Na Majskem salonu ZDSLU znani nagrajenci

Na Majskem salonu ZDSLU znani nagrajenci

Marijan Zlobec, 14. november 2017 ― V Narodnem muzeju na Metelkovi v Ljubljani so pravkar odprli selekcionirano, kurirano, žirirano in tematsko tradicionalno razstavo Majski salon Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Letos so Majski salon premaknili na jesensko-zimski čas, prihodnje leto pa bo spet spomladi. Bolj kot čas razstave pa je pomembna tema ali naslov razstave ali salona. Letos je ta Podoba […]
IŠČEMO SODELAVKO/SODELAVCA – GRAFIČNO OBLIKOVALKO/OBLIKOVALCA

IŠČEMO SODELAVKO/SODELAVCA – GRAFIČNO OBLIKOVALKO/OBLIKOVALCA

Airbeletrina, 14. november 2017 ― Beletrina, ki je v letu 2016 obeležila 20-letnico svojega delovanja, nedvomno velja za eno večjih in pomembnejših slovenskih založb, ki s svojim izbranim domačim in prevodnim knjižnim programom, tako leposlovnim, kot esejističnim in humanističnim, ostaja eno osrednjih stičišč in izvirov literarnega življenja v Sloveniji in širši regiji. Beletrina poskrbi za izdajo več kot 50 naslovov letno v knjižnih zbirkah Beletrina, Koda in Posebne izdaje.

Jan Kozamernik o Bachovih cvetnih kapljicah

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. november 2017 ― V torek, 14. novembra 2017, je v Občinski knjižnici Prebold v sodelovanju z Lekarno Cvetka Prebold potekalo predavanje z naslovom Bachove cvetne kapljice kot oblika čustvene pomoči. Predaval je licencirani strokovnjak za to področje Jan Kozamernik, vodja preboldske lekarne Cvetka Zelenc pa je predstavila, kako lahko obiskovalci cvetne kapljice praktično preizkusijo, saj jih imajo z ustreznimi navodili na voljo v Lekarni Cvetka Prebold. Najpreprostejše oblike uporabe cvetne rose najdemo v Avstraliji, Indiji, Kitajski in tudi pri nas. Hoja po binkoštni rosi poživi telo in duha, umivanje z njo pa prinaša mladosten ...
5. Dnevi slovenske kulture v Novem Sadu

5. Dnevi slovenske kulture v Novem Sadu

Slovenci.si, 14. november 2017 ― Društvo Slovencev Kredarica Novi Sad ta teden pripravlja niz prireditev. Začele se bodo v četrtek, 16. novembra 2017, z razstavo “Prvih dvajset let društva”, in končale v soboto s koncertom slovenskih pesmi. Več na vabilu: The post 5. Dnevi slovenske kulture v Novem Sadu appeared first on Slovenci.
Večer z Andrejem E. Skubicem v Gradcu

Večer z Andrejem E. Skubicem v Gradcu

Slovenci.si, 14. november 2017 ― V Slovenski čitalnici v Gradcu bo prihodnji ponedeljek, 20. novembra 2017, ob 18.30, literarni večer s pisateljem Andrejem E. Skubicem. Več informacij v vabilu: The post Večer z Andrejem E. Skubicem v Gradcu appeared first on Slovenci.
Razprodana in ponatisnjena Tržaška knjiga

Razprodana in ponatisnjena Tržaška knjiga

Marijan Zlobec, 14. november 2017 ― Slovenska matica je pravkar predstavila ponatis sicer že  nekaj časa razprodane Tržaške knjige, ki je kot tretja izšla v seriji monografij mest; za Ljubljansko knjigo in Mariborsko knjigo. Ta serija se je izkazala za več kot pomembno, upravičeno, zaželjeno, koristno, vsebinsko in programsko kar se da celovito… Knjigo je predstavila njena avtorica dr. Marija Pirjevec. […]

Gregor Strniša: Slovenska popevka

Koridor, 14. november 2017 ― Po lanskoletnih Ljudožercih SNG Drame Maribor se Gregor Strniša vrača na odre slovenskih institucionalnih gledališč – tokrat v Slovensko mladinsko gledališče, kjer smo si prejšnji teden lahko ogledali gledališki koncert po njegovih besedilih, Slovenska popevka. Nastal je v koprodukciji s Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga, ter tako pod režijsko taktirko Matjaža […] The post Gregor Strniša: Slovenska popevka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Slovenski knjižni sejem v 33. izdaji s stalnicami in nekaj novostmi

Slovenski knjižni sejem v 33. izdaji s stalnicami in nekaj novostmi

Misli, 14. november 2017 ― V Cankarjevem domu bo od 22. do 26. novembra potekal 33. Slovenski knjižni sejem. Sodelovalo bo 115 razstavljavcev, napovedujejo 303 spremljevalne dogodke. Poleg ustaljenih sklopov, kot sta Debatne kavarne in Založniška akademija, bo ponudil tudi nove, denimo Ilustratorski kot. Države v fokusu so Avstrija, Nemčija in Švica. Odprtje bo 21. novembra.
NOVO: prvi singel in videospot nove zasedbe BUH

NOVO: prvi singel in videospot nove zasedbe BUH

Celinkin-e-novice, 14. november 2017 ― Lovim dež je prvi singel nove ljubljanske glasbene zasedbe BUH, avtorja in multiinštrumentalista Uroša Buha, ki s svojim sodelovanjem redno plemeniti številne slovenske zasedbe, med katerimi velja omeniti vsaj Zaklonišče prepeva, Same babe, Natriletno kolobarjenje s praho, Relight, Boštjan Gombač … Continue reading →
Liffe: Bar

Liffe: Bar

MMC Film, 14. november 2017 ― " Ne vem, kaj me je popadlo, v resnici sploh nisem tak," izjavi eden od protagonistov Bara, "komične grozljivke" o klavstrofobični situaciji.

Kinotripova pogovora na Liffu

Kinodvor, 14. november 2017 ― V torek, 14. 11., se nam bo na projekciji filma Ognjišče pridružil režiser filma Guðmundur Arnar Guðmundsson, v četrtek, 16. 11., pa se bomo po projekciji filma Nečista kri pogovarjali z direktorico fotografije Sophio Olsson.
V Mestnem muzeju Ljubljana tokrat predstavili srednjeveško Ljubljano

V Mestnem muzeju Ljubljana tokrat predstavili srednjeveško Ljubljano

Misli, 14. november 2017 ― V Mestnem muzeju Ljubljana bodo drevi odprli razstavo Srednjeveška Ljubljana. Postavitev uvede meč iz Ljubljanice, ki je datiran v 11. stoletje in ki po besedah avtorja razstave Martina Horvata na simboličen način označuje srednji vek v našem prostoru. Zaključuje jo 95 tez Martina Lutra, ki zaznamujejo začetek reformacije.
Podobe prestiža kot ilustrirana enciklopedija antike

Podobe prestiža kot ilustrirana enciklopedija antike

Marijan Zlobec, 14. november 2017 ― Narodna galerija v Ljubljani pripravlja novo, tokrat še prav posebno razstavo Podobe prestiža Antične zgodbe v steklu po gemah iz zbirke kneza Stanislawa Poniatowskega (1754 – 1833). Odprtje razstave bo v sredo, 15. novembra, ob 19. uri. Razstavo bo odprl veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji nj. eksc. Paweł Czerwiński. Razstava Podobe prestiža bo na ogled od […]

Pesem tedna: svet kot je videti iz okna v tretjem nadstropju

Koridor, 14. november 2017 ― gledam dekle oblečeno v lahko zeleno jopico, modre kratke hlače in dolge črne nogavice. nosi nekakšno ogrlico in ima majhne prsi, uboga stvarca. opazuje svoje nohte medtem ko njen umazani beli pes ovohava travo v brezciljnih krogih. tudi golob kroži napol mrtev s svojimi majhnimi možgani. jaz pa si zgoraj v spodnjem perilu, s tridnevno […] The post Pesem tedna: svet kot je videti iz okna v tretjem nadstropju appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Dolg

Dolg

LUD Literatura, 14. november 2017 ― Michel je leto, dve starejši od mene. Končal je nižjo strojno, poklicno menda, zato dela kot nekakšen tehnik. Na železniški postaji riše načrte, tako mi je razložil. Me sploh ne zanima. V bistvu mi ni preveč všeč, všeč mi je v glavnem to, da sem jaz njemu. Kadar pa sva sama, zna biti prijetno, ker se dobro poljublja. Peljem ga na obisk presenečenja k očetu, ker se mi zdi, da mu to dolgujem.

Teror v Prešernovem gledališču Kranj

SiGledal Novice, 14. november 2017 ― Prešernovo gledališče Kranj 3. decembra ob 19.30 vabi na premiero gledališke drame Teror, kakršne v Sloveniji še ni bilo. Častna pokroviteljica predstave je ga. Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS, nekdanja državna tožilka, predavateljica, publicistka, pisateljica in humanitarka. O usodi obtoženega vojaškega pilota bo z glasovanjem pred zaključkom predstave odločalo občinstvo. Vsak naj glasuje po svoji vesti, moralno in pravično!
Na Jesenicah začetek jubilejnih 30. Čufarjevih dni

Na Jesenicah začetek jubilejnih 30. Čufarjevih dni

Misli, 14. november 2017 ― Z muzejskim večerom o jeseniških dramskih igralcih se bodo danes na Jesenicah začeli jubilejni 30. Čufarjevi dnevi. Festival ljubiteljskih gledališč bo do 20. novembra ponudil šest tekmovalnih predstav, ki jih je izbral selektor Iztok Valič. Prvič pa bo Gledališče Toneta Čufarja Jesenice v okviru festivala pripravilo tudi mladinski dan.
1895 Unec – Nadučitelj Peter Repič

1895 Unec – Nadučitelj Peter Repič

Stare slike (Cerknica), 14. november 2017 ― Na bolšjaku v Ljubljani sem naletel na zanimiv in dobro ohranjen dokument, ki se je navezoval na unškega nadučitelja Petra Repiča. Nadučitelj na Uncu Peter Repič je bil dolgo obdobje blagajnik Društva učiteljev in šolskih prijateljev šolskega okraja logaškega, ki je skrbelo in lajšalo življenje obubožanemu slovenskemu učiteljstvu. Tako je Peter Repič leta 1895 pisal nadučitelju Ivanu […]

Michele Obit: (Izhodi)

Poiesis, 14. november 2017 ― a   Medtem ko vi greste proč – s tistim povsem vašim vestnim umevanjem stvari – jaz prizadevno zapiram polknice in puščam, naj prosevata samo od izven besnenje vretenc in šumenje vrb.   b   Najboljše pesmi so v stvareh ki jih izgubimo – najboljši pesniki so življenje porabili, da so jih iskali in so se danes zbrali okoli mize na kraju sobe z izhodom, ki se razpira v svet.   c   Potlej, naslonjeni na mrežo spominov definirajmo čas: desetminutni predah in en korak – nikoli se ne ve da je v nenadnem gibu manj slišati pritisk na vratno kljuko.   Prevedli Alenka Jovanovski in Kristina Jurkovič   (pesem je bila prevedena v sklopu prevajalsko pesniške delavnice Hiša v Ljubljani II / Casa a Lubiana II, ki se je odvila 14. oktobra 2017 v soorganizaciji Kulturno umetniškega društva Poiesis in bloga La Casa di carta / Papirnata hiša v dvorani KULT3000 v Ljubljani)  

Posvet Pis(a)na kulturna dediščina

Kamra.si, 14. november 2017 ― Vabimo vas na posvet Pis(a)na kulturna dediščina, ki bo potekal  v petek, 1. decembra 2017,  v Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje. Posvet organizirata Osrednja knjižnica Celje in Društvo bibliotekarjev Celje z namenom osvetliti problematiko pisne kulturne dediščine v knjižnicah, opozoriti na nedorečeno zakonodajo v zvezi z varovanjem kulturne dediščine v slovenskih knjižnicah, na zapleten in dolgotrajen postopek razglasitve kulturnega spomenika ter neprepoznavnost in nerazumevanje arhivske oziroma muzealske vloge knjižnic.
Slovenija 107 let po izidu Cankarjevih Hlapcev

Slovenija 107 let po izidu Cankarjevih Hlapcev

Časnik, 14. november 2017 ― Cankarjevi Hlapci v ljubljanski Drami so predstava, ki navdušuje gledalce in je dobro ocenjena pri kritikih. V osrednjo slovensko gledališko hišo se je po nekaj letih vrnil režiser Janez Pipan, ki ni maličil žlahtnega Cankarjevega besedila. Prav je tako, kajti številni citati drame iz leta […]
SUZANA BRBOROVIĆ: MADE IN GERMANY

SUZANA BRBOROVIĆ: MADE IN GERMANY

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 14. november 2017 ― Arhitektura, še posebno, kadar nanjo gledamo kot na odnos med ljudmi in družbenimi strukturami, igra odločilno vlogo v boju za interpretativno moč nacionalnih identitet. Zgradbe vedno predstavljajo predstavnike in akterje državotvornosti naroda. Slovenska umetnica Suzana Brborović razkriva vizualno zgodovino zahodnjaške obrambne arhitekture; od prvih varnostnih utrdb do vojaške arhitekture iz časov modernizma ter sodobne varnostne arhitekture – z orodji slikarstva in dekonstrukcijo. Idealno Platonovo ali Dürrerjevo mesto, utopične zgradbe modernizma, ali načrtovana mesta, kot je na primer Palmanova – vsi ti primeri ponazarjajo, da obramba meja, ideja nekega idealnega mesta in zvesto prebivalstvo oblikujejo simbiotsko skupnost. "Arhitekturna nezavest" Zahoda, z njegovimi zvezdastimi plani in razporeditvami, geometričnimi strukturami in ravnimi formami, Brborović predstavlja s slikami velikega in srednjega formata, da bi z njimi opozorila na nadaljevanje te estetske in politične zgodovine, kakor tudi na njeno trenutno moč delovanja. Na platnu umetnica presega časovne prostore s prepletanjem več plasti zgodovinskih tlorisov, z vključevanjem vzorcev, motivov in kompozicij fortifikacije Evrope, ki še vedno poteka. Podobe se sučejo v razponu od togih linij do spontanih tekočih oblik, ustvarjenih neposredno z umetničino gesto. Motiv bunkerja, poznanega pod imenom obrambni stolp, ki je v času nacistične represije služil kot robustna konstrukcija za obrambo mest Nemškega rajha, prežema in povezuje skoraj vse razstavljene slike. Včasih se prikaže kot lebdeč predmet, drugič so vidni le njegovi obrisi. V nekaterih delih je viden le kot senca ali kot izris na poti osvetljevalnih izstrelkov, zreduciranih do izrazitih črt. Iz serije originalnih gradbenih načrtov iz osemdesetih let, ki simbolizirajo slovensko trobojnico, ki v vsakem od treh delov vedno bolj bledi, je izrezljala vsebinske forme rezilne ograje, bunkerja in ruševin. Krhek izrezek obrambnega stolpa v obliki ruševine pr

Na Jesenicah začetek jubilejnih 30. Čufarjevih dni

SiGledal Novice, 14. november 2017 ― Z muzejskim večerom o jeseniških dramskih igralcih se bodo danes na Jesenicah začeli jubilejni 30. Čufarjevi dnevi. Festival ljubiteljskih gledališč bo do 20. novembra ponudil šest tekmovalnih predstav, ki jih je izbral selektor Iztok Valič. Prvič pa bo Gledališče Toneta Čufarja Jesenice v okviru festivala pripravilo tudi mladinski dan.
Evropski poslanci bodo z nagrado lux izbrali najboljši film

Evropski poslanci bodo z nagrado lux izbrali najboljši film

Misli, 14. november 2017 ― Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu bodo danes podelili letošnjo filmsko nagrado lux, o dobitniku katere odločajo evropski poslanci. V bitki za nagrado so film 120 utripov na minuto v režiji Robina Campilla, Nečista kri režiserke Amande Kernell in Vestern režiserke Valeske Grisebach.
MENT gre v Zagreb

MENT gre v Zagreb

SIGIC - Novice, 14. november 2017 ― V četrtek, 23. novembra bodo v Zagrebu v okviru predpriprav na festival MENT Ljubljana nastopili hrvaški stonerji Cojones, srbski neopsihedeliki Ti in slovenski indie rockerji persons from porlock.
Jože Privšek

Jože Privšek

Odzven, 14. november 2017 ― Ob osemdesetletnici rojstva glasbenika, skladatelja, dirigenta, aranžerja in utemeljitelja Big Banda RTV Slovenija Jožeta Privška, legende slovenske popularne glasbe in jazza...
še novic