Ambrožev most

Ambrožev most

OUTSIDER, 10. avgust 2023 ― Mostovi so konstrukcijski in arhitekturni izziv. Kako s čim manj materiala zgraditi čim bolj togo konstrukcijo, ki prenese predvidene obremenitve. Mostovi imajo tudi simbolni pomen. Povezujejo nasprotne bregove in povezujejo ljudi. Uničujoče poplave v začetku avgusta so poškodovale ali odnesle veliko mostov. Veliko ljudi je ostalo odrezanih od sveta.  Kmalu po tem, ko so se […]
Anásta

Anásta

Radio Študent, 10. avgust 2023 ― Pogovor s trenutno rezidentko DJ seanse, vizualno umetnico in didžejko Anastazijo Pirnat aka. Anásto.

Poplavljena kultura

Kulturnik, 10. avgust 2023 ― Letošnje poletje je za Slovenijo pomenilo soočanje z velikimi količinami padavin, ki so svoj vrh doživele v obliki obsežnih poplav na začetku meseca avgusta. Nevihte […] The post Poplavljena kultura appeared first on Kulturnikov blog.
Izjemen pesniški nagovor v družbi priznanih vinarjev

Izjemen pesniški nagovor v družbi priznanih vinarjev

Štajerski tednik, 10. avgust 2023 ― Ptuj in še nekateri drugi kraji v Sloveniji ter tudi v zamejstvu bodo letos ponovno gostitelji pesnic in pesnikov s celega sveta. Med 21. in 26. avgustom bo potekal eden največjih in najprepoznavnejših pesniških festivalov v tem delu Evrope. Na Festivalu dnevi poezije 2023 bo sodelovalo 18 pesnic in pesnikov, ki jih je izbrala letošnja kuratorka festivala, galicijska pesnica Yolanda Castano. Častna gosta festivala bosta švicarska pesnica Ilma Rakusa in litovski pesnik Evgenijus Ališanka.

PUSTI PEČAT

Kunigunda, 10. avgust 2023 ― Ob pripravi letošnje Kunigunde v začetku leta se nam je v luči raznoraznih odmevnih dogodkov, ki so zahtevali razmislek, utrnila misel - vsi puščamo pečat. Kakšnega? Koliko prispevamo k pozitivni, strpni, srčni, prijazni družbi? V teh dneh se nanj spomnimo večkrat in ga pod vtisom vsega hudega, kar so prinesle poplave, doživljamo še bolj The post PUSTI PEČAT appeared first on Kunigunda.

Festival kratkega filma FeKK tudi v Kinodvoru

Kinodvor, 10. avgust 2023 ― 9. Mednarodni festival FeKK bo med 14. in 19. avgustom v Ljubljani poletje zaokrožil v znamenju vročih kratkometražcev. Že nekaj let se festival prične v Kinodvoru: letos bo odprtje v ponedeljek, 14. avgusta, ob 20.30, ob svečani slovesnosti pa bo na ogled tudi sklop Klasiki: Ne odidi krotko, v katerem so zbrani kratki filmi avtorjev kot sta npr. Chantal Akerman in Guy Maddin. Vrača se program VR filmov v Mali dvorani, na ogled tudi program za otroke v programu Kinobalon.
Zavod Otok z izobraževalnimi dejavnostmi opozarja na pomen filmske vzgoje

Zavod Otok z izobraževalnimi dejavnostmi opozarja na pomen filmske vzgoje

Misli, 10. avgust 2023 ― Zavod Otok z izvajanjem različnih izobraževalnih projektov na področju kulture, kot sta Young4film in Kino Istra, izpostavlja pomen filmske vzgoje. "Kulturno umetnostna vzgoja predstavlja enega pomembnejših temeljev za celostni razvoj otrok in mladine, ki jim moramo omogočiti reden stik z umetnostjo," je prepričana direktorica zavoda Lorena Pavlič.
V Celju šesti pesniški festival Izrekanja

V Celju šesti pesniški festival Izrekanja

Misli, 10. avgust 2023 ― V Celju bo danes in v petek potekal šesti pesniški festival Izrekanja, ki v lapidarij pri Osrednji knjižnici Celje prinaša vrhunsko poezijo obetavnih in vrhunskih domačih in tujih avtoric in avtorjev. Osrednja gostja festivala je hrvaška pesnica in pisateljica Tatjana Gromača.
1977/78 Stari trg – 7. c razred

1977/78 Stari trg – 7. c razred

Stare slike (Cerknica), 10. avgust 2023 ― Ti učenci so na predmetni stopnji kar trikrat zamenjali razrednika. V petem razredu jih je vodila Boža Grmek, v šestem in sedmem razredu Milan Batis, v osmem pa jih pospremila do konca Irena Šfiligoj. Vsi trije so bili predmetni učitelji biologije in kemije. Boža in Milan sta na šoli poučevala krajši čas, Irena pa je tu […]
še novic