MILAN GOLOB: SLIKE (PRIJATELJICE) IN NASLOVI SLIK, KI ŠE NISO NAREJENE

MILAN GOLOB: SLIKE (PRIJATELJICE) IN NASLOVI SLIK, KI ŠE NISO NAREJENE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 3. september 2023 ― Samostojna razstava Milana Goloba v UGM Studiu predstavlja avtorjevo delo zadnjih dveh desetletij: razstavil bo tretjino slik iz tega obdobja (pribl. 550 slik manjšega formata), tri video/avdio dela in seznam naslovov slik, ki še niso naslikane (pribl. 6.500 naslovov). Pred približno dvajsetimi leti je Milan Golob prvič naključno naslikal štiri kroge. Odtlej ostajajo stalnica v njegovem ustvarjanju. Njegove slike manjših formatov kažejo različno dinamiko med barvo, ozadjem, naslikanimi krogi, geometrično mrežo in ostalimi elementi. Vsak najmanjši detajl šteje. Ko je slika gotova, ji avtor podeli naslov, ki je enako pomemben kot sama slika. Naslove za slike je umetnik sprva poiskal med osebnostmi s področja umetnosti, literature, zgodovine, znanosti ipd., sedaj pa jih večinama najde na potovanjih – predvsem ob obiskih pokopališč. Naslov slike je lahko recimo: Joan Beaufort (1407–1445), Zmago Jeraj (1937–2015), Sylvia Plath (1932–1963), Ljubica Rafajlovič (1932–1958), Boro Đukić (1951–2013), Hafsa Mouini (2014–2014) … V istem prostoru in v isti vrsti se na razstavi torej lahko znajdejo druga ob drugi slika, poimenovana po škotski kraljici, slovenskem slikarju, ameriški pesnici, neznancu in neznanki ter otroku – če za primer vzamemo zgornji naključni izbor. Nekakšna avtorska različica mrtvaškega plesa. V ta ples, ki ne pozna omejitev spola, starosti, prostora ali časa, vsak udeleženi in vsaka udeležena vstopa le s peščico koordinat: z imenom, priimkom, letnico rojstva in letnico smrti. Štiri točke, štirje krogi na platnu nekega življenja. Slike Milana Goloba vzpostavljajo nenavadno matriko povezav, v kateri morda za hip prestrežemo poblisk nekega višjega reda. Zveza med imenom in priimkom je in obenem ni naključna. Leto nastanka slike je in ni naključno. Prostor, ki ga zariše pomišljaj med letom rojstva in letom smrti je hipnotično nabit in tudi nedoumljivo odprt proti neznanemu. V presekih teh koordinat morda zaslutimo razsežnost in preplet človeških življenj v določe

ZADNJI ULOV na oglednem festivalu PERFORMANCE in na SIMS-u! (4.&5.9.)

Ana Monro, 3. september 2023 ― Promocija naše interaktivne ekološke ulične predstave Zadnji ulov/The Last Catch na kulturni borzi in oglednem festivalu Performance v Paderbornu v Nemčiji je v polnem teku! Za zdaj poteka “na suhem”, 4. 9. ob 18:00 & 5. 9. ob 16:00 pa bo posadka gledalce povabila na plovbo po domišljijskih valovih in svetovih. Pridružite se jim lahko tudi ... The post ZADNJI ULOV na oglednem festivalu PERFORMANCE in na SIMS-u! (4.&5.9.) appeared first on Ana Monro.

ART YARD v Kulturni četrti ŠIŠKA! (7.-9.9.)

Ana Monro, 2. september 2023 ― Na povabilo našega dolgoletnega partnerja in podpornika, javnega zavoda Turizem Ljubljana, bomo od 7. do 9. septembra v okviru njihovega festivala Cela Šiškarija – kulturna četrt Šiška se predstavi izvedli projekt sose(d)skega gledališča Art Yard – umetnost, ki gradi skupnost. Skupaj s stanovalci (Runkove ulice & ulice Majde Vrhovnikove) bomo ustvarjali 4 zgodbe litostrojskih zelenic, ... The post ART YARD v Kulturni četrti ŠIŠKA! (7.-9.9.) appeared first on Ana Monro.

V Prešernovem gledališču mednarodno srečanje dramatikov

SiGledal Novice, 2. september 2023 ― V Prešernovem gledališču Kranj bodo med 8. in 12. septembrom gostili pomembno srečanje mednarodne mreže dramatikov The Fence. 31. kongres mreže združuje več kot 250 dramatikov in dramatičark ter producente in producentke dramskih del iz več kot 50 držav z vsega sveta. Neprofitna organizacija bo tokrat na srečanju obeležila tudi dvajseto obletnico svojega delovanja.
Preprosto super

Preprosto super

MMC Gledamo, 2. september 2023 ― Mala, 11-letna Hedvika ima veliko skrivnost – njen očka je superjunak! Tak, čisto pravi superjunak, ki lovi pobegle otroške vozičke in rešuje stare starše iz gorečih hiš, mimogrede pa v živalski vrt vrne še pobeglega rakuna ali dva.
SOFT Critique

SOFT Critique

Koridor, 2. september 2023 ― Mehka kritika naj bi zagotovila prostor in orodja, s pomočjo katerih se lahko normalizira pogovor o dobrih in slabih plateh umetnosti; varen prostor, v katerem podajanje povratnih informacij postane nekaj, kar sprejmemo kot konstruktivno in zaželeno. The post SOFT Critique appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
"Izgnanstvo je shizofrenija"

"Izgnanstvo je shizofrenija"

MMC Knjige, 2. september 2023 ― V Evropi sem nevidni tujec. Je to dobro? Je. Je lažje? Morda. Vse do trenutka, ko spregovoriš in želiš doseči več kot to, kar je tujcem dovoljeno, po 30 letih življenja v Franciji pravi francosko-bosanski pisatelj Velibor Čolić.

Na Kekčevi domačiji v Trenti se bodo spomnili filma Srečno, Kekec!

Misli, 2. september 2023 ― Na Kekčevi domačiji v Trenti se bodo danes spomnili 60. obletnice nastanka filma Srečno Kekec! režiserja Jožeta Galeta, v katerem so zaigrali Velemir Gjurin kot Kekec, Blanka Kos kot Mojca in Martin Mele v vlogi Rožleta. Pogovor z njimi bo vodil Jure Longyka. Sledil bo glasbeni program z Galom in Severo Gjurin ter Nuško Drašček in Robijem Ivačičem.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 2. september 2023 ― Pri Beletrini so izdali prevod literarnega prvenca Ane Marwan z naslovom Lipitsch, pri Hiši knjig, Slovenskem veganskem društvu pa knjigo ameriške avtorice Melanie Joy Zakaj ljubimo pse, jemo pujse in nosimo krave. Založba Miš je izdala knjigo za najmlajše Naokokoli, pod katero se podpisujeta Maša Ogrizek in ilustrator Miha Hančič.
1963 Cerknica – Fičo

1963 Cerknica – Fičo

Stare slike (Cerknica), 2. september 2023 ― Na sliki je Štefan Bogovčič pred svojim fičkom. Slika je nastala pred odhodom iz IMV. Tam je bil nekaj časa zaposlen in bil predsednik strelskega kluba. V začetku petdesetih let dvajsetega stoletja je Fiatov glavni inženir Dante Giacosa dobil nalogo, naj skonstruira vozilo, ki bo omogočalo poceni in udoben prevoz štirih potnikov. (Enkrata se nas […]
zGodbe generacij 2023

zGodbe generacij 2023

SIGIC - Novice, 2. september 2023 ― Lanski Koncert generacij, ki je bil prvič dvodnevni in je prvič potekal na prostem ter odziv nanj, sta organizatorje vzpodbudila k njegovi nadgradnji s projektom zGodbe generacij.
še novic