PIFcamp 2017 – 2. dan

PIFcamp 2017 – 2. dan

PIFcamp, 1. avgust 2017 ― Jutranji uvod v drugi dan tabora nas je dober ducat pričelo z jogo. Gea je uvodni in zaključni del ure »Yogee« posvetila sproščanju, ostali čas pa smo se zavzemali razne poze in se pri tem dobro raztegnili. Takoj po zajtrku je za jutranjo dozo deljenega znanja poskrbel Staš Vrenko, ki je manjši skupini predstavil proces … Continue reading PIFcamp 2017 – 2. dan The post PIFcamp 2017 – 2. dan appeared first on PIFcamp.
Trnovo, kraj Trnfesta

Trnovo, kraj Trnfesta

ARS Svet kulture, 1. avgust 2017 ― Obiskovalci vseh generacij, ki se bodo v avgustu podali v Trnovo, bodo tudi letos lahko obiskovali prireditve Trnfesta, saj četrtki ostajajo namenjeni otrokom, ob nedeljah bo največkrat čas za gledališke predstave, na sporedu ostajata Impro maraton in StendAp. Sicer pa tudi letošnji Trnfest žanrsko zelo raznolik, tako da ne bo manjkalo koncertov, različnih delavnic in […]
Terska dolina ima sedem novih ambasadorjev

Terska dolina ima sedem novih ambasadorjev

Slovenci.si, 1. avgust 2017 ― Terska dolina ima sedem novih kulturnih ambasadorjev: to so protagonisti likovne kolonije Alpe-Jadran, pomembnega dela izredno priljubljene prireditve Planet Bardo, ki od leta 2011 zaznamuje “sveže poletje v Terski dolini”, kot pravi tudi geslo, ki spremlja številne kulturne dogodke, ki konec julija vsako leto poživljajo vasi pod Mužci. Planet Bardo se je slovesno zaključil konec […] The post Terska dolina ima sedem novih ambasadorjev appeared first on Slovenci.
Erik Mavrič: Erikova sobastalna postavitevotvoritev: 8....

Erik Mavrič: Erikova sobastalna postavitevotvoritev: 8....

Hiša kulture v Pivki, 1. avgust 2017 ― Erik Mavrič: Erikova sobastalna postavitevotvoritev: 8. september 2017 ob 19. uriV okviru poletnega programa Odprta hiša bo slikar Erik Mavrič izvedel projekt celostne ureditve prostora, v katerem Hiša kulture hrani stalno zbirko svojih umetniških del. Umetnik bo prostor v celoti poslikal z barvico, izbor tega neobičajnega sredstva pa utemeljuje s tem, da barvica v tem kontekstu predstavlja izziv racionalnemu mišljenju. Običajno se barvica vmešča v polje infantilne ilustrativnosti, saj jo uporabljajo večinoma otroci pri risanju na papir oz. barvanju pobarvank, kot sredstvo likovne artikulacije pa jo srečujemo predvsem v ilustracijah, ki so namenjene prikazovanju otroškega imaginarnega sveta. V nasprotju s tem umetnik v projektu Erikova soba uporablja barvico kot »pleskarsko orodje«, kar je daleč od njene primarne namembnosti, hkrati pa kot sredstvo, neke vrste »seizmograf«, za vizualno beleženje dejavnosti v tem prostoru. Ker je barva v osnovi frekvenca oz. valovanje, bo poslikavo dopolnil tudi z zvočno frekvenco, ki bo utrezala izbrani barvi. Poslikava bo ostala v Hiši kulture kot umetnikova stalna postavitev, ki bo hkrati tudi okvir za razstavo stalne zbirke.Erik Mavrič (1979) je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2004 diplomiral in štiri leta kasneje magistriral. V času študija je prejel univerzitetno Prešernovo nagrado. Imel je več samostojnih in mnoge skupinske razstave doma in v tujini. Trenutno živi in dela v Krškem.
Še en odličen komorni koncert na 65. Ljubljana Festivalu

Še en odličen komorni koncert na 65. Ljubljana Festivalu

Marijan Zlobec, 1. avgust 2017 ― Nadaljuje se serija komornih koncertov na 65. Ljubljana Festivalu. Spet lahko poročamo o sinočnjem odličnem koncertu mednarodnega Godalnega kvarteta Ulysses (Ulikses) z gostoma; flavtistom Massimom Mercellijem in slovensko harfistko Mojco Zlobko Vajgl. Kot smo izvedeli med koncertom v zahvalnem nagovoru violista Colina Brookesa, so nastopajoči imeli dan poprej koncert na mednarodnem festivalu Emilia Romagna. Massimo […]

Resnica in svoboda v grafičnih podobah Marie Bonomi

MGML, 1. avgust 2017 ― V Galeriji Jakopič je v okviru 32. grafičnega bienala na ogled pregledna razstava Za vedno grafika mednarodno priznane umetnice Marie Bonomi. »Brazilska umetnica in aktivistka je dolgoletna podpornica bienala in ostra zagovornica grafike kot radikalne, demokratične oblike umetnosti« (recenzija Maggie Gray v mednarodni umetniški reviji Apollo).
George Orwell: 1984

George Orwell: 1984

KEVD'R, 1. avgust 2017 ― Vojna je mir Svoboda je suženjstvo Nevednost je moč Vsi, ki poznate Orwella, veste, da je bil precej protislovna oseba. Bil je pacifist in nato patriot, bil je ateist, ki je želel, da ga pokopljejo cerkveno. Bil je človek, ki bi zaradi svoje družbeno fleksibilne identitete lahko izpadel kot nekredibilen klovn. Imel se je za … More George Orwell: 1984

Arhitektura in raziskave javnega mnenja

OUTSIDER, 1. avgust 2017 ― Raziskave javnega mnenja so vse prej kot zanesljiv ali objektivni kazalec splošnega razpoloženja – navsezadnje lahko skoraj za vsako raziskavo poiščemo tudi tako, ki ji z rezultati nasprotuje. Nezanesljivost raziskav in na njih osnovanih napovedi se v zadnjih letih s fiaski ob Brexitu in izvolitvi Trumpa še povečuje. Po drugi strani pa raziskave javnega mnenja…
Na Ljubljana festivalu sloviti harmonikar Richard Galliano

Na Ljubljana festivalu sloviti harmonikar Richard Galliano

Misli, 1. avgust 2017 ― V sklopu 65. Ljubljana festivala bo drevi v Slovenski filharmoniji nastopil svetovno priznani francoski harmonikar Richard Galliano. Glasbenik se izraža v raznolikih glasbenih slogih - od klasične do jazz glasbe. Festivalski oder bo nocoj delil z godalci iz vrst slovenskih filharmonikov, združenih v Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije.
1923 Bezuljak – Prijatelji

1923 Bezuljak – Prijatelji

Stare slike (Cerknica), 1. avgust 2017 ― Ne vem, ob kakšni priložnosti je nastala ta lepa fotografija. Po ozadju bi sklepali, da je nastala v ateljeju, toda tla ne podprejo te domneve. Mogoče je fotograf prinesel s seboj tudi “kuliso”? Ko sem dobila v roke to staro fotografijo v Bezuljaku pri Čejdn∂kovih, sem prepoznala le dekle levo zgoraj. Jaz sem jo poznala […]

Prvič objavljena neuprizorjena drama avtorja Petra Pana Barrieja

Misli, 1. avgust 2017 ― V novi izdaji ameriške literarne revije The Strand Magazine je prvič objavljena farsa škotskega literata Jamesa Matthewa Barrieja (1860-1937) The Reconstruction of a Crime, ki ni bila nikoli uprizorjena. Delo so odkrili v arhivih knjižnice Centra Harry Ransom v teksaškem mestu Austin. Barrie sicer slovi kot avtor drame o Petru Panu.
Patriarhat je bavbav pod posteljo

Patriarhat je bavbav pod posteljo

Airbeletrina, 1. avgust 2017 ― Nekoč je za devetimi gorami in devetimi vodami živela ... »deklica, ki ji je bilo vseeno, kaj si drugi mislijo o njej. Nekaterim je bila všeč njena iskrenost, drugim se je zdela neotesana. Margaret je samo skomignila z rameni in nadaljevala po svoje.« Ne, železna lady, ki je ukinila brezplačno mleko za šolarje, res ni prototip klasične pravljične junakinje. A ravno v tem je lepota knjige Zgodbe za lahko noč za uporniške punce: lik močne ženske ne sodi v en sam, jasno predpisan kalup. Zgodb je toliko, kolikor je žensk, ki so, z besedami Marie Callas, sklenile biti »točno toliko težavne, kolikor je bilo treba«, da so postale najboljše.

Vodni detektiv 2018

MAO, 1. avgust 2017 ― Letošnji natečaj širi poznavanje povezanosti vode z mestom z vidika globalnih klimatskih sprememb in s tem povezanimi poplavami, sušami in drugimi pojavi. Tokratna tema so »MODRO-ZELENA MESTA«. Rok za oddajo je 25. maj 2018.
Evelin Stermitz - Blue House (2009) Plesni video

Evelin Stermitz - Blue House (2009) Plesni video

DIVA nove pridobitve, 1. avgust 2017 ― Plesna improvizaicja treh performerk, ki s svojim telesom raziskujejo prazne prostore v modri hiši. Avtorica modro barvo povezuje z zgodbo o Sinjebradcu (Bluebeard), ki govori o nasilju nad ženskami. Vendar je hiša v videu za ženske varen prostor. Nastopajo: Klaudia Ahrer, Tina Gressl, Judith Meister. Avtorica in izvajalka glasbe: Elise Kermani, Copyright 2008, Licensed by BMI.
še novic