Roadburn: Inter Arma

Roadburn: Inter Arma

Radio Študent, 13. maj ― Novinarka Radia Študent, Sara Šabjan, se je letošnjega aprila mudila na Nizozemskem in ponovno obiskala kultni festival Roadburn, na katerem je posnela tudi manjši šopek intervjujev.

Zaključna prireditev projekta Savinjčani beremo 2023/2024

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. maj ― V začetku maja 2024 se je na posebni prireditvi v dvorani Doma II. slovenskega tabora Žalec zaključila 17. sezona branja odraslih v projektu Savinjčani beremo 2023/2024, ki jo vsako leto pripravi in izpelje Medobčinska splošna knjižnica Žalec. Bralci šestih občin Spodnje Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Prebold, Vransko, Tabor in Žalec) oz. vsi, ki so se je pridružil projektu, so lahko izbirali iz raznovrstnega nabora vsebin domačih in tujih avtorjev. Branje je potekalo od 20. novembra 2023, to je od dneva slovenskih splošnih knjižnic, do konca aprila 2024. Sicer pa vsakoletno priporočeno ...

SOŽITJE z volkom, ki je v vsaki pravljici lačen

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. maj ― Majsko druženje Sožitja s pravljico v žalski knjižnici je bilo v deževnem popoldnevu. Morda se je utrgal oblak, še dežniki so bili nemočni. A nekaj nas je le bilo. Varovanci so bili razpoloženi za volka, ki je v vsaki pravljici lačen. Ta volk je pa kar naprej lačen, so rekli. Najprej so slišali, kako je pohrustal babico in Rdečo kapico, malo kasneje pa še šest kozličkov. Navijali so za lovca, da jih bo rešil iz trebuha. Ko se je to res zgodilo, so ploskali. Grimmovih pravljic še niso poslušali, morda zato, ...
V Brežicah predstavili letošnje Tedne ljubiteljske kulture

V Brežicah predstavili letošnje Tedne ljubiteljske kulture

Misli, 13. maj ― V Gradu Brežice bodo v četrtek zvečer odprli letošnje Tedne ljubiteljske kulture, ki jih pripravljata javni sklad za kulturne dejavnosti in zveza kulturnih društev. Trajali bodo do 16. junija, osredotočali pa se bodo na pomen sodelovanja pod sloganom Medgeneracijsko ustvarjalni, je na novinarski konferenci v Brežicah povedal Tomaž Simetinger.
Padla prva klapa filma Belo se pere na devetdeset

Padla prva klapa filma Belo se pere na devetdeset

Misli, 13. maj ― Po knjigi Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj je padla prva klapa za istoimenski celovečerni igrani film, ki nastaja po scenariju in v režiji Marka Naberšnika. Pri nastajanju scenarija je sodelovala tudi avtorica avtobiografskega romana, ki je že ob izidu leta 2018 doživel velik uspeh. Film bodo snemali do konca junija in nato še v septembru.
Trienale rokodelstva, okrogla miza ob zaključku gostovanja v Posavskem muzeju Brežice

Trienale rokodelstva, okrogla miza ob zaključku gostovanja v Posavskem muzeju Brežice

SEM, 13. maj ― Ob zaključku gostujoče razstave sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije Trienale rokodelstva prijazno vabljeni na okroglo mizo o dediščini rokodelskih panog, ki bo v Posavskem muzeju Brežice v sredo, 15. maja ob 11. uri. Na okrogli mizi sodeluje tudi soavtorica razstave, dr. Tanja Roženbergar, iz Slovenskega etnografskega muzeja. Sodelujoči bodo spregovorili o vlogi etnologije pri raziskovanju in varovanju kulture rokodelstva in o mednarodnih projektih za promocijo rokodelstva, v katere se vključujejo tudi slovenske etnološke institucije. Sodelujejo: Tanja Roženbergar (Slovenski etnografski muzej, soavtorica razstave), Tajda Jerkič (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF UL, Interreg projekt COMMHERITOUR), Saša Poljak Istenič (Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU, Horizon RIA projekt Culturality), Kati Sekirnik (Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije in RC DUO Škofja Loka, Razvojna agencija Sora, Interreg projekt AlpTextyles) in Nika Šantej (oblikovalka stekla, avtorica razstavljenih izdelkov Dotik). Z gosti se bo pogovarjala direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj. Vstop prost!  
Mednarodni dan muzejev

Mednarodni dan muzejev

Loški muzej, 13. maj ― Loški muzej Škofja Loka tudi letos sodeluje v mednarodni muzejski akciji, ki je namenjena večanju prepoznavnosti muzejev in njihovega pomena v družbi. Ta poteka že vse od leta 1977, ko je mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot mednarodni dan muzejev. Vstop v muzej je zato v soboto, 18. maja brezplačen, odprt pa bo vse do 21. ure. Ogledate si lahko vse stalne in občasne razstave. Na ta dan vas ob 11. uri vabimo na delavnico za otroke in družine Pisane muzejske majčke, ob 18. uri pa si lahko v spremstvu vodiča ogledate muzejske stalne zbirke.
Superform: Hiša v hiši

Superform: Hiša v hiši

OUTSIDER, 13. maj ― Arhitekti iz studia Superform so z duhovito, a racionalno domišljeno izpeljavo ideje »hiše v hiši« na prostoru majhne mansarde mladi družini omogočili raznolikost ambientov in obilje naravne svetlobe. Anonimni blok vrstnih hiš na Vranskem je bil nekoč gospodarsko poslopje. V povojnem času so stavbo prezidali in pregradili tako, da so nastale štiri vrstne hiše, te […]

Sodelovanje – EMUNI University

Fakulteta za dizajn, 13. maj ― Predsednik EMUNI, profesor Rado Bohinc, je na sedežu EMUNI University v Piranu gostil profesorico Nado Rožmanec Matičič, dekanjo Fakultete za dizajn, in njeno ekipo. Glavni poudarek je bil na poglobitvi obstoječega […] The post Sodelovanje – EMUNI University appeared first on Fakulteta za dizajn.
MILOST

MILOST

Cirkulacija 2, 13. maj ― poskus nekega dotika premiere predstav v Cirkulaciji² v Ljubljani: • torek, 21. maj 2024 ob 20h • petek, 24. maj 2024 ob 20h • sobota, 25. maj 2024 ob 20h • torek, 28. maj 2024 ob 20h • četrtek, 30. maj 2024 ob 20h trajanje:52 minut, obdobje: zero/0...
še novic