Povej mi, kako ravnaš s smetmi, in povem ti, kdo si

Povej mi, kako ravnaš s smetmi, in povem ti, kdo si

LUD Literatura, 8. marec 2018 ― Odpadki so resna stvar, tega se piska teh vrstic čisto dobro zaveda in tudi dosledno izvaja načela doktrine razvrščanja. Vseeno pa nič in nihče ne more preprečiti, da ne bi vsakič, kadar nese vrečko s takimi ali drugačnimi odpadki v ta ali oni zabojnik, čez njen obraz hušknil droben, hudomušen nasmešek. Nikoli ne veš, kdo te pri tem opazuje, zato se – tako kot pri skriti kameri – spodobi nasmehniti.

Nekaj kratkega, nekaj sladkega

LUD Literatura, 8. marec 2018 ― Slovaška književnost je v slovenskem kulturnem prostoru še vedno precej uborno zastopana, vendar pa situacijo izboljšujejo nekateri nadobudni prevajalci, med njimi Andrej Pleterski, ki je tokrat uredil antologijo slovaške kratke zgodbe.

“Vse živali so enakopravne”

Razpotja, 8. marec 2018 ― pomlad 2017  Francesco Condello  V prejšnjem letu so stranko Gibanje 5 zvezdic (Movimento 5 Stelle) zaznamovali vzponi in padci, pomembne zmage in boleči porazi: od smrti Gianroberta Casaleggia, enega izmed dveh ustanoviteljev stranke, do zgodovinskih zmag na županskih volitvah v Torinu in zlasti v Rimu; od odstopa Federica Pizzarotija, ki je leta 2012 postal prvi župan iz stranke, do osvojitve županskega mesta v glavnem mestu katere od pokrajin in zmage na ustavnem referendumu, ki je privedel do odstopa premiera Mattea Renzija.  Osem let po ustanovitvi stranke in štiri leta po njenem neverjetnem uspehu na volitvah, na katerih je dobila največ glasov italijanskih volivcev, je pravi čas za ponovno oceno in analizo njene poti in razvoja. 

Ex Libris: Newyorška javna knjižnica

Kinodvor, 8. marec 2018 ― Projekcija najnovejšega filma slovitega dokumentarista Fredericka Wisemana, ki tokrat pogleda v drobovje delovanja znamenite knjižnice, na meji med javnim in zasebnim kapitalom, se bo odvila v okviru 20. edicije Festivala dokumentarnega filma. Film bomo predvajali to nedeljo ob 11. uri, v rednem terminu Zajtrk pri Kinodvoru, zato vas bomo ob obisku brezplačno pogostili tudi s toplim napitkom in sladkim priboljškom.

Tomb Raider (2018)

Deseta umetnost, 8. marec 2018 ― Po dveh kultnih filmih z Angelino Jolie je napočil čas za novo Laro Croft z Alicio Vikander v glavni vlogi. Lara Croft je strastna, samostojna mladenka, hči ekscentričnega pustolovca, ki je izginil, ko je bila sama še najstnica. Zdaj, sedem let pozneje, Lara nima nikakršnega oprijemljivega cilja ali namena v življenju; vse poskuse, da bi prevzela […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  2 comments on this item You might be interested in this:    Gone Girl (2014)  Dredd (2012)  The Hurricane (1999)  Pacific Rim (2013)  [Pozor, hud prizor] - The Grey (2011) Copyright © Deseta umetnost [Tomb Raider (2018)], All Right Reserved. 2018.

Konferenca kultnega filma 2018

Kurja polt, 8. marec 2018 ― KONFERENCA KULTNEGA FILMA  OKUŽBA, POGUBA IN PREKLETSTVO! KULTNI FILM V NACIONALNEM KONTEKSTU 20. 4. 2018 / 14:00 – 17:30 / Kinodvor SPREMEMBA PROGRAMA: Zaradi nepričakovane odpovedi obiska prof. Ernesta Mathijsa bo napovedano predavanje o belgijskem horror filmu Dežela nižin na višku žanra? Belgijska grozljivka kot nacionalna katarza zamenjalo predavanje dr. Steva Jonesa z [...] The post Konferenca kultnega filma 2018 appeared first on Kurja polt.
Lost In Translation (2003)

Lost In Translation (2003)

Deseta umetnost, 8. marec 2018 ― Drugi celovečerec Sofie Coppola je ultimativni film o izčrpanosti zaradi časovne razlike, ki jo doživi utrujeni zvezdnik Bob Harris (Bill Murray). Ta v hotelu sreča zapostavljeno ženo z imenom Charlotte (Scarlett Johansson), s katero se zdolgočasena nad svojima življenjema postopoma zaljubita. Biti v tuji državi, je zares odmaknjen občutek, ki se približa romantični opitosti. Ko […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Grand Budapest Hotel (2014)  Rush (2013)  The Hurricane (1999)  [Pozor, hud prizor] – Inglourious Basterds (2009)  TOP 25 romantičnih komedij 21. stoletja – II. del Copyright © Deseta umetnost [Lost In Translation (2003)], All Right Reserved. 2018.
Sassja

Sassja

Radio Študent, 8. marec 2018 ― V studiu se nam pred nastopom v hrvaški prestolnici pridruži Tuzelčanka Sanela Halilović aka Sassja, ki je dve leti po uspešnem prvencu Taktički praktično nedavno povila svoj drugi studijski No Problemo.

ZAKLJUČEN NATEČAJ XXL CUBIT

Fakulteta za dizajn, 8. marec 2018 ― Natečaj XXL CUBIT Slavnostna razglasitev zmagovalca natečaja XXL CUBIT je potekala v ponedeljek 5. marca ob 15.30. v predavalnici 7 (II. nadstropje) na Fakulteti za dizajn. Projekt je potekal v sodelovanju z Mizarstvom Florjančič in Fakulteto za dizajn, v sklopu aktivnosti KOCLES 2.0. Na projektu so sodelovali študenti 2. in 3. letnika smeri Notranja oprema […]
Gostje 2018

Gostje 2018

Kurja polt, 8. marec 2018 ― POKLON: FABRICE DU WELZ Fabrice DU WELZ, belgijski režiser in scenarist, je po študiju režije na Konservatoriju dramskih umetnosti v Liègeu in filmski šoli INSAS v Bruslju je v 90. letih snemal eksperimentalne filme in pisal scenarije humorističnih epizod za televizijo Canal+. Prvi igrani kratkometražec Quand on est amoureux c'est merveilleux (1999) mu je prinesel [...] The post Gostje 2018 appeared first on Kurja polt.

Muzejski večer: Barčice v Kropi in Kamni Gorici iz muzejske dokumentacije

Muzeji radovljiške občine, 8. marec 2018 ―   Muzejski večer BARČICE V KROPI IN KAMNI GORICI IZ MUZEJSKE DOKUMENTACIJE Kovaški muzej, 11. marca 2018, od 17. do 19. ure V času tradicionalne prireditve barčice v Kropi si boste v projekcijski sobi Kovaškega muzeja  lahko ogledali najstarejše upodobitve te stare šege na risbah kroparskega slikarja Petra Žmitka ter fotografske… ... več o tem

Možnosti opravljanja prakse v Zavodu BIG!

Fakulteta za dizajn, 8. marec 2018 ― Iz Zavoda BIG, s katerim fakulteta uspešno sodeluje že od samega začetka, so nam sporočili, da odpirajo možnosti za vključevanje in sodelovanje študentov FD, pri njihovih aktivnostih. Študentska pomoč je mišljena v okviru PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA. Projektov je veliko, prijavite se čimprej! Zavod BIG izvaja mnoge aktivnosti na področju organizacije različnih festivalov, povezanih z arhitekturo in […]

Motovilke, marec 2018

CED, 8. marec 2018 ― Pozdravljeni, ker smo trenutno v obdobju snovanja predlogov za prihodnost evropskih finančnih mehanizmov, Komisija mrzlično zbira dokaze o učinkih svojih programov financiranja, preverja vrednote, na katerih ti slonijo ter z javnimi spletnimi posvetovanji postavlja pred (resen) preizkus njihovo dodano vrednost. Zaradi brexita bo resno ogroženo financiranje EU za določena področja. Po enem od možnih scenarijev[...]
Mladinska knjiga z literarnima prvencema Mojce Širok in Lune J. Šribar

Mladinska knjiga z literarnima prvencema Mojce Širok in Lune J. Šribar

Misli, 8. marec 2018 ― Knjižno objavo sta pri Mladinski knjigi dočakali še pred izidom z modro ptico nagrajeni kriminalni roman novinarke RTV Slovenija Mojce Širok Pogodba in roman Starinarnica etnologinje in kulturne antropologinje Lune J. Šribar. Povezuje ju dejstvo, da sta spisali literarna prvenca, medtem ko vsebinsko ponujata uvid v popolnoma različna svetova.
Koptsko meništvo

Koptsko meništvo

KUD Logos, 8. marec 2018 ―   Vzpon in obseg meniškega gibanja v Egiptu v 4. stoletju Kljub obsežnim zgodovinskim raziskavam o začetkih in razvoju egipčanskega meništva v zadnjih 150 letih, ostajajo začetki pred 4. stoletjem še vedno nekako zakriti.[1] Ena izmed težav je v tem, kakšne kriterije postaviti za določanje meniške prisotnosti. Zagotovo najdemo nekatere elemente, npr. celibat, še preden […]
Teorija žalosti (odlomek)

Teorija žalosti (odlomek)

Airbeletrina, 8. marec 2018 ― Na osmi marec, dan žena, objavljamo odlomek iz romana Slavenke Drakulić Mileva Einstein. Teorija žalosti, ki je nedavno izšel v Fabulini zbirki. Slavenka bo danes, na osmi marec, nastopila na Festivalu Fabula.
Container Doxa/Dré Hočevar

Container Doxa/Dré Hočevar

Radio Študent, Oralni anali, 8. marec 2018 ― Okrogla miza, intervju ali pogovor Container Doxa/Dré Hočevar play pause stop mute unmute dré-hočevar.mp3 V tokratnem izrednem terminu oddaje Oralni anali vam predvajamo daljši posnetek pogovora z domačim in izvoženim jazzovskim glasbenikom, improvizatorjem, mislecem in konceptualistom, organizatorjem, pedagogom, občim kulturnim delavcem in še kaj ... Dréjem Hočevarjem, ki nas je tokrat v studiu obiskal kot del projekta/zasedbe Container Doxa, superbenda, ki bo prihajajoči četrtek, 15. marca, torej čez točno 1 teden, nastopil na festivalu Tresk #9 v organizaciji vsem vam in nam najljubšega Radia Študent. Daljši pogovor je nastal na podlagi pobude našega gosta, pobude k širši vsebinski kontekstualizaciji in predstavitvi vseh relevantnih okoliščin, ter seveda tudi na naš izrecen interes – predstaviti projekt tudi v takšnem razsežnejšem formatu ... V uri in pol  lahko torej prisluhnete pogovoru z Dréjem ter nekaj izbranim kosom s plošče Less Than Nothing, plošče, ki jo bo zasedba Container Doxa v sodelovanju s hišno Založbo Radia Študent (ZARŠ) izdala in v živo predstavila na prvi dan letošnjega festivala Tresk#9, 15. marca v prostorih Kina Šiška ...   CONTAINER DOXA Track 1 [Afterparty RŠ] Žiga Pucelj 8. 3. 2018 - 21.30 Avtorji:  Dre Hočevar container doxa  / Oralni anali Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin. Doniraj
Container Doxa/Dré Hočevar

Container Doxa/Dré Hočevar

Radio Študent, Oralni anali, 8. marec 2018 ― Okrogla miza, intervju ali pogovor Container Doxa/Dré Hočevar play pause stop mute unmute dré-hočevar.mp3 V tokratnem izrednem terminu oddaje Oralni anali vam predvajamo daljši posnetek pogovora z domačim in izvoženim jazzovskim glasbenikom, improvizatorjem, mislecem in konceptualistom, organizatorjem, pedagogom, občim kulturnim delavcem in še kaj ... Dréjem Hočevarjem, ki nas je tokrat v studiu obiskal kot del projekta/zasedbe Container Doxa, superbenda, ki bo prihajajoči četrtek, 15. marca, torej čez točno 1 teden, nastopil na festivalu Tresk #9 v organizaciji vsem vam in nam najljubšega Radia Študent. Daljši pogovor je nastal na podlagi pobude našega gosta, pobude k širši vsebinski kontekstualizaciji in predstavitvi vseh relevantnih okoliščin, ter seveda tudi na naš izrecen interes – predstaviti projekt tudi v takšnem razsežnejšem formatu ... V uri in pol  lahko torej prisluhnete pogovoru z Dréjem ter nekaj izbranim kosom s plošče Less Than Nothing, plošče, ki jo bo zasedba Container Doxa v sodelovanju s hišno Založbo Radia Študent (ZARŠ) izdala in v živo predstavila na prvi dan letošnjega festivala Tresk#9, 15. marca v prostorih Kina Šiška ...   CONTAINER DOXA Track 1 [Afterparty RŠ] Žiga Pucelj 8. 3. 2018 - 21.30 Avtorji:  Dre Hočevar container doxa  / Oralni anali   Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na DONIRAJ  
1955 Podcerkev – Fantje in dekleta v Podcerkvi

1955 Podcerkev – Fantje in dekleta v Podcerkvi

Stare slike (Cerknica), 8. marec 2018 ― Prelepa slika fantov in deklet iz zapuščine Franca Trudna. Nekatere poznam: prva na levi stoji Stana Mavko, Rihtarjeva, fant poleg nje me spominja na Ludvika Ponudo, sledi Pavličeva Ana iz Podcerkve, poleg nje pa je mogoče Janez Mlakar iz Viševka, nato neznano dekle, zadnji na desni pa Stanko Hace iz Podcerkve Spredaj levo čepita neznano-znana dekle in fant […]
še novic