Po slovenski Jakobovi poti z Valerijo Jakop

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. maj ― V četrtek, 23. maja 2024, smo v Občinski knjižnici Prebold lepote domovine spoznavali malo drugače. Svoja doživetja s slovenske Jakobove poti je z nami na pohodniško-popotniškem predavanju delila Valerija Jakop. Obula je pohodne čevlje, oprtala nahrbtnik ter se podala v slovenske vasi in mesta peš. Zelena, slikovita in z višinskimi metri zelo razgibana Slovenija se je zanjo pobarvala rumeno, s puščicami in školjkami Jakobove poti. Števec se je hitro vrtel in na koncu izmeril 800 kilometrov. Brez žuljev je prekrižarila Slovenijo. Pot jo je vodila iz Prekmurja v Trst, iz Slovenske ...

Znana je prejemnica nagrade desetnica 2024

Društvo slovenskih pisateljev, 23. maj ― Nagrado desetnica 2024 prejme NATAŠA KONC LORENZUTTI za knjigo Jutri bom siten kot pes. Ilustriral Igor Šinkovec. Ljubljana: KUD Sodobnost International, 2023.   Nagrada, ki znaša 5.000 eur, je bila podeljena 23. maja 2024 na Društvu slovenskih pisateljev.  Desetnica je nagrada za otroško in mladinsko književnost, ki jo podeljuje Društvo slovenskih Tudi letos je izbor […]

Reševanje večne uganke na pravljični uri z Bino Plaznik

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. maj ― V četrtek, 23. maja 2024, je bila v Občinski knjižnici Polzela pravljična ura s kamišibaj gledališčem nepozabno doživetje za otroke in njihove starše. Ogledali smo si predstavo z naslovom »Jajce ali kokoš«, ki nas je popeljala v čarobni svet pravljic. Avtorica predstave Bina Plaznik je skupaj s hčerko Julijo na lanskem 7. kamišibaj festivalu v Velenju prejela zanjo zlato priznanje in sta se uvrstili na 11. državni kamišibaj festival v Črnomlju. Med predstavo smo poskušali rešiti večno uganko, kaj je bilo najprej, kokoš ali jajce. In ker nam te uganke ni ...

Dobimo se na vrtovih

Ministrstvo za kulturo, 23. maj ― V prvem junijskem vikendu v sklopu evropske prireditve Rendez-vous aux jardins že več kot dvajset držav, vključno s Francijo (pobudnico prireditve), Nemčijo, Slovenijo, Hrvaško, Italijo, obiskovalcem na široko odpira vrata raznolikih vrtov. Letošnja tema: pet čutov v vrtu obiskovalce še posebej nagovarja, da odprejo svoje čute spoznavanju parkov in vrtov ter njihovi raznolikosti in pestrosti.

Več kot vredni svojega imena

Odzven, 23. maj ― Album M.L.A.D. Fed Horses ni le izjemen indie rock album in občudovanja vredna glasbena zbirka zgodb tega časa, razstira tudi naše dojemanje sodobnega kantavtorskega skladanja, (ne)skladja v življenju in skladbah.

Dr. Tina Palaić bo sodelovala na predstavitvi knjige Brutalni muzeji

SEM, 23. maj ― Vabljeni na predstavitev knjige britanskega antropologa in arheologa dr. Dana Hicksa Brutalni muzeji v sklopu serije O literaturi Afrik, ki jo vodi literarna kritičarka Aleksandra Gačić. O kolonialnem nasilju, prilastitvi ukradenih beninskih bronov, kulturni restituciji in vlogi sodobnih muzejev se bo pogovarjala z dr. Rajkom Muršičem z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF UL in dr. Tino Palaić iz Slovenskega etnografskega muzeja.

Erasmus+ mobilnost osebja

Fakulteta za dizajn, 23. maj ― V tem tednu smo gostili vodjo mednarodne pisarne iz partnerske institucije, Quasar Institute for Advanced Design v Rimu, Noemi Licata Tiso, s katero odlično sodelujemo na področju Erasmus+ študijskih izmenjav. […] The post Erasmus+ mobilnost osebja appeared first on Fakulteta za dizajn.

V Hrastniku začetek 22. festivala Rdeči revirji

SiGledal Novice, 23. maj ― S celodnevnim dogajanjem se danes v Hrastniku začenja 22. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji. Festival, ki ga je leta 2002 prav v Hrastniku osnoval priznani plesalec in koreograf Branko Potočan, se bo konec maja selil v Zagorje, v drugi polovici junija pa še v Trbovlje. Letos festival stavi na večžanrskost.

Samo ne poglej dol!

Koridor, 23. maj ― Ansambel Slovenskega mladinskega gledališča s predstavo Ljudje, kraji, stvari pred občinstvo razstavi tragikomični portret odvisnosti. The post Samo ne poglej dol! appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

28. maj 2024 ob 19. uri: Javno vodstvo po razstavi Zgodovina ob tirih – Zgodbe z železnice Jesenice-Trbiž, Mestni muzej Kosova graščina

Gornjesavski muzej Jesenice, 23. maj ― Vabimo vas, da se podate na zanimivo in poučno pot po novi občasni razstavi Zgodovina ob tirih - Zgodbe z železnice Jesenice-Trbiž, z avtorjema razstave Alešem Bedičem in dr. Urošem Koširjem. Aleš Bedič je izjemen poznavalec letalskih dogodkov na Slovenskem predvsem v času 1. in 2. svetovne vojne, ta čas pa zanima tudi dr. Uroša [...] The post 28. maj 2024 ob 19. uri: Javno vodstvo po razstavi Zgodovina ob tirih – Zgodbe z železnice Jesenice-Trbiž, Mestni muzej Kosova graščina appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Knjižnica bo 30. maja zaprta

Knjižnica Postojna, 23. maj ― V četrtek, 30. maja, bodo vse enote Mestne knjižnice Postojna zaprte, tudi potujoča knjižnica ta dan ne bo vozila. Zaposleni v knjižnici bomo ta dan namenili strokovnemu izobraževanju. Vsem, ki bi 30. 5. morali vrniti knjige, bomo podaljšali rok izposoje knjig za en dan, uporabnikom potujoče knjižnice pa za 14 dni. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
TUBOLJE: BORIS BEJA, ĐEJMI HADROVIĆ, MAŠA JAZBEC, MATIC KOS, MILAN RAZBORŠEK in ULLA ŽIBERT

TUBOLJE: BORIS BEJA, ĐEJMI HADROVIĆ, MAŠA JAZBEC, MATIC KOS, MILAN RAZBORŠEK in ULLA ŽIBERT

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 23. maj ― Osma edicija razstavnega cikla Ljubljana se klanja Sloveniji se je podala v Zasavje. V sklopu razstave z večplastnim naslovom Tubolje razkrivamo umetniški potencial in kulturne vplive lokalnih revirjev skozi dela Borisa Beje, Đejmi Hadrović, Maše Jazbec, Matica Kosa, Milana Razborška in Ulle Žibert. Ko potniki na železniški postaji v Trbovljah hitijo z vlaka, morda kdo pomisli, ali bi napis na tabli lahko bil tudi Tubolje. Je tu bolje ali je tu ból? Morda oboje? Vztrajanje v mestu, polnem upanja, je za domačine Zasavja pogosto povezano z odmaknjenostjo in kompromisi, vizija prihodnosti pa je zanje neločljivo povezana z delom kot vrednoto na poti do samouresničitve. Lokalno identiteto ter kulturno in gospodarsko krajino Zasavja močno zaznamuje rudarska tradicija, ki je ob koncu sedemdesetih in v zlatih osemdesetih regiji prinesla razvoj in samozadostnost. Zasavci so ponosni na skupino Laibach in na Laibach Kunst, ki izhajata iz dediščine Janeza Kneza in ki sta skupaj z delom slikarja Franca Kopitarja in kiparja Stojana Batiča ustvarila kulturno krajino, katere tradicijo sta nato prevzela Dejan Knez, član Laibacha, in Roman Uranjek iz skupine IRWIN. Knapovski duh zaznamuje tudi ustvarjanje mednarodno nagrajenega mojstra stripa in animacije Dušana Kastelica. Prav tako sta v Zasavju svoj ustvarjalni milje našla priznani slikar Nikolaj Beer ter performer in večmedijski umetnik Marko A. Kovačič. Na osmi razstavi iz cikla Ljubljana se klanja Sloveniji želimo v Galeriji Vžigalica poudariti pomembnost v Ljubljani manj prepoznavnih ustvarjalcev iz Zasavja, predstaviti njihove umetniške vizije in tako prispevati k njihovi večji prisotnosti na sceni. Umetnica in znanstvenica Maša Jazbec na razstavi predstavlja multimedijski projekt MIKKEL: Made in Trbovlje. MIKKEL je umetničina androidna entiteta, njen posthumani drugi jaz, ki iz prihodnosti vzpostavlja dialog z avtorico prek časovnega mostu s pismi, ki se izrišejo pred obiskovalcem. Matic Kos v maniri šamanskega obrednega arte

V Hrastniku začetek 22. festivala Rdeči revirji

Misli, 23. maj ― S celodnevnim dogajanjem se danes v Hrastniku začenja 22. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji. Festival, ki ga je leta 2002 prav v Hrastniku osnoval priznani plesalec in koreograf Branko Potočan, se bo konec maja selil v Zagorje, v drugi polovici junija pa še v Trbovlje. Letos festival stavi na večžanrskost.

MoTA ArteFakti na Ljubljana Art Weekend: Vadim Fiškin, Natura Morta, Gala Alica in Nonument Group

MoTA, 23. maj ― V MoTi vas vabimo na prav posebno praznovanje dneva mladosti! MoTA se letos pridružuje Ljubljana Art Weekendu z razstavo MoTA Arte/Fakti, kjer predstavljamo nove artefakte MoTA kolekcije. Nova dela predstavljajo in razstavljajo: Vadim Fiškin (gostujoče delo), Natura Morta in Gala Alica. Nova dela za kolekcijo so v lanskem letu prispevali: Luna Woelle, Ferenc Grof, Art van Triest, Urša […] The post MoTA ArteFakti na Ljubljana Art Weekend: Vadim Fiškin, Natura Morta, Gala Alica in Nonument Group appeared first on MoTA.
še novic