Majda Travnik Vode: Otrok, knjiga in nasilje

Sodobnost, 6. december 2023 ― Kadar koli kdo pripoveduje pravljico, se znoči. Ne glede na kraj, ne glede na čas, ne glede na letni čas pripovedovanje pravljic prikliče zvezdnato nebo in beli mesec, da priplezata izza napuščev in oblebdita nad glavami poslušalcev. Ob koncu pravljice se soba včasih napolni z jutranjo svetlobo, drugič ostane za njo drobec zvezde, včasih raztrgan […] The post Majda Travnik Vode: Otrok, knjiga in nasilje appeared first on .

Žiga Valetič: Vzlet sodobnega stripa za mlade in najmlajše

Sodobnost, 6. december 2023 ― Stripovska umetnost je stara dobrih sto let, beseda strip pa se je v jugoslovanskem prostoru uveljavila v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je urednik beograjske Politike Duda Timotijević napovedal objavo stripa Detektiv X–9 in je leta 1935 začela izhajati tudi specializirana revija Strip. Timotijević je besedo povzel po ameriški besedni zvezi comic strip, ki v … Žiga Valetič: Vzlet sodobnega stripa za mlade in najmlajše Preberi več » The post Žiga Valetič: Vzlet sodobnega stripa za mlade in najmlajše appeared first on .

Tina Kozin z Mašo Ogrizek

Sodobnost, 6. december 2023 ― Kozin: V vaši predstavitvi na spletu lahko med drugim preberemo, da ne verjamete v trdno identiteto in da ste takrat, ko pišete, pisateljica. Lahko poveste kaj več o Maši pisateljici, kako sta se srečali in prepoznali? Ogrizek: Mislim, da je dolgo spala kot Trnuljčica. Ne vem natančno, kaj jo je slednjič, okoli mojega štiridesetega leta, … Tina Kozin z Mašo Ogrizek Preberi več » The post Tina Kozin z Mašo Ogrizek appeared first on .

Barbro Lindgren: Loranga

Sodobnost, 6. december 2023 ― Loranga, Masarin in Dartanjang   Sprva ne vidimo nič drugega kot gozd. Ogromno borovcev in smrek, nekaj kamnov in mravljišč in starih iglic in borovih storžev od lanskega leta. Nato zagledamo majhne hišice. Eno, dve, tri, enajst, dvajset hišk. Ne, pravzaprav jih je samo sedem, če ne štejemo garaž in lesene ute, kar je povsem … Barbro Lindgren: Loranga Preberi več » The post Barbro Lindgren: Loranga appeared first on .

Marjan Žiberna: Polhi

Sodobnost, 6. december 2023 ― Jaz ima pa eno tako zver, ki teče ko hudir, ima dolge mustače pa ostre zobe. narodna uganka   Nekatere spominja na luskastorepo podgano, čeprav je njegov rep prav lepo kosmat, v slovenski zgodovini pa ima – osebek v celoti, ne zgolj njegov rep – posebno mesto. Medtem ko je gosposka pobijala vse ostalo, so … Marjan Žiberna: Polhi Preberi več » The post Marjan Žiberna: Polhi appeared first on .

Suzana Tratnik: Trije kosi ženske garderobe

Sodobnost, 6. december 2023 ― Dvajsetega septembra letos sem se udeležila 20. literarnega večera LGBT proze in poezije, ki poteka v Ljubljani pri Društvu Škuc. Sama sem vodila ta dogodek osemnajst let, lani pa sta ga prevzeli pesnici Veronika Razpotnik in Špela Setničar, tako da sem letos sodelovala le kot udeleženka in odgovorila tudi na vprašanje, katera umetnina me spominja … Suzana Tratnik: Trije kosi ženske garderobe Preberi več » The post Suzana Tratnik: Trije kosi ženske garderobe appeared first on .

Aksinja Kermauner in Silvester Vogrinec: Orfejeva lira (Recenzira Nada Breznik)

Sodobnost, 6. december 2023 ― Dob: Miš (Srebrna sekira), 2023.   /…/ Hiša starih staršev je polna knjig in postane toplo zatočišče, prepojeno z vonjavami babičine kuhinje. Evi kmalu spozna, da domača predimenzionirana, moderna in razkošna vila, v kateri ima celo svoj lasten medijski kotiček, ni pravi dom, da je hladna in neosebna, zgolj nepremičnina, s pomočjo katere bosta starša … Aksinja Kermauner in Silvester Vogrinec: Orfejeva lira (Recenzira Nada Breznik) Preberi več » The post Aksinja Kermauner in Silvester Vogrinec: Orfejeva lira (Recenzira Nada Breznik) appeared first on .
[Povabilo za občine in prostorske načrtovalce]: Usposabljanje Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti!

[Povabilo za občine in prostorske načrtovalce]: Usposabljanje Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti!

Inštitut za politike prostora, 6. december 2023 ― Po uspešnem sodelovanju v usposabljanju z Občino Domžale, Občino Ribnica in Mestno občino Slovenj Gradec z izbranimi načrtovalci program Aktivno v šolo in zdravo mesto vabi nove tri občine in prostorske načrtovalce[1], da se skupaj prijavijo za sodelovanje v drugem ciklu usposabljanja Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti! V procesu usposabljanja bodo udeleženci preko spletnih seminarjev... The post [Povabilo za občine in prostorske načrtovalce]: Usposabljanje Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Outsider in CIRCE: Razvoj modularnega sistema za gradnjo z zemljo

OUTSIDER, 6. december 2023 ― Pri reviji Outsider že vse od prve številke naprej spodbujamo sonaravne načine gradnje in raziskave naravi prijaznih materialov. Organizirali smo konference, festivale in arhitekturne natečaje, s katerimi poskušamo spodbuditi izmenjavo znanj in prispevati k osveščenosti o bolj zelenih načinih gradnje. Eden najbolj perspektivnih je zaradi kombinacije izjemno nizkega ogljičnega odtisa in možnosti gradnje masivnih zidov […]
MARKO ŠAJN: HIBRIDI / HIBRIDS

MARKO ŠAJN: HIBRIDI / HIBRIDS

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 6. december 2023 ― Marko Šajn deluje na področju slikarstva, grafike, risbe in umetniških publikacij. Osrednji motiv v njegovih delih je človeška figura, ki je skrajno stilizirana, celo tipizirana, saj se vselej pojavlja brez obraznih potez, z enako pričesko in v enakih oblačilih. Figura je postavljena v nedefiniran prostor, ekvivalenten platnu, kjer zavzema različne položaje, iz katerih razbiramo njena čustva in razpoloženja, izražena zgolj z držo telesa, s kretnjami ali gibi. Ko se ji pridruži še ena ali več figur, skupaj vzpostavijo različne kompozicije, v katerih se skozi vizualno govorico teles odražajo njihova medsebojna razmerja, (skupne) težnje in delovanja. V teh kompozicijah umetnik ohranja koreografijo gibov dovolj nedorečeno, da pušča interpretacijo odnosov odprto – ni namreč vselej jasno, ali so figure med seboj prijateljske ali sovražne, ali se igrajo ali ruvajo, rokujejo ali merijo moči, objemajo ali dušijo... Spričo te dvoumnosti se zdi, da je umetnik skuša prikazati predvsem šum v komunikaciji med upodobljenimi figurami, kot se to pogosto dogaja tudi v našem vsakdanu. Ta proces se v najnovejših delih, predstavljenih na tokratni razstavi, še stopnjuje. Na teh slikah so figure tako tesno povezane in prepletene med seboj, da tvorijo nekakšno gmoto, iz katere ni več mogoče razbrati logičnega poteka posameznih teles. S tem namesto posameznika in njegovih odnosov z drugimi stopi v ospredje kolektiv, človeška gmota, v kateri posameznik izgubi obliko. Ni naključje, da je umetnika do teh upodobitev pripeljal ovinek preko spleta. Razstavljena dela so namreč nastala kot plod njegovega »sodelovanja« z umetno inteligenco, natančneje, s spletno platformo gencraft.com. Platforma je na podlagi vnesenih navodil (npr. »3 človeške figure, ki se tolažijo«) in vzorov, ki jih je našla na spletu, pripravila podobo, ki jo je umetnik nato uporabil kot osnovo za svojo sliko. Pri tem je zanimivo, da podobe, ki jih je izdelala umetna inteligenca, na prvi pogled res prikazujejo, kar ji je bilo na

Ilirska Bistrica in Logatec prejela naziv branju prijazna občina

Notranjsko primorske novice » Kultura, 6. december 2023 ― Ilirska Bistrica in Logatec prejela naziv branju prijazna občina Featured Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in ministrstvo za kulturo so 1. decembra v Ljubljani podelili nazive občinam, ki posebno pozornost posvečajo knjigi in branju. Naziv, ki je namenjen vzpodbujanju aktivnosti lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture, je prejelo šest občin, med njimi tudi Ilirska Bistrica in Logatec. Že od leta 2019 pa se z nazivom, ki je veljaven tri leta, ponaša Občina Postojna. Občina Ilirska Bistrica, branju prijazna občina, Ljubljana, 1. december 2023 Foto: Katja Kodba/STA Naziva branju prijazna občina so se razveselili tako na Občini Ilirska Bistrica kot tudi v knjižnici Makse Samsa. »Mogoče se komu na prvi pogled zdi, da se v ilirskobistriški občini ne izvaja veliko aktivnosti, usmerjenih v bralno kulturo in bralno pismenost, a ko se začne na kup zbirati podatke o letošnjih aktivnostih in tistih, ki so se dogajale pred dvema letoma, se jih nabere res veliko,« je dejala Aneja Rože iz občinske uprave in nosilka projekta, ki je pripravila vso dokumentacijo za kandidaturo. Kot so zapisali v obrazložitvi, občina k vzpodbujanju bralne pismenosti in bralne kulture pristopa sistematično in premišljeno. »S podporo ustanovam, društvom, šolam in drugim akterjem na področju knjige izkazuje visoko ozaveščenost glede pomena različnih projektov, dogodkov, prireditev …, na katerih sodelujejo tudi občinski uslužbenci in s tem podpirajo vzpodbujanje branja. V občinskem glasilu imajo rubriko Radi beremo, v katerem so župan, podžupana, lokalni zgodovinar, knjižničarka,  občinska uslužbenka predstavili svoj odnos do branja in nekaj svojih najljubših knjižnih naslovov,« so zapisali. V občini so na področju branja in knjige aktivni večkrat na leto z različnimi dogodki, občina pa podpira izdajo različnih ´lokalnih´ knjižnih del ter dejavnosti vrtcev, osnovnih šol in srednje šole na področju branja. Kot pravijo na občini, ne bodo zaspali n

Postojna: Razstava stripa in projekcija filmov Mitje Mančka

Notranjsko primorske novice » Kultura, 6. december 2023 ― Postojna: Razstava stripa in projekcija filmov Mitje Mančka KULTURA Postojna – V Mladinskem centru Postojna bodo 8. decembra ob 19. uri odprli razstavo Mitja Manček: Ne se ščukat!, na kateri bodo na ogled postavili Mitjev strip Ščukec Lukec in rakec Jakec. To je njegova prva samostojna razstava in prva javna  predstavitev njegovega dela v Postojni. Ob odprtju bodo v dvorani vrteli njegove večkrat nagrajene animirane filme. Vir: Mladinski center Postojna Kratki animirani filmi so stalnica njegove četrt stoletja dolge umetniške kariere. Z likovno podobo, animacijo in režijo animiranega filma se je začel ukvarjati že pri desetih letih. Leta 2007 je bil sprejet tudi na češko Filmsko šolo Zlín, kjer je dve leti pozneje diplomiral iz likovne podobe animiranega filma. Od leta 2010 deluje kot samozaposlen v kulturi. Pred dvema letom se je vpisal v Ribiško družino Cerknica, kar je botrovalo nastanku stripa Ščukec Lukec in rakec Jakec, ki ga je lani začelo objavljati glasilo Ribič in ki je tudi glavna tema razstave. Njegova dela prejemajo številne mednarodne nagrade, eno od njih, Kompozicija, pa je leta 2015 prejelo tudi državno nagrado na področju filma, vesno za najboljši eksperimentalni film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, posebno omembo za eksperimentalno animacijo na Balkanimi, naslednje leto pa še nagrado za najboljši zvok na Pariškem mednarodnem festivalu animiranega filma ter častno omembo Andreasa Hykadea na festivalu Etiuda&Anima na Poljskem. Poleg tega je bil leta 2016 sprejet v glavne tekmovalne programe na najuglednejše festivale animiranega filma po svetu. Njegov film Lovorika, ki ga je ustvaril leta 2021, je prejel deset nagrad na devetih mednarodnih festivalih oziroma dogodkih. Med drugim je lani zmagal v kategoriji najboljšega filma do pet minut na dogodku Hollywood Gold Awards ter na filmskem festivalu Cannes World Film Festival – Remember the Future. iž ČlanekPostojna: Razstava stripa in projekcija filmov Mitje M

Obletnica ustanovitve poklicnega gledališča v Celju

Celje.info, 6. december 2023 ― Na današnji dan je leta 1950 Mestni ljudski odbor Celje izdal odločbo o ustanovitvi poklicnega mestnega gledališča. To je 17. marca 1951 kot prvo premiero uprizorilo predstavo Mire Puc-Mihelič Operacija. ... Beri dalje The post Obletnica ustanovitve poklicnega gledališča v Celju appeared first on Celje.info.

Babištvo vpisano na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine

Ministrstvo za kulturo, 6. december 2023 ― Danes je medvladni odbor Unescove konvencije iz leta 2003 na svojem zasedanju v Bocvani sprejel odločitev o vpisu "Babištva: znanj, veščin in praks" na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Nominacijo so predložile Kolumbija, Ciper, Nemčija, Kirgiška republika, Luksemburg, Nigerija, Slovenija in Togo.

Kreslin s tremi koncerti o generaciji 1953 v CD

Misli, 6. december 2023 ― Na svojih tradicionalnih koncertih v Cankarjevem domu (CD) bo nocoj ter v četrtek in petek nastopil legendarni Vlado Kreslin. Poet prekmurske ravnice, kot so ga poimenovali, je letošnje Kreslinovanje v Gallusovi dvorani posvetil svojemu življenjskemu jubileju, na njem pa se bo sprehodil skozi svojo dolgoletno glasbeno kariero.

Turnerjeva nagrada kiparju Jesseju Darlingu

Misli, 6. december 2023 ― Britansko Turnerjevo nagrado za vizualne umetnosti je letos prejel kipar Jesse Darling. Znan je po uporabi običajnih predmetov, kot so varjene ograje, varnostni trakovi, pisarniške datoteke in zavese. V Oxfordu rojenemu 41-letnemu umetniku, ki živi v Berlinu, so nagrado podelili v okrožju Vzhodni Sussex.
Nagrada Ivane Kobilca za življenjsko delo letos Zori Stančič

Nagrada Ivane Kobilca za življenjsko delo letos Zori Stančič

Misli, 6. december 2023 ― Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) je nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo letos namenilo Zori Stančič. Nagrado Ivane Kobilca za aktualno produkcijo prejme Arjan Pregl, priznanje Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike likovne in vizualne umetnosti pa Nadja Zgonik. Podelitev bo drevi v Mestnem muzeju Ljubljana.

Pank: revizija

Airbeletrina, 6. december 2023 ― »Pesnik, stari punker, nedvomno zaslužen za to, kar razumemo kot sodobno polje kulture v Sloveniji, sredi eksistencialne krize opravlja nizkokvalificirano delo na položaju, kjer neprestano stopa v stik s svojimi sodobniki, nekaterimi iz tega istega polja, ki si prihajajo ogledat razstave, tudi na temo dela njegovega samoumorjenega starega sopotnika.« To je kratek portret glavnega lika romana Esada Babačića Balkonci, ki ga recenzira Muanis Sinanović. The post Pank: revizija appeared first on AirBeletrina.
še novic