DEBATNI VEČER Z GLORJANO VEBER

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 22. maj ― O Občinski knjižnici Žalec smo lahko prisluhnili Glorjani Veber v nadvse zanimivi razpravi o vplivu načina govora na naše zdravje in blaginjo. Polzelanka Glorjana Veber je diplomirala iz politologije na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani in doktorirala iz literarnih ved na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (Poezija kot element družbene spremembe). Poezijo objavlja v osrednjih domačih in tujih literarnih revijah in časopisih. Za poezijo je prejela nekaj domačih in mednarodnih nagrad. Na podlagi natečaja je bila izbrana za Bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja, kjer je zastopala Slovenijo na ...

Krastača drugačne sorte

Koridor, 22. maj ― Kratka zgodba Krota (Wechselkröte) je nemška kratka zgodba, za katero je Ana Marwan prejela prestižno nagrado Ingeborg Bachmann. The post Krastača drugačne sorte appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Za prenovo Pelikanove hiše visoko priznanje Urški Todosovski Šmajdek

Celje.info, 22. maj ― Urška Todosovska Šmajdek, odgovorna konservatorka na celjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine, bo za celovito prenovo Pelikanove hiše prejela Steletovo priznanje za leto 2023. Priznanje podeljuje Slovensko konservatorsko ... Beri dalje The post Za prenovo Pelikanove hiše visoko priznanje Urški Todosovski Šmajdek appeared first on Celje.info.

Pokažimo umetnost! – Platforma ETC.

Asociacija, 22. maj ― Nadaljujemo s serijo predstavitve novih in zanimivih organizacij, kolektivov in drugih skupin na kulturnem področju, ki zadnja leta bogatijo slovensko umetniško sceno. Tokrat predstavljamo ETC., platformo za predstavljanje in promocijo sodobne slovenske umetniške produkcije. V sklopu zavoda, kjer izdajajo letno revijo in organizirajo razstave, konference in druge prireditve deluje angažirana ekipa, ki si želi boljše … Preberi več o Pokažimo umetnost! – Platforma ETC.

Navdušili z lepimi in doživetimi nastopi

Štajerski tednik, 22. maj ― V Domu kulture v Cerkvenjaku so 21. maja nastopili mladi pevci OŠ Cerkvenjak-Vitomarci, matične šole Cerkvenjak. V mlajši kategoriji je bilo deset ubranih nastopov, v starejši dva dueta. Pelo je trinajst deklet in en fant. Razveseljivo je, da so tokrat na oder projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo v pretežni večini stopili prvič.

Zborovska glasba – globoka in polna čustev

Štajerski tednik, 22. maj ― V gorišniški občini ima zborovsko petje dolgo in bogato tradicijo, vendar je v času epidemije skoraj zamrlo. Mešani pevski zbor KD Gorišnica je namreč prenehal delovati. Pred dvema letoma so pevke in pevci ponovno skupaj zapeli v čast nekdanji zborovodkinji Slavici Cvitanič. Nato so se začeli redno srečevati na vajah, vodenje zbora pa je prevzel Ernest Kokot. Nedavno so pripravili samostojni koncert v domači dvorani in navdušili občinstvo.

Za mlade glasbenike na voljo 138 prostih mest

Štajerski tednik, 22. maj ― Na Glasbeni in baletni šoli Karola Pahorja Ptuj v tem tednu potekajo sprejemni preizkusi. V novem šolskem letu je prostih učnih mest za novince 138, šola pa ponuja pouk različnih glasbil, glasbene teorije, petja in plesa. V novem šolskem letu novosti ne bo, že drugo leto pa bodo lahko otrokom ponudili izobraževanje na jazz oddelku.

SONČNICA NA RAMI JE PODELJENA

Sodobnost, 22. maj ― Na Pomladnem srečanju Sodobnosti sta bili podeljeni dve priznanji in nagrada sončnica na rami. Sodobnost podeljuje to nagrado, ker prepoznava izjemno angažiranost in domiselnost mentorjev branja. Priznanje sončnica na rami je prejela Marta Strahinić iz Ljudske knjižnice Metlika. Marta Strahinić je v Ljudski knjižnici Metlika zaposlena že 38 let, ves čas službovanja si močno prizadeva […] The post SONČNICA NA RAMI JE PODELJENA appeared first on .

Napovedujemo odprtje razstave Azija sredi Ljubljani: Življenje Skuškove zbirke

SEM, 22. maj ― Sporočilo za javnost Slovenski etnografski muzej             Ljubljana, 22. maj 2024 Pred dobrimi sto leti se je mornariški oficir Ivan Skušek ml. z družino iz vojnega ujetništva na Kitajskem vrnil v Ljubljano. Domov je prinesel bogato zbirko azijskih umetnin, ki bo predstavljena na razstavi Azija sredi Ljubljani: Življenje Skuškove zbirke. Odprtje razstave bo v sredo, 29. maja 2024, ob 18.00, v Slovenskem etnografskem muzeju, odprl jo bo g. Matevž Čelik Vidmar, državni sekretar Ministrstva za kulturo RS. Razstavo je SEM pripravil v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, Oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Inštitutom za arhitekturo in medije Tehniške univerze v Gradcu. Avtorji razstave so: vodja raziskovalnega projekta o Skuškovi zbirki doc. dr. Helena Motoh (ZRS Koper), prof. dr. Nataša Vampelj Suhadolnik (FF UL), kustos mag. Ralf Čeplak Mencin (SEM), dr. Gerald Kozicz in Max Frühwirt (Inštitut za arhitekturo in medije Tehniške univerze v Gradcu). O razstavi: S prikazom neverjetne zgodbe zbirke in njenih lastnikov bo javnost ponovno odkrila izjemne vzhodnoazijske predmete, ki že nekaj desetletij niso bili postavljeni na ogled. Razstava odpira vprašanja nastanka zbirke in umetnostnega trga v tedanjem Pekingu, sledi prevozu zbirke v Evropo, prikazuje zgodbo družine Skušek in rekonstruira življenje, vpeto med natlačene predmete v več stanovanjih. Predstavljeni bodo tudi Skuškovi poskusi, da bi zbirka postala samostojen azijski muzej, prvič pa bo predstavljena tudi maketa kitajske stavbe, ki jo je najverjetneje kupil s tem namenom. Maketo so leta 2023 v SEM obnovili strokovnjaki iz Palačnega muzeja v Pekingu in bo po sto letih prvič postavljena na ogled. Pot po razstavi vodi v rekonstruirano dnevno sobo Skuškovih, kjer bomo podoživeli izkušnjo stika z vzhodnoazijsko kulturo, ki je navdihovala generacije njenih obiskovalcev. Poleg makete in izbranih pohištvenih kosov bo na ogled še vrsta izjemnih predme
Tito bdi nad volilno skrinjico (1990)

Tito bdi nad volilno skrinjico (1990)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 22. maj ― Fotografija: Edo Einspieler. Volitve v Trnovlju pri Celju, 1990SI_ZAC/1581/105 Fototeka Novi tednik, arhivska škatla 18 Prve večstrankarske in demokratične volitve v Sloveniji so potekale 8. aprila 1990. Na fotografiji je fotoreporter Edo Einspieler za časopis Novi tednik ujel volivca na volišču v Trnovlju pri Celju. Ob volitvah v tri zbore skupščine so tedaj potekale tudi […] The post Tito bdi nad volilno skrinjico (1990) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Trafika: O umetni inteligenci s Špelo Vintar in Igorjem Verstovškom

OUTSIDER, 22. maj ― Na poslednji majski dogodek pri Trafiki smo povabili jezikoslovko, profesorico na Filozofski fakulteti v Ljubljani Špelo Vintar in fizika ter soustanovitelja podjetja Cosylab, Igorja Verstovška. V sredo, 29. 5. zvečer smo ob Plečnikovi trafiki na Vegovi prisluhnili pogovoru, ki se je dotaknil številnih aktualnih vprašanj: Katere pozitivne učinka ima uporaba UI na več področjih našega […]

11. bienale Brumen

Fakulteta za dizajn, 22. maj ― 11. bienale Brumen, ki je osrednji dogodek na področju grafičnega oblikovanja v Sloveniji in eden pomembnejših v regiji, se počasi poslavlja. Svoj zaključek bo dosegel v sklopu še zadnjega dogodka, […] The post 11. bienale Brumen appeared first on Fakulteta za dizajn.

Gostujoče predavanje

Fakulteta za dizajn, 22. maj ― V aprilu nas je, v sklopu GGG Design Week-a, ponovno obiskala Prof. dr. Dušanka Komnenić, ki je imela gostujoče predavanje na smeri Vizualne komunikacije in se udeležila NEB Design Talk-a. […] The post Gostujoče predavanje appeared first on Fakulteta za dizajn.

Portretno fotografiranje

Fakulteta za dizajn, 22. maj ― Dragi študentje in študentke, ali si želite izpopolniti svoj CV ali LinkedIn profil, vendar nimate profesionalne slike, katero bi lahko uporabili? Za vas imamo rešitev! Študenski svet Fakultete za dizajn […] The post Portretno fotografiranje appeared first on Fakulteta za dizajn.
še novic