“Moj oče je umrl, mene pa ni bilo ob njem”

Vrabec Anarhist, 25. januar ― Roman Pelji me domov beremo kot vrhunsko literarno delo, pa tudi kot ostro družbeno kritiko, saj nam razkriva občutljive točke in je v najboljšem pomenu besede simbol dolga do starajočih ljudi in s tem tudi do skupnosti kot takšne. The post “Moj oče je umrl, mene pa ni bilo ob njem” first appeared on Vrabec Anarhist.

Zimsko pravljično druženje v Občinski knjižnici Prebold

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 25. januar ― V četrtek, 25. januarja 2024, je bil v Občinski knjižnici Prebold čas, ko so naši najmlajši obiskovalci s svojimi spremljevalci prisluhnili zimski pravljici. Sneg je pobelil našo pokrajino, kar je ne samo lepo na pogled, temveč ponuja tudi številne zimske radosti. Medvedek, vidra in zajček so se skupaj veselili tega čudovitega presenečenja narave. Po snegu so se prevračali, drsali, lomastili, plesali, hihitali. Naredili so sneženega moža. Čez čas celo dva. Ob sončnem zahodu so ugotovili, da se prijateljstvo veča, kot se veča sreča. Ta pravljična misel nas je povezala ob ...

Zimska pravljica v Občinski knjižnici Polzela

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 25. januar ― Toplo vreme je že skoraj pobralo ves sneg, vendar nas to ni ustavilo in smo se v četrtek, 25. januarja 2024, v Občinski knjižnici Polzela zbrali na snežni pravljici. Ker je bila z malimi poslušalci tokrat prvič na Polzeli knjižničarka Tina, so ji morali otroci malo pomagati in pokazati, kje sedi ona, kje sedijo otroci. Ko smo vse to razjasnili, pa so otroci z navdušenjem pričeli pripovedovati o svojih dogodivščinah na snegu, o sankanju, kepanju in snežakih, ki so jih naredili. In ko smo ravno pri snežakih, tudi knjižničarka je imela ...

Dve Veronikini nagrajenki 2023 – Miriam Drev in Iva Jevtić

Vrabec Anarhist, 25. januar ― Ne glede na to, da sta njuna podpisa precej različna, tudi sloga, je tisto, o čemer govorimo ob poeziji prav dotik. To pomeni: ali se pesniško besedilo dotakne bralke/bralca oziroma poslušalke/poslušalca in kako (intenziven je ta dotik). Kljub različnim okusom, knjigi lahko nagovorita. The post Dve Veronikini nagrajenki 2023 – Miriam Drev in Iva Jevtić first appeared on Vrabec Anarhist.

Zgodbe hiš, ki niso nujno domovi

Koridor, 25. januar ― Zbirka zgodb Ženska hiša Mirane Likar v osrčje postavlja žalostne protagoniste, ujete v družbenozgodovinske dogodke ter njihove intimne svetove. The post Zgodbe hiš, ki niso nujno domovi appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Višje dnevno nadomestilo za čas bolezni je nujno za zagotovitev osnovnih socialnih pravic samozaposlenih

Asociacija, 25. januar ― V društvu nadaljujemo naše napore, da bi področje socialnih pravic samozaposlenih v kulturi temeljito in celostno uredili in okrepili. Zato smo tudi letos še pred podanim vladni predlogom določitve višine dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni ter ustrezni uskladitvi dohodkovnega cenzusa pozvali vlado, Ministrstvo za kulturo in vse pristojne k ustrezni ureditvi … Preberi več o Višje dnevno nadomestilo za čas bolezni je nujno za zagotovitev osnovnih socialnih pravic samozaposlenih

Narečje je naročje jezika

Vrabec Anarhist, 25. januar ― Njena obmejna identiteta postaja univerzalna z njeno govorico in pisanjem, saj jo krepita pogum in modrost kulture, ki jo pomaga razvijati. Zanjo je pisati v slovenskem beneškem narečju naravno in samoumevno, vendar ni bilo vedno, saj je hodila le v italijanske šole. The post Narečje je naročje jezika first appeared on Vrabec Anarhist.

Noč erotičnega filma se približuje!

Kinodvor, 25. januar ― V noči erotičnega filma Kinosloga. Retrosex. se poklanjamo zgodovini nekoč erotičnega in še danes legendarnega kina Sloga. Objavili smo program edicije 2024, ki se bo primerila v petek 16. februarja, začela se je tudi prodaja vstopnic in paketov.

Mladinska knjiga razgrnila letošnji program in nov Avtorski portal

Misli, 25. januar ― Založba Mladinska knjiga je razgrnila obsežen knjižni program za tekoče leto. Če so lani izdali 632 naslovov, od tega 302 novosti, bodo tudi v letošnjem letu nadaljevali v podobnem zamahu z raznovrstnimi deli, s katerimi nagovarjajo tako splošno kot šolsko javnost. Ena od novosti je Avtorski portal s predstavitvami avtorjev in njihovih izdaj.

Zaključen je izbor udeležencev drugega usposabljanja za načrtovanje hoji in zdravju prijaznega okolja

Inštitut za politike prostora, 25. januar ― Na drugo povabilo programa Aktivno v šolo in zdravo mesto občinam in prostorskim načrtovalcem v programu usposabljanja Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti! je prispelo sedem prijav. Med šestimi prijavami, ki so izpolnjevale pogoje, so bile za sodelovanje izbrane Občina Dobrova-Polhov Gradec ter Mestni občini Celje in Koper. Strokovna komisija programa Aktivno v šolo in zdravo mesto je... The post Zaključen je izbor udeležencev drugega usposabljanja za načrtovanje hoji in zdravju prijaznega okolja appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Novi zbornik o oživitvi Plečnikove trafike na Vegovi

OUTSIDER, 25. januar ― Arhitekt Jože Plečnik je v Ljubljani v tridesetih letih prejšnjega stoletja zasnoval tri kioske, ulične prodajalne časopisov in cigaret. Arhitekt je bil strasten kadilec in je na javnih mestih načrtoval tudi prodajalne cigaret. Kiosk je bil v tridesetih letih obrastel z divjo trto, služil pa je tudi kot plakatni steber za oglase. Plečnikov kiosk je […]
Vnetljivost človeških teles

Vnetljivost človeških teles

Koridor, 25. januar ― Ira Sachs v drami Prehodi brezkompromisno razgalja kaos strasti, ljubosumja in nezvestobe v ljubezenskem trikotniku. The post Vnetljivost človeških teles appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
BEHIND THE CURTAIN – OPEN CALL

BEHIND THE CURTAIN – OPEN CALL

Bunker, 25. januar ― The project is carried out within the framework of Beyond Front@: Bridging Periphery which is a Creative Europe project (2023-2026) created by Central Europe Dance Theatre – CEDT (Hungary), Bunker (Slovenia), Croatian Institute for Movement and Dance – HIPP (Croatia), Krakow Dance Theatre (Poland), M Studio (Romania) and Vitlycke – Centre for Performing Arts (Sweden) […] The post BEHIND THE CURTAIN – OPEN CALL appeared first on .
Gledališka skupina oživila Pesem klopotcev: Prve sedeže zasedli že uro pred predstavo

Gledališka skupina oživila Pesem klopotcev: Prve sedeže zasedli že uro pred predstavo

Štajerski tednik, 25. januar ― Uro pred uprizoritvijo drame Pesem klopotcev domačinke Marije Kolednik Črnila, ki je zgodbo napisala pri vsega 17 letih, so se začeli zbirati igralci, kaj kmalu za njimi so prišli že prvi obiskovalci v želji po rezervaciji čim boljšega sedeža. Po letu dni premora in priprav je namreč gledališka skupina KD Franceta Forstneriča na odru videmske kulturne dvorane ponovno zaigrala.
Marko Vindiš: »Haloze so moje sanje«

Marko Vindiš: »Haloze so moje sanje«

Štajerski tednik, 25. januar ― Po petih letih je domačin Marko Vindiš, ki obožuje jutra, sončne vzhode, razglede, meglice in je zaljubljen v Haloške griče, v Podlehniku pripravil fotografsko razstavo Haloze skozi objektiv umetnika. V 10 letih ljubiteljskega fotografiranja je haloški fotograf poleg enkratnih razgledov in kotičkov spoznal tudi izjemne ljudi. In med njimi je tudi slikarka Oxana Kravtsova, ki je bila tokratna gostja Markove razstave.
Nika Ivančič Rožanc: »Za članstvo se je treba ves čas truditi«

Nika Ivančič Rožanc: »Za članstvo se je treba ves čas truditi«

Štajerski tednik, 25. januar ― Folklorno društvo Antona-Jožeta Štrafela Markovci je eno izmed redkih, kjer prevladujejo mlade članice in člani. V zadnjih štirih letih se je namreč plesni skupini pridružilo kar nekaj predstavnikov mlajše generacije. Slednja trenutno šteje okoli 25 plesalcev, starih med 17 in 30 let. Tako veliko plesnih parov že dolgo niso imeli, zato je skupina vnovič postala srce društva.
Gorička lepotička: Kot nekoč, a drugače

Gorička lepotička: Kot nekoč, a drugače

OUTSIDER, 25. januar ― Sredi Krajinskega parka Goričko, kjer med zaobljenimi griči, prepredenimi z vinogradi, travniki in gozdovi gnezdijo štorklje, stoji hiša, ki je kot gnezdo ptic selivk in po vzoru tradicionalnega stavbarstva nastala s strpnim zlaganjem v okolici najdenega materiala. Gre za prenovljeno leseno kolibo, ob kateri je nekoč stala cimprača – značilna panonska hiša, narejena iz lesa, […]
Arhitektka Aino Aalto in izboljševanje kakovosti življenja slehernika

Arhitektka Aino Aalto in izboljševanje kakovosti življenja slehernika

OUTSIDER, 25. januar ― Priimek Aalto ima v svetu arhitekture in oblikovanja posebno mesto, predstavlja sinonim za premišljeno in racionalno projektiranje ter pristop k dizajnu, ki v ospredje postavlja predvsem človeka in njegove potrebe, z močno komponento estetike oblikovanega in občutljivosti  do prostora. Priimek večinoma povezujemo le z njegovim »primarnim« nosilcem, finskim arhitektom Alvarjem Aaltom, pa vendar za dotičen […]
še novic