Ajda Bračič prejemnica nagrade Maruše Krese

Ajda Bračič prejemnica nagrade Maruše Krese

Misli, 1. september 2023 ― Nagrado Maruše Krese za najboljšo kratkoprozno zbirko za leto 2023 je prejela pesnica, pisateljica in arhitektka Ajda Bračič za zbirko Leteči ljudje. Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, zgodbe kljub raznolikosti odlikuje strukturna disciplina, ki pripoved drži na začrtani smeri. Nagrado so ji podelili nocoj na festivalu Novo mesto short.
V Judovskem kulturnem centru razstava o holokavstu v Ljubljani

V Judovskem kulturnem centru razstava o holokavstu v Ljubljani

Misli, 1. september 2023 ― V Judovskem kulturnem centru Ljubljana na Križevniški ulici so nocoj odprli prvo stalno muzejsko razstavo, posvečeno holokavstu v Sloveniji, ki so jo naslovili Holokavst v Ljubljani. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v slavnostnem govoru ob odprtju razstave opozorila na pomen kulture spominjanja.
Anatomija padca

Anatomija padca

MMC Gledamo, 1. september 2023 ― Osrednje vprašanje zmagovalnega filma letošnjega Cannesa, sodne drame Anatomija padca, ni, ali je Sandra ubila svojega moža ali ne. Boljše vprašanje je: bi kateri koli odnos prenesel hladno obdukcijo pod drobnogledom porote?

Razstava "Poznaš sovražnika bolje kot svojega prijatelja?"

Arhiv RS, 1. september 2023 ― Od 1. septembra je na travniku pred Gruberjevo palačo v Ljubljani in na spletu na ogled postavljena razstava »Poznaš sovražnika bolje kot svojega prijatelja? Sledenje, razvrščanje in nadzor s pomočjo kartotek (1920–1980)«. Priložnostna razstava skozi ohranjeno arhivsko gradivo različnih kartotek, nastalih med 1920 in 1980, na desetih panojih obravnava nadzor nad prebivalstvom na Slovenskem.

Premierna predstavitev digitalno restavriranega slovenskega celovečernega filma Kavarna Astoria

Arhiv RS, 1. september 2023 ― V Mariboru je 30. avgusta potekala premierna predstavitev digitiziranega in digitalno restavriranega kultnega slovenskega celovečernega filma Kavarna Astoria, režiserja Jožeta Pogačnika in scenarista Žarka Petana. Film je bil zadnji celovečerni film Jožeta Pogačnika, posvetil ga je rojstnemu mestu Maribor in mu tako postavil tudi filmski spomenik.

Tovariški abonma 2023/2024

Zlata paličica, 1. september 2023 ― Tovariški abonma je abonma petih neodvisnih odrov in gledališkega muzeja za pedagoške delavce_ke: Stara mestna elektrarna, Gledališče Glej, Center kulture Španski borci, Plesni Teater Ljubljana, Maska, SLOGI – Gledališki muzej. Kaj? Tovariški abonma bo vključeval 10 gledališko-plesno-performersko obarvanih predstav (po 2 iz ponudbe vsakega izmed neodvisnih odrov), aktiven kreativen obisk gledališkega muzeja in spremljevalni program, ki bo sestavljen iz spremljajočih […] The post Tovariški abonma 2023/2024 appeared first on Zlata paličica.
Mednarodna arhitekturna delavnica Atelier Emona

Mednarodna arhitekturna delavnica Atelier Emona

OUTSIDER, 1. september 2023 ― Minuli teden je v Ljubljani potekala mednarodna arhitekturna delavnica Atelier Emona. Udeleženci iz 20 držav in 4 celin so se v intenzivnem ustvarjalnem okolju posvetili iskanju idejnih rešitev za prenovo stavbe TGH-48 – znamenite garažne hiše arhitekta Savina Severja. Vodilna organizatorja delavnice sta arhitektka mlajše generacije Tjaša M. Plavec in Matic Mohar, ki v Ljubljani […]
1956 Nova vas – Zadružni izlet na Radlek

1956 Nova vas – Zadružni izlet na Radlek

Stare slike (Cerknica), 1. september 2023 ― Kmetijska zadruga Nova vas je organizirala skupinski izlet 24. julija 1956 na Radlek. Od šefa trgovine, trgovk, pisarniških uslužbencev do poslovnih partnerjev in prijateljev. Zaradi velikega števila udeležencev sklepamo, da je moral šofer kamiona kar dvakrat peljati. Obstaja pa tudi možnost, da so se nekateri odpravili od doma kar peš. Na izlet so v tistih […]
Berlinale kmalu z novim modelom vodenja

Berlinale kmalu z novim modelom vodenja

Misli, 1. september 2023 ― Glede vodenja mednarodnega filmskega festivala v Berlinu se obetajo spremembe. Nemška ministrica za kulturo Claudia Roth želi vodenje Berlinala vrniti v roke ene osebe. Sedanje dvojno vodstvo bo nadomestil model intendanta.

Človeške ribice iz Postojnske jame v Nemčiji: ukradene ali podarjene?

Arhiv RS, 1. september 2023 ― V Hermanovi jami v vzhodnonemškem kraju Rübeland živi sedem človeških ribic, ki so velika atrakcija. Tja so jih naselili umetno, vse pa izvirajo iz Postojnske jame. Konec leta 1956 je odtujitev trinajstih človeških ribic iz Postojnske jame izzvalo afero, ki je odmevala v tedanji Jugoslaviji in obeh Nemčijah. Nekaj arhivskega gradiva o tej zanimivi zgodbi predstavljamo v tokratni arhivaliji meseca.
še novic