Obisk prvošolcev v Občinski knjižnici Tabor

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 6. oktober 2023 ― Jesen je čas, ko knjižnice obiščejo prvi razredi osnovnih šol. Ob Tednu otroka, v petek, 6. oktobra 2023, je Občinsko knjižnico Tabor obiskalo 21 otrok prvega razreda POŠ Tabor. Najprej sem knjižničarka Nataša otrokom predstavila nove prostore knjižnice, jim pojasnila, kako so knjige razporejene in označene, kaj vse si lahko izposodijo v knjižnici, kako ravnamo s knjigami, obnovili pa smo tudi znanje o bontonu in obnašanju v knjižnici. Za konec sva s šolsko knjižničarko Katjo Brezovnik otrokom prebrali del zgodbice iz knjige, ki je letos tudi darilo Zveze prijateljev mladine Slovenije za ...
Načrtovanje lokalnega okolja po meri malih otrok

Načrtovanje lokalnega okolja po meri malih otrok

Inštitut za politike prostora, 6. oktober 2023 ― Na IPoP smo sodelovali pri izpopolnjevanju in širjenju vsebin priročnika Proximity of Care, priročnika za načrtovanje lokalnega okolja po meri malih otrok. Namen priročnika je spodbuditi odločevalce, prostorske načrtovalce, arhitekte in oblikovalce urbanega okolja k razmisleku o potrebah malih otrok (malčkov) in njihovih skrbnikov oziroma družin. Oblikovalske smernice smo v sodelovanju z društvom Pazi!park preizkušali... The post Načrtovanje lokalnega okolja po meri malih otrok appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Obletnica rojstva dramaturga celjskega gledališča

Obletnica rojstva dramaturga celjskega gledališča

Celje.info, 6. oktober 2023 ― Na današnji dan se je leta 1924 v Šoštanju rodil Janez Žmavc, slovenski dramatik, dramaturg in knjižničar. Umrl je 17. marca 2019 v Slovenj Gradcu. Dramatik, dramaturg, prevajalec in publicist ... Beri dalje The post Obletnica rojstva dramaturga celjskega gledališča appeared first on Celje.info.

Posvet Dediščina Muzejskega društva Ptuj

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 6. oktober 2023 ― Posvet Dediščina Muzejskega društva PtujVčeraj, danes, jutriPtujski grad, slavnostna dvorana, sreda, 18. oktober 2023, 10.00 – 14.00 Na posvetu, posvečenem 130. obletnici ptujskega muzeja, ki bo potekal v slavnostni dvorani Ptujskegagradu, bomo spregovorili o začetkih in dediščini muzeja, izzivih danes in o ciljih v prihodnje. P R O G R A M1. del: Začetki in […] The post Posvet Dediščina Muzejskega društva Ptuj appeared first on PMPO.

V Gledališču Celje premiera avtorskega projekta Juriš

SiGledal Novice, 6. oktober 2023 ― V Gledališču Celje bo v ponedeljek, 9. 10. 2023, premiera krstne uprizoritve avtorskega projekta po motivih življenja in dela pesnika Karla Destovnika-Kajuha Juriš. Kot je na novinarski konferenci povedal upravnik gledališča Miha Golob, ni naključje, da se gledališče ukvarja s temi zgodovinskimi temami, ki pa so gordijski vozel naše mlade države.

Simpozij ob 150-letnici smrti Petra Dajnka

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 6. oktober 2023 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Občina Ormož, Javni zavod za turizem, kulturo in šport občine Ormož v okviru praznovanj ob 750. OBLETNICI PRVE OMEMBE ORMOŽA vabimo na SIMPOZIJ OB 150-LETNICI SMRTI PETRA DAJNKA (1787−1873) (duhovnik, slovničar, pisatelj in okrožni šolski nadzornik) sobota, 21. oktober 2023, ob 10. uri v Elizabetinem domu pri Veliki Nedelji (Velika […] The post Simpozij ob 150-letnici smrti Petra Dajnka appeared first on PMPO.

Prvošolci obiskali Občinsko knjižnico Vransko

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 6. oktober 2023 ― V Tednu otroka, ki ga vsako leto praznujemo v prvih oktobrskih dneh, so nas obiskali otroci, ki so letos prvič prestopili šolski prag. Dobrodošlico v Občinski knjižnici Vransko smo letos izrekli kar 26 prvošolcem. Najprej so prisluhnili predstavitvi knjižnice in pravil, ki jih je treba upoštevati, ko jo obiščejo. Nato je sledila zabavna zgodba o racmanu, ki je požiral knjige, in to dobesedno. Prvošolce je njegova prigoda nasmejala, to pa še ni bilo vse. Igralske in pripovedovalske moči sva združili šolska in splošna knjižničarka ter prvošolcem predstavili odlomek iz slikanice Hiša ...

Prvošolci Waldorfske šole na obisku

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 6. oktober 2023 ― Ker smo že veselo zakorakali v novo šolsko leto, so Občinsko knjižnico Žalec obiskali prvi prvošolci, in sicer otroci z Waldorfske šole. Knjižničarka Tina je 12 mladim nadobudnežem predstavila, kako prijetno je lahko v knjižnici, v kateri domujejo knjige. Izvedeli so, kako se včlanijo v knjižnico, kdaj v njej potekajo pravljične ure in ustvarjalne delavnice, kaj vse v knjižnici izposojamo, s kakšnimi nalepkami so opremljene naše knjige, kaj pomenijo različne barve nalepk na knjigah, kako se obnašamo v knjižnici in kaj vse lahko v knjižnici počnejo. Skupaj smo si izposodili ...
Na Ptujskem gradu v soboto znova množično bobnanje

Na Ptujskem gradu v soboto znova množično bobnanje

Revija Primus, 6. oktober 2023 ― Avtor: STA, uredništvo Na Ptujskem gradu bo v soboto že drugo leto zapored zelo bučno, saj se bo z zgornjega dvorišča znova razlegalo bobnenje v rokovskih ritmih v sklopu dogodka Bobnarji na gradu, ki ga v sodelovanju z zavodom za turizem in Pokrajinskim muzejem Ptuj Ormož pripravljata bobnar skupine Elvis Jackson Marko Soršak Soki in ...

Oktobra za člane Kluba Kinodvor

Kinodvor, 6. oktober 2023 ― Za člane Kluba Kinodvor je prost vstop na eno od treh projekcij, ki spremljajo redno predvajanje filma Jesensko listje režiserja Akija Kaurismäkija. Brezplačne vstopnice so že na voljo za prevzem, samo pri blagajni Kinodvora.

Starše skrbi varnost, otroci pa si želijo v šolo aktivno in samostojno

Inštitut za politike prostora, 6. oktober 2023 ― Občine velikokrat pojasnijo, da pri njih starši otroke vozijo v šolo z avtom, ker jih skrbi za varnost. Varnost otrok na poti v šolo je zelo pomembna in občine lahko skupaj s šolami, starši in lokalno skupnostjo poskrbijo, da se pomembno izboljša, ter tako ustvarijo pogoje, ki omogočajo otrokom aktivno in samostojno hojo v šolo. ... The post Starše skrbi varnost, otroci pa si želijo v šolo aktivno in samostojno appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Na Mestu žensk tudi razstava o uporu žensk med holokavstom

Na Mestu žensk tudi razstava o uporu žensk med holokavstom

Misli, 6. oktober 2023 ― V okviru mednarodnega festivala Mesto žensk bodo v Mali galeriji Banke Slovenije ob 19.30 odprli razstavo poljske umetnice Zuzanne Hertzberg Mechitza: Individualni in kolektivni upor žensk med holokavstom. Njen projekt so pri festivalu opisali kot poetično in živo izhodišče za revizijo spomina na neprijetna dejstva in pripovedi.
še novic