V Galeriji DLUL preplet umetnosti Nine Stopar in Žive Žitnik

V Galeriji DLUL preplet umetnosti Nine Stopar in Žive Žitnik

Revija Primus, 17. september ― Avtor: STA, Uredništvo V Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) bodo drevi odprli razstavo Nine Stopar in Žive Žitnik pod naslovom Opne prisotnosti. Vsestransko dejavni umetnici se tokrat predstavljata s sožitnim prepletom dveh povsem kontrastnih ustvarjalnih izrazov, je ob razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Marjana Dolšina Delač. Po besedah umetnostne zgodovinarke portreti Žive Žitnik, naslikani z ...
Obletnica odprtja dekliške meščanske šole v Celju

Obletnica odprtja dekliške meščanske šole v Celju

Celje.info, 17. september ― Dom III. osnovne šole Celje je markantna zgradba na Vodnikovi ulici 4, ki že več kot stoletje zaznamuje zgodovino Celja. Vzdrževano poslopje in urejena okolica prikrivata njeno resnično starost, ki ... Beri dalje The post Obletnica odprtja dekliške meščanske šole v Celju appeared first on Celje.info.
1954 Aleksandrija – Palača Al Montazah v Egiptu

1954 Aleksandrija – Palača Al Montazah v Egiptu

Stare slike (Cerknica), 17. september ― Fotografija je iz albuma Bojana Keržeta. Na njej je palača Al Montazah v Alksandriji, Egipt in je ena njenih največjih znamenitosti. Obdajajo jo čudoviti vrtovi, ki obsegajo 46 hektarjev. Palačo je leta 1892 zgradil Khedive Abbas Hilmi II. Tisti, ki jih tematika zanima, si lahko več preberejo na spodnji povezavi. Aleksandrija je največje mesto v […]

V Novi galeriji v New Yorku oktobra velika razstava Maxa Beckmanna

Misli, 17. september ― V newyorški Novi galeriji načrtujejo veliko razstavo del nemškega umetnika Maxa Beckmanna (1884-1950). Razstava Max Beckmann: formativna leta se bo osredotočila na obdobje med letoma 1915 in 1925 ter na spremembo, ki se je zgodila v Beckmannovem delu v tem ključnem desetletju. Na ogled bo od 5. oktobra do 15. januarja.
Krapinski praljudje in rojstvo oblike

Krapinski praljudje in rojstvo oblike

Radio Študent, 16. september ― Sto tisoče let pred nami so po istih tleh, na katerih živimo danes moderni ljudje s svojo kompleksno družbeno strukturo, že stópala nam podobna bitja – ob svitu vsega tistega, kar imenujemo za človeško. Naši predhodniki so tod bivali v skupnostih, razmišljali in čustvovali.
Matej Štefanac

Matej Štefanac

Revija Hiše, 16. september ― Matej Štefanac Pendulum je bralna in ambientalna namizna svetilka. Protiutež ohranja senčnik v popolnem ravnovesju v katerem koli položaju. Matej Štefanac je slovenska blagovna znamka, ki se osredotoča na dobro oblikovana svetila in druge izdelke za dom. matejstefanac.com Lokacija Visual Brain Gravity, Gornji trg 24,  Google Beri dalje →

40-60 PREMIERNO v Beogradu in na SIMS-u! (21.9.)

Ana Monro, 16. september ― V četrtek, 21. 9. ob 20:00, se bo v Beogradu, v okviru programa 11. festivala CirkoBalkana, odvila prva uradna premiera mednarodne koprodukcije z naslovom 40-60, v kateri Goro Osojnik iz Gledališča Ane Monro in Milan Manić iz srbske organizacije Cirkusfera stapljata svojo kreativnost, ter ulično gledaliče in sodobni cirkus. Uprizoritev si lahko ogledate tudi v ... The post 40-60 PREMIERNO v Beogradu in na SIMS-u! (21.9.) appeared first on Ana Monro.
Obletnica pisatelja Spodnje Savinjske doline

Obletnica pisatelja Spodnje Savinjske doline

Celje.info, 16. september ― Na današnji dan se je leta 1891 v Latkovi vasi rodil Janko Kač, pisatelj, novinar, urednik in hmeljar. Umrl je 1. novembra 1952 v Ljubljani. Rodil se je kot peti ... Beri dalje The post Obletnica pisatelja Spodnje Savinjske doline appeared first on Celje.info.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 16. september ― Pri mariborski založbi Litera so izdali zbirko kratkih zgodb Tatjane Plevnik z naslovom Vabe, pri Beletrini pa knjigo Zadnja vijoličasta bledivka, ki jo podpisujeta Katarina Grabnar Apostolides in Ana Schnabl. Založba Miš je izdala knjigo za otroke Nataša Konc Lorenzutti To ni pismo z ilustracijami Tanje Komadina.

V londonskem muzeju V&A razstava o Coco Chanel

Misli, 16. september ― V londonskem muzeju Viktorije in Alberta bodo danes odprli veliko razstavo o Coco Chanel. Prva britanska postavitev, posvečena tej francoski modni oblikovalki, raziskuje njeno 60-letno kariero, ki je spremenila garderobo žensk, in prinaša nova razkritja o njeni težavni vojni preteklosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
še novic