost produkcije 2023 bo fokus na ljudski glasbi v sodobnem času. Taka glasba zveni sveže, kreativno in predstavlja pomemben mejnik pri razvoju jazz glasbe nasploh.
še novic