Spoj glasbe in dela

Spoj glasbe in dela

Odzven, 19. avgust 2017 ― Mahakaruna Quartet je italijansko-slovenski sodobno jazzovski kvartet, v katerem ob pianistu Giorgiu Pacorigu, kornetistu Gabrielu Cancelliju in bobnarju Stefanu Giustu saksofon igra Cene Resnik.
Hudič je v trivialnosti(h)

Hudič je v trivialnosti(h)

Airbeletrina, 19. avgust 2017 ― Kaj nam lahko človek, ki je izhajal iz premožne družine, bil bolestno navezan na mater, ki ga je zavijala v vato, mladostniško energijo porabljal za to, da se je udeleževal družabnih prireditev in se seznanjal s karseda velikim številom ljudi, ki nikoli ni delal, zadnje desetletje pa je preživel zadekan v zvočno izolirani sobi, kjer se je vdajal malodušju zaradi svojega slabega zdravstvenega stanja (in hipohondriji), sploh pove o življenju? Marsikdo bi dejal, da ne veliko. Recimo pisatelj André Gide, ki je takega človeka poznal, prebral njegovo zgodnjo kratkoprozno zbirko, ki ni obetala prav dosti, ter pod vtisi na podlagi te knjige in njegovih družabnih aktivnosti zavrnil njegov poznejši roman. Situacija sama po sebi ne bi bila nič posebnega – prav je storil, kdo pa si sploh želi brati literaturo nekega razvajenega snoba, boste morda rekli –, če oseba, o kateri je govora, ne bi bil Marcel Proust.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 19. avgust 2017 ― Med novostmi založbe Modrijan je zbirka kratkih zgodb Moj mož makedonske pisateljice Rumene Bužarovske, pri Mladinski knjigi pa roman Izruvana ameriške pisateljice Naomi Novik. Pri založbi Beletrina so izdali novo pesniško zbirko Milana Jesiha Maršal, pri založbi Miš pa je izšla slikanica Ne liži te knjige Idana Ben-Baraka in Juliana Frosta.
1960 Unec – Pletev strniščnega korenja

1960 Unec – Pletev strniščnega korenja

Stare slike (Cerknica), 19. avgust 2017 ― Desetletja nazaj smo pod pšenico pogosto posejali tudi korenje, da smo imeli pozimi krmo za prašiče. Ko je bilo žito požeto, smo morali najprej njivo temeljito pograbiti, potem pa je sledilo, vsaj za mene najbolj mukotrpno delo, reševanje mladega, včasih komaj vidnega korenja. Poleg plevela je bilo potrebno, ob največji poletni vročini in soncu čimprej odstraniti […]

Aretha Franklin se seli v Detroit

Misli, 19. avgust 2017 ― Kraljica soula, 75-letna Aretha Franklin je napovedala, da se bo ob upokojitvi vrnila v Detroit, mesto, v katerem je zaslovela, in tam odprla nočni klub. Kot je pevka povedala za lokalni Detroit Free Press, bo v klubu kdaj tudi nastopila, je povzela francoska tiskovna agencija AFP.
še novic