Srečno novo leto!

Srečno novo leto!

Vigevageknjige, 1. januar 2017 ― Evo ga!! Srečn’ga pa zdrav’ga v imenu komplet vigevageknjigaste posadke voščim vsem našim bralkam in bralcem, tudi potencialnim, ki se nameravajo odpravi pridružiti LETOS. Ker letos, huuuuh, letos bo divje. Nikarte vendar ne mislite, da … več »

Vaiana: Iskanje bajeslovnega otoka (Moana, rež. Ron Clements in John Musker, 2016)

Koridor, 1. januar 2017 ― Vaiana je hči otoškega poglavarja, ki se kljub očetovemu nasprotovanju navdušuje nad potovanjem po odprtem morju. Ko otočane pridelki pustijo na cedilu, ribe pa ne primejo več, se Vaiani končno izpolni srčna želja. Prisiljena se je spopasti z zahrbtnim oceanom, v upanju, da bo našla bajeslovni otok, na katerem je ujet polbog Maui. Slednji je […] The post Vaiana: Iskanje bajeslovnega otoka (Moana, rež. Ron Clements in John Musker, 2016) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Filharmonija je imela novega dirigenta izbranega že 23. decembra

Filharmonija je imela novega dirigenta izbranega že 23. decembra

Marijan Zlobec, 1. januar 2017 ― Vse  bolj prihajajo na dan posamezne podrobnosti v zvezi s položajem v Slovenski filharmoniji. Čisto na koncu današnje stavke in tiskovne konference z zbranim orkestrom Slovenske filharmonije, ki je zaigral slavni Straussov valček Na lepi modri Donavi, smo namreč izvedeli, da je orkester že 23. decembra imel izbranega in dogovorjenega novega dirigenta, ki bi namesto […]
Idealna godba, suka Miha Zadnikar

Idealna godba, suka Miha Zadnikar

Radio Študent, 1. januar 2017 ― Idealni niz: *** Ramblin' Jack Elliott *** John Lee Hooker *** Blind Willie Johnson *** Anders Osborne ***  Ceramic Dog *** The Sun Ra Arkestra *** Naked City *** Mary Lou Williams *** The Tiptons *** Trevor Watts Celebration Band *** Salvatore Bonafede *** Preservation Hall Jazz Band *** Texas Tenors *** Lester Bowie Brass Fantasy *** Tomeka Reid Quartet *** Roscoe Mitchell Quartet *** Mary Halvorson *** Sonny Rollins ***   Idealni album: Mingus Ah Um. Columbia Records 1959
REZIME ALI REZ ZIME

REZIME ALI REZ ZIME

Radio Študent, 1. januar 2017 ― V prvi novoletni oddaji se sprehajamo po lestvici World Music Charts Europe (http://www.wmce.de/Year_2016.html) in jo komentiramo. Z lestvice sukamo tako lanskoletne albume izvajalcev, ki smo jih v Globaluni že predstavili (Sainkho Namtchylak, Ceu), kakor tudi tiste, ki jih doslej še nismo (Calypso Rose, Richard Bona). Lestvico »popravljamo« s sukanjem Abayomy Afrobeat Orquestra, ki se niso znašli na lestvici. Poseben posladek ponujamo v obliki posnetkov nastopov z lanskoletnega WOMEX-a, med katerimi je tudi italijanska zasedba Bella Ciao, ki naj bi jo letos slišali v Sloveniji.   SEZNAM SKLADB ZA ODDAJO GLOBALUNA 01. 01. 2017 Calypso Rose: Far From Home (Because, 2016)/ 1. Abatina (3'45'')   Calypso Rose – Leave me alone (Recorded at WOMEX16) (4'08'') Richard Bona: Heritage (Qwest, 2016)/ 5. Cubaneando (4'06'') Ceu: Tropix (Six Degrees, 2016)/ 6. A Menina E O Monstro (3'21'') Abayomy Afrobeat Orquestra: Abra Sua Cabeca (2016)/ 6. Sensitiva feat. Ceu (4'19'') Elza Soares: A Mulher do Fim do Mundo (2015)/ 2. Maria da Vila Matilde (3'44'')   Jambinai: A Hermitage (2016)/ 3. For Everything That You Lost (7'14'') Sainkho Namtchylak: Like A Bird Or Spirit, Not A Face (Ponderosa, 2016)/ 1. Nomadic Mood (4'26'')   Noura Mint Seymali – Mohammedoun (Recorded at WOMEX16) (5'25'') Bella Ciao – Maremma (Recorded at WOMEX16) (5'26'')
Slovenska filharmonija popoldan stavka

Slovenska filharmonija popoldan stavka

Marijan Zlobec, 1. januar 2017 ― Medtem ko z Dunaja gledamo in poslušamo tradicionalni koncert Dunajskih filharmonikov, prvič pod dirigentskim vodstvom petintridesetletnega venezuelskega dirigenta Gustava Dudamela, napoveduje simfonični orkester Slovenske filharmonije popoldan, v času predvidene generalke za svoj napovedani, nato pa s strani vodstva SF in CD preklicani Novoleti koncert, stavko, tako kot je bila prijavljena. Violist Aleksandar Milošev, vse fotografije […]

EPK Arhus bo ponudil razmislek o preteklosti in prihodnosti

Misli, 1. januar 2017 ― Dansko mesto Arhus bo ob ciprskem Pafosu v letošnjem letu nosilec laskavega naziva Evropska prestolnica kulture (FPK). V mestu so priložnost izkoristili za razmislek o preteklosti in prihodnosti. Pod naslovom Ponovni razmislek (Rethink) bo mesto skupaj z regijo Osrednja Danska ponudilo več kot 300 projektov.

EPK Pafos bo mesto spremenil v tovarno kulture na prostem

Misli, 1. januar 2017 ― Ob danskem mestu Arhus bo letos naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) nosilo ciprsko mesto Pafos. Pafos 2017 bo Ciper, ki je poznan kot otok, kjer je iz morja na kopno stopila grška boginja Afrodita, za leto dni spremenil v tovarno kulture na prostem. Ta bo zasedla vse kotičke v mestu in okolici ter vanje naselila umetnost in kulturo.

Množica, poljubnost, red sveta. Štiri slike iz New Yorka

Razpotja, 1. januar 2017 ― Jordi Graupera … Če bi Alexis de Tocqueville hotel Demokracijo v Ameriki napisati danes, namesto leta 1831, bi ga poslal na Jones Beach. Predlagal bi mu, naj vzame vlak na Penn Station, v središču Manhattana, in z množicami deli 48 minut vožnje do Freeporta. Od tam bi ga avtobus peljal na drugo stran mostu, ki povezuje Long Island z otokom Jones Beach, ki je komaj kaj več kot 16 kilometrov dolga naplavina peska, kot dolga tanka črta s čopičem, ki vsako leto sprejme do šest milijonov newyorških teles, pripravljenih na praženje s pogledom na Atlantik. Če pa bi vztrajal, da gre z avtom, bi ga moral opozoriti na nelagodje, ki ga vzbudi misel na 15 tisoč parkirnih mest, zlasti, če so zasedena.
1961 Rakov Škocjan – Snemanje filma

1961 Rakov Škocjan – Snemanje filma

Stare slike (Cerknica), 1. januar 2017 ― Pozimi leta 1961 so v Rakovem Škocjanu Italijani snemali film. V spominu mi je ostalo, da je bil naslov “Ursus proti pošastim”. Kot statisti so v precejšnjem številu sodelovali krajani, ki so se takole prelevili v “praljudi”. Mira Perko por. Dermota, Slivice in Franc Perko, Slivice. Pri snemanju filma so pri različnih opravilih, tudi kot […]

V dunajski Albertini poleti retrospektiva Marie Lassnig

Misli, 1. januar 2017 ― V muzeju Albertina bodo maja odprli retrospektivno razstavo leta 2014 preminule slikarke Marie Lassnig. Delo ene najvidnejših sodobnih avstrijskih slikark je odmevalo tudi v mednarodnem prostoru. Umetnica, ki je svojo kariero izoblikovala v sedmih desetletjih, je leta 2013 na beneškem umetnostnem bienalu prejela zlatega leva za življenjsko delo.
še novic