Tisk na zahtevo, tisk po naročilu

Tisk na zahtevo, tisk po naročilu

Biblio terminologija, 16. april 2016 ― © CINNAMONTEAL PUBLISHING Tehnologija digitalnega tiska je poleg splošne pocenitve in poenostavitve postopkov reprodukcije rešila založnike tudi ene večjih mor poslovanja s tradicionalno tiskano knjigo, to je ukvarjanja z zalogo, njenim skladiščenjem in predvsem problemi neprodanih ali celo iz knjigarn vrnjenih izvodov (t. i. remitenda). Tisk na zahtevo, tudi tisk po naročilu, je učinkovita uporaba tehnologije digitalnega tiska tako, da se po predhodnem naročilu natisne navadno en sam izvod posamezne knjige ali druge publikacije, zveže in odpremi znanemu kupcu (naročniku). Posebni temu namenjeni stroji lahko natisnejo in mehko vežejo do štiri knjige v minuti, zaradi priročnosti in enostavnosti uporabe jih imajo celo nekatere večje knjižnice. V odnosu do klasičnega založništva (vnaprej določena in znana naklada) in elektronskega založništva je nekaj značilnih poslovnih modelov tiska oz. založništva po naročilu: Tiskana knjiga izide v določeni nakladi, tisk po naročilu je samo vzporedna dodatna možnost, npr. za oddaljene kupce, ki se izognejo stroškom in zamudnosti pošiljanja po pošti tako, da si lahko natisnejo knjigo na svoji lokaciji. Tiskana knjiga izide najprej v določeni nakladi, ko ta poide oz. je razprodana, tisk po naročilu nadomesti nekdanji dotis. Knjiga v tradicionalno založeni tiskani izdaji ne obstaja, na razpolago je le kot tisk po naročilu (npr. knjige, pri katerih ni pričakovati večjega povpraševanja in bi bilo nemogoče oz. tvegano določiti osnovno naklado, ki bi lahko ostala povsem neprodana); pogosto tudi pri samozaložnikih, ki nameravajo distribuirati le nekaj izvodov svoje knjige, sem sodijo tudi t. i. personalizirane knjige. Osnovna izdaja je elektronska knjiga, ki pa jo je mogoče na željo naročnika tudi natisniti. Starejša knjiga je izšla kot tiskana izdaja, ki pa je pošla; založnik skenira izvod prve izdaje (ali uporabi elektronsko predlogo za tisk, če je obstajala) in omogoči tisk po naročilu. Temu podobne so lahko stori
Fotografija na kavču 2016: Kamuflaža

Fotografija na kavču 2016: Kamuflaža

Membrana, 16. april 2016 ― Fotografija na kavču 2016 na temo kamuflaže se ukvarja s sodobnim pomenom fotografije in vprašanjem kamufliranja pred in za fotografijo v luči sodobnih nadzornih in kontrolnih državnih ter koorporativnih sistemov. Fotografija je danes več kot zgolj slikovna ploskev - je zbir elektronskih podatkov, vektorskih, bio-metričnih, binarnih ... skratka digitalnih. Dileme skrivanja, razkrivanja in zmožnosti prikazovanja (reprezentacije) v povezavi s fotografijo tako danes zahtevajo nov pristop, novo misel in nove strategije. Strategije razmisleka kakor tudi strategije odpora - obrambe zasebnosti, svobode in nenazadnje ohranjanje družbene emancipatorne moči fotografske podobe. Moči fotografske podobe, ki pa se je ne da razvezati od moči njene slikovnosti. The post Fotografija na kavču 2016: Kamuflaža appeared first on Membrana.

Sektor Ž: Mens rebellis in corpore rebello

Prepih ~ Draft (Tea Hvala), 16. april 2016 ― V aprilski oddaji Sektor Ž bomo odstirale feministične analize izbranih področij iz ginekologije in psihiatrije, ki posegajo v naša uporna telesa in duševnosti. Zala Turšič bo pripravila prispevek o endometriozi, bolezni, ki je pogostejša kot npr. rak dojke, marec pa je bil tudi mesec osveščanja o tej problematiki. Pri endometriozi se tkivo, podobno sluznici maternice, pojavlja izven nje
Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Deseta umetnost, 16. april 2016 ― Pisalo se je leto 1938. Čez lužo so pri National Allied Publications junija izdali novo serijo stripov. Novost so bili ljudje in bitja z nadnaravnimi močmi. Superjunaki, ki so danes v osrednjih medijih tako rekoč sinonim za stripe, so bili rojeni. Prvi med mogočnimi je bil Superman. Na naslovnici z lahkoto in mirnostjo – na […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Beautiful Creatures (2013)  All the President's Men (1976)  The Naked Prey (1965)  Film v jeseni 2013  World War Z (2013) Copyright © Deseta umetnost [Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)], All Right Reserved. 2016.

Snegulka Detoni

Stare slike (Cerknica), 16. april 2016 ― Snegulka Detoni je bila priznana fizičarka in znanstvenica, rojena v Begunjah pri Cerknici. S fotografijami smo sodelovali pri pripravi ppt prezentacije, ki je bila predstavljena 12. 4. 2016 na slovesnosti v njen spomin na Fakulteti za fiziko Ljubljani. Avtorica prezentacije je prof. Maja Remškar, Inštitut Jožef Stefan, Ljubljana.
V Sloveniji in Evropi smo soočeni z migrantskimi izzivi

V Sloveniji in Evropi smo soočeni z migrantskimi izzivi

Marijan Zlobec, 16. april 2016 ― Tema letošnjega mednarodnega muzikološkega simpozija v okviru 31. Slovenskih glasbenih dmevov je Glasbene migracije: stičišče evropske glasbene raznolikosti. Simpozij je dopoldan odprla ministrica za kulturo  mag.Julijana Bizjak Mlakar, goste pa pozdravil še strokovni vodja simpozija dr. Jernej Weiss, potem ko se je zahvalil tridesetletnemu voditelju simpozijev dr. Primožu Kuretu. Prav on pa je vodil prvi […]
Kamuflaža – razstava

Kamuflaža – razstava

Membrana, 16. april 2016 ― Cankarjev dom – drugo preddverje, 20. april5. maj, 2016. Razstava Kamuflaža predstavlja avtorska dela, ki so nastala s pozivom revije Fotografija / Membrana na temo kamuflaže. Rezultat so dela, ki izrabljajo trajno napetost med skritim in […] The post Kamuflaža – razstava appeared first on Membrana.
Zbor Kombinat v Unionski dvorani neustrašno k svobodi

Zbor Kombinat v Unionski dvorani neustrašno k svobodi

Misli, 16. april 2016 ― Ženski pevski zbor Kombinat, ki stavi na pesem upora, bo drevi v ljubljanski Unionski dvorani nastopil na samostojnem koncertu z naslovom K svobodi - brez strahu. Na koncertu, ki se začne ob 19.30, bodo zapeli še Ksenija Jus, ki je tudi članica zbora, Drago Mislej - Mef in Tinkara Kovač.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 16. april 2016 ― Pri založbi Modrijan so izdali knjigo irskega pisatelja Colma Toibina z naslovom Marijin testament in mladinsko delo prav tako irskega avtorja Dereka Landyja Kostja Veselko: Igra z ognjem. Mladinska knjiga je izdala avtobiografijo italijanske filmske zvezdnice Sophie Loren, založba KUD Logos pa pesniški prvenec Dejana Kosa Evangelij bližine.
Karmina Šilec v Moskvo po prestižno gledališko nagrado

Karmina Šilec v Moskvo po prestižno gledališko nagrado

Misli, 16. april 2016 ― Mariborski zbor Carmina Slovenica si je s predstavo When the mountain changed its clothing prislužil prestižno rusko gledališko nagrado zlata maska za najboljšo tujo produkcijo, predstavljeno v Rusiji v letu 2015. Nemški režiser Heiner Goebbels in vodja Carmine Slovenice Karmina Šilec bosta nagrado prevzela na današnji slovesnosti v Moskvi.
Razstava NSK od Kapitala do kapitala gostuje v Eindhovnu

Razstava NSK od Kapitala do kapitala gostuje v Eindhovnu

Misli, 16. april 2016 ― V Van Abbemuseumu v Eindhovnu danes v okviru evropskega projekta Rabe umetnosti - dediščina let 1848 in 1989 muzejske konfederacije Internacionala odpirajo razstavo z naslovom Osemdeseta leta - začetki današnjega dne?. V projekt je delno vključena razstava NSK od Kapitala do kapitala, ki je bila lani poleti na ogled v Moderni galeriji.
Vroča točka: kolaboracija v kulturi

Vroča točka: kolaboracija v kulturi

Dnevnik, 16. april 2016 ― Ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar nazadnje vendarle ni mogoče očitati, da ji v mandatu ni uspelo popolnoma nič. Uspelo ji je denimo popolnoma razvrednotiti pomen Nacionalnega sveta za kulturo (NSK), ki bi moral delovati kot neke vrste...

NOČ KNJIGE KNJIŽNICA BENA ZUPANČIČA POSTOJNABi PRE

Knjižnica Postojna, 16. april 2016 ― NOČ KNJIGE KNJIŽNICA BENA ZUPANČIČA POSTOJNA Bi PRESPAL/A v knjižnici? - za otroke 8 – 11 let - zabavni program se začne ob 17h v  - ustvarjalna delavnica z akademsko slikarko Tanjo Milharčič »Izdelajmo svojo knjižico« - spalko prinesi s seboj, za prehrano je poskrbljeno PRIDI, PESTRO in DOŽIVETO BO!  Prijave zbiramo do 19. 4. 2016 na telefonski številki 05/725-50-73. Število mest je omejeno!

Kurja polt: Napad velikanke (Attack of the 50 Foot Woman, 1958)

Koridor, 16. april 2016 ― Genialnost filma Napad velikanke (Attack of the 50 Foot Woman) se začne in konča z njegovim naslovom. Je prisrčen produkt svojega časa, cenena in neškodljiva znanstvenofantastična grozljivka B-produkcije petdesetih let, klasičen primer filma, ki je »tako slab, da je dober«. Protagonistki Nancy Fowler Archer je moževe nezvestobe dovolj: ko je po naključju izpostavljena sevanju strmoglavljene […] The post Kurja polt: Napad velikanke (Attack of the 50 Foot Woman, 1958) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Pavel Mihelčič dočakal svoj večer

Pavel Mihelčič dočakal svoj večer

Marijan Zlobec, 16. april 2016 ― Začeli so se 31. Slovenski glasbeni dnevi. Lahko bi rekli uspešno in odmevno. V središču prvega koncerta v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije je bil sodobni slovenski skladatelj Pavel Mihelčič. Skladatelj Pavel Mihelčič, vse fotografije Marijan Zlobec Mihelčič je prišel na festival na povabilo umetniškega vodje Slovenske filharmonije Uroša Lajovica, ki mu je v bistvu predlagal, […]
še novic