Majda Kregar: Razumeti družbeno stanje in se pogumno boriti za spremembe

Majda Kregar: Razumeti družbeno stanje in se pogumno boriti za spremembe

OUTSIDER, 23. september ― Arhitektka Majda Kregar naju je sprejela v prostorih biroja Ambient, ki ga vodi skupaj z arhitektoma Edom Ravnikarjem mlajšim in Miho Kerinom. Med knjigami, skicami in plakati projektov iz bogate, več kot petdesetletne prakse se skozi okna odpirajo pogledi proti oživljenemu Ljubljanskemu gradu – še enemu velikemu projektu biroja. Z zavzetostjo za arhitekturo, zvesto funkcionalnosti […]

ROK ZA ZAPOLNITEV MEST

Fakulteta za dizajn, 23. september ― Prosta vpisna mesta za akademsko leto 2024/2025     DODIPLOMSKI ŠTUDIJ  Študijski program DIZAJN MANAGEMENT – 7 prostih mest PRIJAVNI ROK: od 25.9. od 10.00 do 26. 9. do 10.00 […] The post ROK ZA ZAPOLNITEV MEST appeared first on Fakulteta za dizajn.

Umrla ameriška igralka Kathryn Crosby

SiGledal Novice, 23. september ― V 91. letu starosti je na svojem domu v kraju Hillsborough v Kaliforniji naravne smrti preminula ameriška igralka in pevka Kathryn Crosby, so sporočili iz družine Crosby. Igralka, ki si je nadela umetniški imeni Kathryn Grant in Kathryn Grandstaff, je zaigrala v več kot 20 filmih, nastopala pa je tudi v pogovornih oddajah moža Binga Crosbyja.

Umrl skladatelj Igor Štuhec

SiGledal Novice, 23. september ― V 92. letu starosti je umrl skladatelj Igor Štuhec, so sporočili iz Društva slovenskih skladateljev. Njegov opus obsega dela za soliste, komorne zasedbe in ansamble ter zborovska, vokalno-instrumentalna in simfonična dela. Leta 2004 je dobil nagrado Prešernovega sklada, leta 2011 Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev za življenjsko delo.

Venera: med ujetostjo in letenjem (24.10.2024 20:00)

Španski borci, 23. september ― Mala Kline je ta neulovljiv in nedoumljiv svet onkraj vidnega poetično razsvetlila s svojo uprizoritveno Venero, vizionarno pa ubesedila kot poduhovljen magičen in neomejen vir ustvarjalnosti. Za njen izredni prispevek k uprizoritveni umetnosti je občinstvo predstavo Venero razglasilo za najboljšo predstavo 11. Gibanice po svojem izboru; kar se tudi sicer beleži pri plesnih Gibanicah, da v splošnem gledalce navdušijo ravno plesne, koreografske umetnine.
Ojačevalnica – mala šola kitare za bodoče songwriterje

Ojačevalnica – mala šola kitare za bodoče songwriterje

SIGIC - Novice, 23. september ― Mala šola kitare za songwriterje je svojevrsten pedagoški program, ki je usmerjen v glasbeno-kreativni razvoj kitaristov, predvsem iz alternativnih glasbenih žanrov, kar je v našem prostoru precejšnja redkost. Sestavljena je iz treh brezplačnih delavnic, zaključnega nastopa ter uvajalnega, spoznavnega dne za mlade kitaristke in kitariste od 12. do 18. leta, ki bo potekal novembra in decembra 2024 v Gala hali.

Ko se krvavitev ustavi (13.10.2024 18:00)

Španski borci, 23. september ― Predstava Ko se krvavitev ustavi povabi občinstvo v svet ranljivosti, sramu, empatije in humorja. Delo nas popelje v zasebnost domov udeleženk in se poglobi v številne plasti ženskih izkušenj, povezanih z menopavzo, ter nas povabi, da se skupaj s temi ženskami smejimo, jokamo in praznujemo.

Napovedujemo – v oktobru kar tri nove razstave

Medobčinski muzej Kamnik, 23. september ― V oktobru napovedujemo odprtja kar treh novih razstav: V Galeriji Pogled bomo 18. oktobra 2024 odprli razstavo mlade umetnice JERCE ŠUŠTAR. Jerca Šuštar je mlada kamniška slikarka, ki je zaključila študij na Pedagoški fakulteti v Ljubljani.  V svojem delu eksperimentira in povezuje področje risbe s slikarstvom in grafiko. V ciklu Sledi se ukvarja z raziskovanjem ponavljajočih se  […] The post Napovedujemo – v oktobru kar tri nove razstave appeared first on MM:K.

Odprtje razstave Milan Rijavec (1922 – 2018)

Gorenjski muzej, 23. september ― Galerija Prešernovih nagrajencev vas vljudno vabi na odprtje razstave nagrajenca Prešernovega sklada MILANA RIJEVCA (1922 – 2018) v četrtek, 26. septembra 2024, ob 18. uri, Glavni trg 18, Kranj. Umetnika bo predstavila kustosinja razstave Breda Ilich Klančnik, razstavo pa ... Read More

Premiera!

Španski borci, 23. september ― Tričetrt človeka je sodelovanje koreografinje Kristine Aleksove s plesno skupino En–Knap in plesalkama Polett Kaszo in Matejo Železnik. Predstava je koprodukcija En–Knap in Via Negative. Premierno 9. oktobra 2024 v Španskih borcih ter v okviru festivala Mesto Žensk, 8. in 10. oktobra v Španskih borcih.
IVA TRATNIK: TOTEM IN TATU

IVA TRATNIK: TOTEM IN TATU

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 23. september ― Delo Ive Tratnik ima arhaično, (psevdo)mitološko privlačnost. Razpeto med skrajnima poloma življenja in smrti, afirmativno, ekstatično, a vendar begajoče in fatalno pripoveduje nenavadne zgodbe, ki izpričujejo nelagodje človeškega stanja. Slike, tapiserije in tekstilne skulpture, ki jih združuje razstava Totem in tatu, ustvarjajo razkošno organsko, plodno in obilno vzdušje, ki je hkrati v razkroju, razbitju, dezintegraciji. Lobanje, odprta telesa, dislocirani organi (dissecta membra), obdani z vitalno neobrzdano rastjo in brstenjem, podajajo onirično scenografijo, ki je v svoji afirmaciji nasprotij sorodna kakšnemu antičnemu misteriju, ki performativno uprizarja paradoks človeške eksistence. Ta nasičena mise-enscène je bogata s simboli, atributi, skorajda objekti čaščenja, ki v svojem eklekticizmu in anahronosti napovedujejo, da ta kvazi ritualistična postavitev uprizarja vprašanja trajne aktualnosti. Na to namiguje že naslov, parafraza klasičnega Freudovega dela Totem in tabu, ki raziskuje skupni izvor vseh kultur: čeprav so sklepi Tratnikove precej drugačni, razstava Totem in tatu podobno kot njen knjižni vzor poteka kot sprehod skozi prakse, ki skušajo ublažiti to naše temeljno nelagodje – biti človek. Še natančneje, v tem primeru, biti ženska. Vzemimo za primer sliko 13. luna, navdihnjeno s performansom skupine Hupa Brajdič, ki v primordialno jursko mega floro postavi luno s pravilno odrezanim kosom njenega mesa. Ta kirurško ranjena lubenica s svojo odprto rano kaže ostranjeno trinajsto luno, zadnjo polno luno nesojenega matriarhatu zavezanega luninega koledarja, ki ga je nadomestilo ravnanje po očetu Soncu. Ta zevajoč manko evocira problematiko necelosti, stalno preokupacijo v delih Tratnikove, ki beleži mesta, kjer se v meso sveta urezujejo trenutki simbolizacije. To domotožje po nemogoči, nikoli doseženi celosti, ki nostalgično odmeva v zgodovini naše kulture, najde svoj odmev v delu Janus Fleur, tekstilni skulpturi s satensko teksturo ženskih genitalij, obda

Napovedujemo – Tadej Pogačar, izza velikega odra

Medobčinski muzej Kamnik, 23. september ― Razstava o Tadeju Pogačarju, vodilnem kolesarju svetovne kolesarske lestvice, globalni zvezdi, ki je doma s Klanca pri Komendi, govori o njegovi poti in športnem udejstvovanju izza velikega odra. Kaj vse ga je veselilo, s čem se je ukvarjal preden je postal profesionalni kolesar in kako ga danes sprejemajo in vidijo sokrajani po številnih izjemnih uspehih […] The post Napovedujemo – Tadej Pogačar, izza velikega odra appeared first on MM:K.
Dnevi evropske kulturne dediščine: Ko dediščina oživi

Dnevi evropske kulturne dediščine: Ko dediščina oživi

Misli, 23. september ― V Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici nad Novo Gorico se bodo v sredo začeli letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine, združeni s Tednom kulturne dediščine. Skupna akcija evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije že vrsto let opozarja na pomen dediščine in njeno ohranjanje za prihodnje rodove. Podobno bo tudi letos.
še novic