Svetovalec v MGL-ju: Goveja muzika, ki noče ugasniti

Svetovalec v MGL-ju: Goveja muzika, ki noče ugasniti

KEVD'R, 15. oktober 2016 ―      Priznam, da me je včerajšnja uprizoritev Svetovalca v Mestnem gledališču ljubljanskem ujela popolnoma nepripravljeno. Da bo šlo za nekaj neobičajnega, je nakazovala že sama podoba odra – poleg njegovega razkošnega okvirja, na katerem je zraven slovenskega grba počival ogromen zeleno-zlat krokodil, je vprašanja porajal tudi ljubezniv moški, ki je v navijalkah in ženski halji … More Svetovalec v MGL-ju: Goveja muzika, ki noče ugasniti

51. Festival Borštnikovo srečanje: 1. dan

Koridor, 15. oktober 2016 ― Včeraj se je slavnostno začel tradicionalni, že 51. Festival Borštnikovo srečanje, ki se vsako leto zgodi v kulturni prestolnici Slovenije – Mariboru.     Festival se je otvoril z odprtjem razstave Lele B. Njatin z naslovom “Narod si bo sodbo pisal sam” v preddverju stare dvorane v SNG Maribor. Razstava je nastala v sklopu Pokrajinskega […] The post 51. Festival Borštnikovo srečanje: 1. dan appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Poročilo: CZARNY PROTEST – Branje poezije v znamenju črne

Koridor, 15. oktober 2016 ― Telo ni javna last, zato ima vsaka oseba pravico odločanja o njem!     Pred skoraj šestdesetimi leti je Simone de Beauvoir v kultnem delu Drugi spol zapisala: »Praktični razlogi, ki se navajajo kot ugovor proti uzakonitvi abortusa, so brezpredmetni; moralni razlogi pa so omejeni na star katoliški argument: zarodek ima dušo, ki ji s […] The post Poročilo: CZARNY PROTEST – Branje poezije v znamenju črne appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Nobelova nagrada za svobodo

Nobelova nagrada za svobodo

Airbeletrina, 15. oktober 2016 ― Jean-Paul Sartre je leta 1964 zavrnil Nobelovo nagrado za literaturo. Pisatelj se mora po njegovem upreti, da bi ga povezovali v in z institucijo, tudi če se to zgodi v častnih okoliščinah, kot je takšna nagrada. S sprejetjem sebe med nobelovce bi svoje bralce izpostavil pritisku, ki ga ni želel. Rečeno v sodobnejšem jeziku: Sartre ni želel biti del #squada. Nobenega. Pisati je zanj pomenilo zahtevati svobodo, kar bi povezava z institucijo omejila. V svojem eseju Kaj je literatura?
John Duncan

John Duncan

Radio Študent, 15. oktober 2016 ― Pogovarjamo se z Johnom Duncanom. John Duncan je umetnik, recimo da se predvsem ukvarja s področjem zvoka. V intervjuju ga gostimo zaradi njegovega nocojšnjega nastopa v Cirkulaciji 2 v Tobačni tovarni, kjer bo nastopil skupaj z Ivo Tratnik, Stefanom Doepnerjem, Boštjanom Leskovškom in Borutom Savskim. Predstava ima naslov words broken       besede prelomljene voice missing       manjka glas message failed    sporočilo neuspešno, in je del trodnevnega gostovanja in delovanja z ostalimi delujočimi znotraj Cirkulacije. Več o Johnu Duncanu lahko zveste tudi iz bolj sproščenega in daljšega pogovora, ki ga je imel s kolegi s Cirkulacije in si ga lahko poslušate na povezavi na njihovi spletni strani: http://www.cirkulacija2.org/ ...kjer med drugim lahko slišite, da je Johna groza nevednosti, zraven nekaj zanimivih prigod iz pionirskih let japonske noise scene. V intervjuju na radiu Študent bomo skušali kaj več izvedeti o predstavi, ki si jo lahko ogledate danes zvečer ob 21:00 uri.
058: Dušan Milavec – scenograf

058: Dušan Milavec – scenograf

FilmFlow, 15. oktober 2016 ― *Fotka Dušana Milavca: Katja Goljat in Matjaž Rušt »Dušan Milavec je v zgodovini slovenskega filma s svojim oblikovanjem filmske scenografije pustil tako pomemben in neizbrisen pečat, da že skoraj 35 let predstavlja nosilni steber slovenskega filmskega ustvarjanja.« V 58. oddaji se nam je pred mikrofonom pridružil letošnji Badjurov nagrajenec, scenograf in izjemno prijeten gospod, Dušan […]
Artist Eva Petrič’s olfactory interpretation of the true love story

Artist Eva Petrič’s olfactory interpretation of the true love story

Marijan Zlobec, 15. oktober 2016 ― Fashionoffice met artist Eva Petrič recently on occasion of a jewelry exhibition in Vienna. Now, world-traveling and in Vienna, New York living and working Eva Petrič announces her latest fashion-beauty related project which will be launched this week on 15 October at Hotel Mount Lavinia in Sri Lanka.(From Beautyme Magazine, article Artist Eva Petrič’s olfactory […]
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 15. oktober 2016 ― Pri založbi Miš je izšel roman Mete Osredkar Zločin v Stari Fužini, pri Beletrini pa izbor sodobne poezije v nizozemskem jeziku Jutro je v tej vlažni deželi. Samo Rugelj je pri založbi Litera izdal sklepni del svoje tekaške trilogije Na dolge proge, pri Založbi Zala pa je izšlo mladinsko delo Pesem o razbitem nosu Arneta Svingena.
1962 Markovec – Janežičev mlin ali Renkoč maln?

1962 Markovec – Janežičev mlin ali Renkoč maln?

Stare slike (Cerknica), 15. oktober 2016 ― Brez te fotografije bi bila zbirka posnetkov terenskega dela etnologov Slovenskega etnološkega muzeja v letu 1962 kar malo manj vredna: na njej je Janežičev mlin, po domače Renkoč maln v Markovcu, ki ga je posnela Fanči Šarf. Gre namreč za domnevno najstarejšega od mnogih mlinov na Obrhu in to v njegovih zadnjih letih. V knjigi Janeza Kebeta Loška […]
Beneški bienale obnovil sodelovanje z Googlom

Beneški bienale obnovil sodelovanje z Googlom

Misli, 15. oktober 2016 ― Beneški bienale in Google sta obnovila sodelovanje in omogočila, da bo 15. mednarodna arhitekturna razstava, ki jo je na temo Poročilo s fronte kuriral Alejandro Aravena, v celoti dostopna na Googlovi strani Arts and Culture skupaj z izbranimi nacionalnimi predstavitvami in drugimi dogodki. Uporabniki spleta jo že lahko raziščejo virtualno.
še novic