Video večer s Postajo DIVA: Huiqin Wang (2023-10-24)

Video večer s Postajo DIVA: Huiqin Wang (2023-10-24)

DIVA video arhiv, 27. oktober 2023 ― Na oktoberskemVideo večeru s Postajo DIVAgostimo gostimo slikarko in interdisciplinarno kitajsko-slovensko umetnicoHuiqin Wang, ki letos obeležuje 40. obletnico življenja in dela v Sloveniji. Umetnica v svoji dolgoletni umetniški praksi posebno pozornost namenja kulturi in zgodovini vzhoda in zahoda ter grajenju mostov med njima. Za njeno delo so značilna tudi številna sodelovanja z različnimi umetnicami_ki, ki so bila bodisi razstavljena kot video instalacije bodisi so razstave in perf...
Zanimivi programi za DOS – 5.del

Zanimivi programi za DOS – 5.del

Računalniški muzej, 27. oktober 2023 ― Čas je za nov del priljubljene serije! Objavljamo peti sklop slovenskih programov za DOS. Našli smo: Program EDIpro Poslovni imenik Kompass Slovenija Program Lekarna iz UKC Ljubljana Programski paket Praksa podjetja Mikro Ada Programski paket za muzeje Modes Slovenska različica programa WordStar Programski paket Založbe Atlantis Program Obosnsr Program za aktivacijo šumnikov na tiskalniku Program […] The post Zanimivi programi za DOS – 5.del first appeared on Računalniški muzej.
Znan je prejemnik Jenkove nagrade 2023

Znan je prejemnik Jenkove nagrade 2023

Društvo slovenskih pisateljev, 27. oktober 2023 ― Jenkovo nagrado 2023 prejme BLAŽ BOŽIČ za pesniško zbirko Mleček, žbunje : grobovi v njem (Center za slovensko književnost, 2022) Izbrala jo je žirija v sestavi Ivan Dobnik (predsednik), Franci Novak, Jana Putrle Srdić in Magdalena Svetina Terčon. Jenkova nagrada je stanovska nagrada, ki jo Društvo slovenskih pisateljev od leta 1986 podeljuje za najboljšo pesniško […]
S tematskim večerom navdušili učenci Glasbene šole Celje

S tematskim večerom navdušili učenci Glasbene šole Celje

Celje.info, 27. oktober 2023 ― Pretekli ponedeljek, je orkester pihal Glasbene šole Celje pripravil poseben tematski večer, ki je občinstvo prepričal z dobro glasbo in izvirno, strašljivo odrsko sceno. Prireditev, ki se je imenovala “Strašljivke, ... Beri dalje The post S tematskim večerom navdušili učenci Glasbene šole Celje appeared first on Celje.info.
Prva »ta okrogla« Tinta

Prva »ta okrogla« Tinta

Koridor, 27. oktober 2023 ― Prispevek o 10. festivalu stripa Tinta, ki je potekal med 4. in 8. oktobrom. The post Prva »ta okrogla« Tinta appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Teja Močnik: Hvala za juho

Sodobnost, 27. oktober 2023 ― Naj zdaj utihnejo motorke in pride epski konec   Prihaja ta konec. Apokalipsa in račun. Velikopotezno življenje na kredo se končuje z bolečim zneskom. Prozorno bomo rekli, oprostite, otroci, medtem ko jih še naprej spočenjamo in rojevamo v svet, ki gori, se potaplja in izumira. Svet, ki ga lahko natančno in brez sleherne simbolike opišemo … Teja Močnik: Hvala za juho Preberi več » The post Teja Močnik: Hvala za juho appeared first on .

Samo Rugelj: Izdajanje (poljudno)znanstvenih knjig: med vizijo, iluzijo in realnostjo

Sodobnost, 27. oktober 2023 ― /…/ Omejitve izbiranja in izdajanja stvarnih poljudnoznanstvenih knjig v Sloveniji   Naravoslovne knjige kot vsebinska omejitev v primerjavi s humanistiko Stvarna literatura pokriva izjemno široko vsebinsko področje, ki se, če jo razvrstimo na premici, na eni strani izteguje proti čistim družboslovnim in humanističnim vedam, kot sta sociologija in filozofija, na drugi strani pa proti popolnoma … Samo Rugelj: Izdajanje (poljudno)znanstvenih knjig: med vizijo, iluzijo in realnostjo Preberi več » The post Samo Rugelj: Izdajanje (poljudno)znanstvenih knjig: med vizijo, iluzijo in realnostjo appeared first on .

Mojca Kumerdej s Suzano Tratnik

Sodobnost, 27. oktober 2023 ― /…/ Kumerdej: Kako prenašaš svoja osebna izkustva v literaturo? Čeravno je obdobje otroštva in odraščanja praviloma postavljeno v tvoje rodno Prekmurje in mladostniška ter zrelejša obdobja večinoma v Ljubljano in v njej tudi na Metelkovo, glede na raznolik nabor likov in dogajanja ne bi rekla, da gre za avtofikcijo. Tratnik: Res je, včasih ne gre … Mojca Kumerdej s Suzano Tratnik Preberi več » The post Mojca Kumerdej s Suzano Tratnik appeared first on .

Milan Dekleva: Lepa Vida, sferična pesem in močerad

Sodobnost, 27. oktober 2023 ― Ljubljana, 1922 Iz Glasbene matice stopim z violino in rokopisi za Lepo Vido. Kako pogrešam veter! Na Vegovi me pričaka predihan, postan zrak. Zasitnari dež. Še dobro, da imam do realke le nekaj korakov. Nenadoma zaslišim v glavi besede, kaotične, razpršene, prej brbljanje kakor govor. Možgani, živci, tkivo, sorodnosti, na hitro skracana korespondenca z vrtinčenjem … Milan Dekleva: Lepa Vida, sferična pesem in močerad Preberi več » The post Milan Dekleva: Lepa Vida, sferična pesem in močerad appeared first on .

V CD predstavljene risbe arhitekta Edvarda Ravnikarja

Misli, 27. oktober 2023 ― V Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega dom (CD) bodo drevi kot del obeležitve Ravnikarjevega leta 2023 odprli razstavo Iskanja v risbi, spoznanja v misli - Fragmenti iz zapuščine Edvarda Ravnikarja. Razstavljene bodo povečave arhitektovih risb in rokopisov, odtisnjenih na viseča platna.

Majda Travnik Vode: Skrivnost in trn – Štirideset let po izidu Torkarjevega Umiranja na obroke

Sodobnost, 27. oktober 2023 ― Skrivnost in trn – Štirideset let po izidu Torkarjevega Umiranja na obroke /…/ Ko ob bližajoči se štirideseti obletnici izida Umiranja na obroke – roman je doživel tako velik odziv, da je bil v istem letu pod pogumno uredniško taktirko Toneta Pavčka ponatisnjen kar dvakrat – premišljujemo o razmerjih moči v povojni in polpretekli evropski … Majda Travnik Vode: Skrivnost in trn – Štirideset let po izidu Torkarjevega Umiranja na obroke Preberi več » The post Majda Travnik Vode: Skrivnost in trn – Štirideset let po izidu Torkarjevega Umiranja na obroke appeared first on .
še novic