ZADNJI ULOV v Trebnjem! (21.8.)

Ana Monro, 17. avgust 2023 ― Čas počitnic in dopustov se počasi zaključuje, sezona naše interaktivne ekološke predstave Zadnji ulov pa se nadaljuje! In sicer v ponedeljek, 21. 8. ob 19:00, v Trebnjem (pred Knjižnico Pavla Golie). Prisrčno vabljeni vsi, VSTOPNINE NI!       The post ZADNJI ULOV v Trebnjem! (21.8.) appeared first on Ana Monro.

Režiser filma Leilini bratje, Saeed Roustaee, v Iranu obsojen na šest mesecev zapora

Kinodvor, 17. avgust 2023 ― Film Leilini bratje so premierno predvajali lani na najvplivnejšem filmskem festivalu na svetu, v Cannesu. Kljub toplemu mednarodnemu sprejemu pa je doma film doživel povsem drugačno zgodbo, saj so ga prepovedali, Roustaeeja in producenta filma Javada Noruzbegija pa spoznali za kriva, da sta »prispevala k propagandi opozicije proti islamskemu sistemu« in ju obsodili na šest mesecev zapora. Prav tako pet let ne bosta mogla ustvarjati. Poteza je v svetu filma že naletela na ostre obsodbe.

Filmska perspektiva

Kinodvor, 17. avgust 2023 ― Filmska perspektiva definira naše doživljanje in razumevanje filma. V tematskem pogovoru s filmsko kritičarko in pedagoginjo Anjo Banko raziskujemo, kako to počne.
22. Tartini festival

22. Tartini festival

SIGIC - Izpostavljeno, 17. avgust 2023 ― Med 26. avgustom in 3. septembrom bo v Piranu potekal že 22. Tartini Festival, mednarodni poletni festival komorne glasbe, ki slavi glasbeno dediščino znamenitega skladatelja Giuseppeja Tartinija, rojenega v Piranu.

Film in duševno zdravje

Kinodvor, 17. avgust 2023 ― V šolskem letu 2024/2025 nadaljujemo s povezavo med filmsko umetnostjo in duševnim zdravjem. Dejavnosti za otroke, mlade in pedagoge potekajo v Kinodvoru in drugih kinematografih AKMS po vsej Sloveniji.

Knjiga in film Podobe nekdanjega Kranja

Gorenjski muzej, 17. avgust 2023 ― Torkov kulturni vdih pod lipo na vrtu gradu Khislstein, Tomšičeva 44, Kranj Podobe nekdanjega Kranja – projekcija filma in predstavitev knjige v torek, 22. avgusta 2023, ob 20. uri. Naše mesto se je skozi stoletja do danes časom primerno spreminjalo, ... Read More

KUNIGUNDA V AKCIJI!

Kunigunda, 17. avgust 2023 ― KUNIGUNDA  V AKCIJI!   Dragi prijatelji, tudi Kunigunda - Festival mladih kultur aktivno pomagala ljudem, ki so čez noč ostali brez življenja, ki so ga poznali. Med njimi so tudi šoloobvezni otroci in mladina. Skupaj z organizatorjem, Mladinskim centrom Velenje, smo se zato odločili, da združimo moči z Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje in organiziramo zbiranje The post KUNIGUNDA V AKCIJI! appeared first on Kunigunda.

Ko Američan pride v Evropo in sreča žensko srečo v radijskih igrah tretjega tedna avgusta

SiGledal Novice, 17. avgust 2023 ― Radijska igra, kot ena najkompleksnejših slušnih oblik, nas samo z zvokom prestavi v dogajanje. Naša ušesa postanejo veliki slušni voajerji, ker ni drugih motilcev in smo z zvokom sami, pa se nam izostri miselni tok. Nič zato, če nas zanese kam drugam, stran od zgodbe; še posebej, če se to zgodi v poletnem času. Da le buri našo domišljijo. Za spodbudo domišljiji, zato nekaj poudarkov slušnih zgodb tega tedna.
Slovenske Konjice v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje

Slovenske Konjice v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 17. avgust 2023 ― Občina Slovenske Konjice in Zgodovinski arhiv Celje predstavljata javnosti nov projekt. Tokrat gre že za peto iz serije razstav »Arhiv v regiji«, ki pod naslovom »Slovenske Konjice v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje« v ospredje postavlja izbor gradiva vezanega na Slovenske Konjice, ki ga v različnih fondih in zbirkah hrani Zgodovinski arhiv Celje. Gradivo je zbrala […] The post Slovenske Konjice v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Sourednica antologije slovenske poezije Amalija Maček za STA: "Nekatere pesmi se pustijo prevesti, nekatere se upirajo"

Sourednica antologije slovenske poezije Amalija Maček za STA: "Nekatere pesmi se pustijo prevesti, nekatere se upirajo"

Misli, 17. avgust 2023 ― Eden ključnih stebrov slovenske predstavitve na letošnjem frankfurtskem knjižnem sejmu, kjer se bo Slovenija predstavila kot častna gostja, bo dvojezična antologija slovenske poezije, ki je izšla pri založbi Carl Hanser iz Münchna. Sourednica Amalija Maček je za STA spregovorila o nastajanju antologije in prevajanju slovenske poezije v nemščino.
1977/78 Stari trg – 5. a razred

1977/78 Stari trg – 5. a razred

Stare slike (Cerknica), 17. avgust 2023 ― Vse šolske skupinske slike so leta 1978 nastale na istem mestu. Najbrž si je fotograf izbral to mesto pred šolo, potem pa vsak razred tu fotografiral. Skoraj polovica teh nasmejanih brezskrbnih otrok si je ustvarilo življenje v Loški dolini, drugi pa so našli svoj prostor pod soncem tam, kamor jih je zanesla služba, ljubezen, ali […]
še novic