16. julij 2024 ob 20. uri: Torkova kinoteka: Gepack, slovenska komična drama, Banketna dvorana Kolpern

Gornjesavski muzej, 9. julij ― Vabimo vas na tretjo poletno filmsko projekcijo, ki bo 16. julija 2024, ob 20. uri v Banketni dvorani Kolpern. Predvajali bomo zmagovalni film po glasovanju javnosti: slovensko komično dramo Gepack. Slovenija, 2024, barvni, 90′ režija: Žiga Kukovič KRATKA VSEBINA: V vznemirljivi pustolovščini se običajna pot na morje štirih prijateljev obrne na glavo, ko ugotovijo, da [...] The post 16. julij 2024 ob 20. uri: Torkova kinoteka: Gepack, slovenska komična drama, Banketna dvorana Kolpern appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Kaos najrazličnejših možnosti

Vrabec Anarhist, 9. julij ― V tujem okolju kjer je vse novo in izgleda mamljivo, kjer je toliko novih ljudi in priložnosti tisoč in ene vrste, se je sila lahko izgubiti in pozabiti kaj je bil prvoten namen samega potovanja. The post Kaos najrazličnejših možnosti first appeared on Vrabec Anarhist.

Izšla knjiga kolumn tekstopisca in opazovalca družbe Mefa

Misli, 9. julij ― Pri idrijski založbi Bogataj so izdali knjigo kolumn Draga Misleja - Mefa Naših sanj vam pa ne damo. Po besedah urednika Damijana Bogataja delo prinaša 121 kolumn, tematsko razvrščenih v sedem poglavij. Mef je hvaležen Bogataju, da se je lotil projekta, saj se ga sam ne bi. Knjigo bo vzel na dopust, kar priporoča tudi drugim, je povedal za STA.

Poletje pod krošnjo

Kamnik.info, 9. julij ― Poletje v Kamniku je čudovito, mar ni? Vsakodnevne skrbi med pohajkovanjem po mestu, ki ga iz leta v leto obišče več in tujih turistov, potihnejo, lokalni prebivalci se odpravljajo na dopust in se z njega vračajo zagoreli, zjutraj in zvečer v zraku prijetno brni. Zdi se, da kulturni zavodi počivajo, a to je pravzaprav privid.  ... Prispevek Poletje pod krošnjo je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.

V okviru Počitniškega 3M otroci danes spoznavajo SEM

SEM, 9. julij ― Na potovanju med muzejskimi predmeti so raziskovali in odkrivali naš širni svet. Spoznavali so šege in navade, oblačila, hrano in izvedeli marsikaj zanimivega o življenju različnih ljudstev. Cilj razburljivega, poučnega in veselega potovanja pa je bila daljna Kitajska in ogled razstave Azija sredi Ljubljane: Življenje Skuškove zbirke. Počitniški 3M organiziramo Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Lončarski atelje SEM in Slovenska kinoteka.

Objavljen razpis za literarno nagrado Mira

SiGledal Novice, 9. julij ― Mira, ženski odbor Slovenskega centra PEN, je objavil razpis za istoimensko literarno nagrado. Kot piše v pozivu, morajo predlagane kandidatke odlikovati izjemni dosežki na področju literarne ustvarjalnosti in celostna osebnostna drža. Nagrado podeljujejo izključno ustvarjalkam. Rok za oddajo predlogov je 31. avgust.

Po koncu festivala je na vrsti ZAHVALA!

Ana Monro, 9. julij ― ANA DESETNICA 2024 se je končala in člani Gledališča Ane Monro izrekamo HVALA vsem, ki ste pripomogli k temu, da je bila to ena najboljših edicij festivala! V prvi vrsti seveda nastopajočim umetnikom, ki so soustvarili festivalski program in/ali veliko ”selitveno povorko”, ter najboljšemu občinstvu na svetu, takoj za tem pa članom mednarodne žirije za ... The post Po koncu festivala je na vrsti ZAHVALA! appeared first on Ana Monro.

1923 Rakek – Ponarejanje denarja

Stare slike (Cerknica), 9. julij ― Prosim za potrpljenje, ker bo uvod malo daljši. Na sliki je bankovec za deset dinarjev Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev iz leta 1919. Bankovci so bili natisnjeni na papirju brez vodnega žiga in različne debeline. Risbe in gravure je izdelal Menti Clement Crnčić. Bili so svetlejših in temnejših barvnih odtenkov. Zaradi različnih tiskarskih strojev se […]

Izid e-knjige Tone Stojko, Gledališka fotografija/Theatre Photography 1.1. & 1.2.

SiGledal Novice, 9. julij ― Tone Stojko (1947) je nedvomno eden najpomembnejših slovenskih (in nekdaj tudi jugoslovanskih) fotografov zadnjega pol stoletja. Najširša javnost ga pozna po fotoreporterskih dosežkih, znan je tudi po fotografskih portretih (med drugimi je fotografiral Prešernove nagrajence zadnjih 28 let), v teatru pa slovi kot mojster gledališke fotografije – ni ga gledališčnika v Sloveniji, ki ne bi (vsaj) slišal za Toneta Stojka.
še novic