Kipar Ciril Hočevar v Občinski knjižnici Prebold predstavil svojo ustvarjalno pot

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. junij ― V četrtek, 13. junija 2024, smo v Občinski knjižnici Prebold imeli priložnost podrobneje spoznati ustvarjalno pot kiparja Cirila Hočevarja, letošnjega prejemnika plakete Janka Kača, ki mu jo je Občina Prebold podelila za dolgoletno prizadevno udejstvovanje na kulturnem področju. Z gostom se je pogovarjal mag. Marko Repnik, župan Občine Prebold, prireditev pa sta s svojo navzočnostjo počastila tudi častna občana Občine Prebold Vinko Debelak in Ervin Fritz. Beseda je tekla o Hočevarjevem delovanju v gradbeništvu, navtiki in kiparstvu, ob diaprojekciji fotografij jadrnic, muzejskih lutk, malih plastik, portretov, kipov itd. smo spoznali ...

Zaključno bralno druženje z Almo Karlin v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. junij ― Zadnje bralno druženje v sezoni 2023/2024 smo z bralci preživeli v Celju v druženju s spominom na Almo Karlin, celjsko popotnico in pisateljico. Druženja s knjigo so tudi to sezono potekala enkrat mesečno v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec, pogovore o branju pa sta usmerjali Irena Štusej iz knjižnice in Biserka Neuholt Hlastec iz univerze. Zaključno druženje skoraj vedno preživimo zunaj, izven običajnih prostorov druženja. Letos smo se zbrali ob kipu Alme Karlin na Krekovem trgu v središču Celju. Bronasti kip sta si zamislila in ga izdelala ...

Dodatna sredstva za javno kulturno infrastrukturo

Ministrstvo za kulturo, 13. junij ― Vlada je odobrila tri milijone evrov za nujne investicije v Slovenskem narodnem gledališču Maribor (SNG Maribor) in dva milijona evrov za drugo fazo izgradnje zunanjega avditorija Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica (SNG Nova Gorica), ki bo v celoti dokončan predvidoma spomladi 2025. Poleg tega se za 500.000 evrov povečujejo sredstva za avdiovizualno produkcijo.

Foto utrinki s premiere filma Črni čaj

Kinodvor, 13. junij ― Premiera filma Črni čaj, s katero smo odprli letni kino Kinodvorišče, se je zaradi slabega vremena preselila v Dvorano. Ob za ta čas ne ravno običajno nizkih temperaturah so bili gledalci še toliko bolj veseli darila čajne hiše CHA - vrečke kitajskega črnega čaja Yunnan. Premierna projekcija je bila del Otoka v Ljubljani.

20. junij 2024 ob 18. uri: Sopotniki, opazovalci, ustvarjalci – skupinska razstava Združenja umetnikov Škofja Loka, Mestni muzej Kosova graščina, Jesenice

Gornjesavski muzej Jesenice, 13. junij ― V četrtek, 20. junija 2024, ob 18. uri v Mestnem muzeju Kosova graščina na Jesenicah odpiramo skupinsko razstavo Združenja umetnikov Škofja Loka. Na razstavi si bodo obiskovalci lahko ogledali zanimive in raznolike pristope k umetniškemu izražanju, na ogled bodo namreč slike, kipi, risbe, fotografije, digitalne grafike, rezbarije, nekaj konceptualne umetnosti ter tudi predmet s področja [...] The post 20. junij 2024 ob 18. uri: Sopotniki, opazovalci, ustvarjalci – skupinska razstava Združenja umetnikov Škofja Loka, Mestni muzej Kosova graščina, Jesenice appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Vabljeni na ustvarjalne otroške delavnice

SiGledal Novice, 13. junij ― V okviru raziskovalnega projekta ZUNAJ / OUTSIDE, avtorice Barbare Kanc, se pripravlja serija ustvarjalnih delavnic. Na njih boste lahko raziskovali principe sodobnega plesa in vizualne umetnosti. Delavnice so namenjene otrokom od 6 do 10 let, ki bi radi igranje na igrišču zamenjali (za popolnoma enako) kreativno (celo umetniško) igranje v prostoru.

Sajeta 2024

SIGIC - Novice, 13. junij ― Letos Sajeta, mednarodni festival glasbe in umetnosti, obeležuje 25. obletnico delovanja. Potekal bo  od torka, 2. julija do vključno nedelje, 7. julija.

Mladi pesniki in prozaisti ustvarjali na čast Alme Karlin

Celje.info, 13. junij ― Slavistično društvo Celje je letošnji pesniški natečaj poezije in kratke proze, sicer drugi po vrsti. posvetilo pisateljici in svetovni popotnici Almi Karlin. Ustvarjalci so navdih iskali v njenem citatu iz ... Beri dalje The post Mladi pesniki in prozaisti ustvarjali na čast Alme Karlin appeared first on Celje.info.

Mestni gozdovi za vse, vsi za mestne gozdove

Inštitut za politike prostora, 13. junij ― Konec maja je v Zagrebu potekal že 26. Evropski forum za urbano gozdarstvo (EFUF). Dogodek je spremljalo 170 udeležencev iz 30 držav. Gozdarji in strokovnjaki iz drugih področij, od biologov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev do raziskovalcev dobrega počutja in skupnostnih praks ter vzdrževalcev javnih zelenih površin in gozdov v urbanem okolju so tri dni... The post Mestni gozdovi za vse, vsi za mestne gozdove appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Odprto pismo DSP Javni agenciji za knjigo in Ministrstvu za kulturo ob prejeti odločbi o izboru in sofinanciranju javnih kulturnih programov na področju LITERARNIH PRIREDITEV za leto 2024

Društvo slovenskih pisateljev, 13. junij ― Frankfurt že že, kaj pa Vilenica? V čem je razlika med sedmimi milijoni in še nekaj ter 50 tisoč evri? Kaj predstavlja Vilenica doma in kaj Vilenica pomeni v svetu, je temeljno vprašanje letošnjega financiranja Mednarodnega literarnega festivala Vilenica. Frankfurt kot prezentacija slovenske književnosti je minil. In potonil v pozabo. Da se bo enako zgodilo […]

Fritz Lang v Ljutomeru: epizoda z velikim potencialom

Misli, 13. junij ― Zunaj ožjih cinefilskih krogov ni znano, da je legendarni režiser Fritz Lang leta 1915, kot mladi podoficir, pol leta okreval v Ljutomeru pri družini Karola Grossmanna, začetnika slovenske kinematografije. Potujoča razstava, ki je v sklopu Grossmannovega festivala na ogled v Ljutomeru, odstira pogled na to obdobje in vpliv na Langovo kariero.

Poklon arhitektu Saši Devu z razstavo v Plečnikovi hiši

Misli, 13. junij ― V Plečnikovi hiši bo drevi ob 19. uri odprtje razstave Saša Dev, arhitekt, s katero se posvečajo njegovemu ustvarjanju ter velikemu vplivu na urbani razvoj in podobo Maribora danes. Zasnovala sta jo arhitekt Stojan Skalicky in direktorica Umetnostne galerije Maribor Simona Vidmar. Razstava bo na ogled do 6. oktobra.
ŽIVKO MARUŠIČ IN IRA MARUŠIČ: 2X MARUŠIČ

ŽIVKO MARUŠIČ IN IRA MARUŠIČ: 2X MARUŠIČ

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 13. junij ― Ira in Živko Marušič, oče in hči sta s specifičnim subtilnim procesom dela ustvarila pet monumentalnih del v tehniki olja, voska in pigmenta na platno. Dela v svoji srčiki prečijo fascinacijo nad naravo, medosebnimi odnosi, sanjarskim soobstojem različnih entitet in nenazadnje lastnima ustvarjalnim miljejem. Naslov razstave se nanaša na njuno skupno slikanje in deljenje ateljeja, pa tudi na nostalgičen spomin s konca prejšnjega stoletja, ko sta kot novopečena oče in hči že ustvarjala igrive, barvite, z otroško nedolžnostjo in zvedavostjo zapolnjene kompozicije. Intervencije posameznega avtorja so na aktualnih delih praviloma jasno vidne in razločljive; Ira Marušič v razneženo neskončnost monokromnega prostora umešča hitro prepoznavne motive kaktusov in različnih kosov sadja ter zelenjave. Nakar pristopi Živko Marušič, ki v obstoječe delo poseže z drznejšo, pogosto antropomorfno razpotegnjeno figuro. Tak proces dela v njuni praksi rezultira tudi v dvojnem naslavljanju posameznih slik, na katerih se poleg omenjenih kardinalnih elementov nahajajo tudi fantastična bitja, pisani plodovi in manjši detajli, kot so visokokrilno letalo, konjiček, vžigalica in Triglav. Na eni od slik njun dialog poteka zgolj med zajčjim hibridom z bodicami in horizontalno spotegnjeno človeško figuro s črnimi lasmi. Drugod so dela bolj nasičena in navkljub prostorskosti in subtilnemu lebdenju posameznih elementov nastopajo kot kompaktnejša kumulativna celota; denimo delo Izpod Triglava/Ippolita, na katerem sta upodobljena dekle in izza hrbta smukajoči se žrebec. Znotraj t. i. sredozemskega žarčenja prevladujejo intenzivno rdeči, modri in zeleni pigmenti, ki se v neobremenjenem optimizmu posameznih fragmentov in med poigravanjem z globino v prostoru razvijajo v žive delno fantazijske nadrealistične pripovedi. Razstavo dopolnjujeta dve miniaturi, na katerih se nahajajo ponavljajoči se elementi specifičnih rastlinskih in živalskih vrst. Mestoma humorne, magične, disproporcionalne, predvsem pa čut
še novic