Sonata po Psalmu 94 Juliusa Reubkeja

Sonata po Psalmu 94 Juliusa Reubkeja

ARS Obiski kraljice, 15. julij 2018 ― Letos je minilo 160 let od njegove smrti, njegovo kratko življenje pa mu žal ni dovolilo nastanka obsežnejšega opusa del Tokrat vabimo k poslušanju ene same kompozicije. To bo Sonata po Psalmu 94 za orgle, skladatelja Juliusa Reubkeja. Letos je minilo 160 let od njegove smrti, njegovo kratko življenje pa mu žal ni dovolilo nastanka obsežnejšega opusa del. Kljub skromnemu opusu ni pozabljen – Sonata po psalmu 94  danes predstavlja eno najboljših orgelskih del 19. stoletja in spada v železni repertoar vrhunskih koncertnih organistov.

Coexister

Deseta umetnost, 15. julij 2018 ― Glasbeni producent Nicolas Lejeune se mora domislitivelikega in uspešnega projekta, da bi obdržal službo, zato sestavi skupino, v kateri pojejo župnik, imam in rabin. Ker pa videz vara in člani skupine niso ravno tisto, kar si je Nicolas zamislil, se morajo družno na poti do uspeha prebiti čezštevilne ovire. Naslov v izvirniku: Coexister V kinu […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Potovanje v svet filmske klasične glasbe - I. del: Richard Wagner  The Witch (2015)  Rear Window (1954)  World War Z (2013)  Projekt Titan Copyright © Deseta umetnost [Coexister], All Right Reserved. 2018.

Terminal

Deseta umetnost, 15. julij 2018 ― V temačnem osrčju anonimnega mesta sledimo prepletenim zgodbam dveh morilcev, na smrt bolnega učitelja, skrivnostnega vratarja in nenavadne natakarice, ki živi nevarno dvojno življenje. Vsi se morajo soočiti z zločincem, ki se želi maščevati. Terminal pripoveduje o Viktorju Navorskem, ki iz vzhodne Evrope pride v New York ravno v času, ko v njegovi domovini pride […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Room (2015)  Tomb Raider (2018)  Loving Pablo (2017)  Dial M for Murder (1954)  Vztrajanje Copyright © Deseta umetnost [Terminal], All Right Reserved. 2018.

Ukradena princesa

Deseta umetnost, 15. julij 2018 ― Zgodba, ki se odvija v času pogumnih vitezov, lepih princes in mogočnih čarovnikov. Ruslan, lutkarski umetnik, ki sanja, da bi postal vitez, spozna lepo Milo in se v njo zaljubi, niti sanja pa se mu ne, da je Mila kraljeva hči. Njuna sreča pa ne traja dolgo. Hudobni čarovnik, ki si želi Milino ljubezen spremeniti […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    God Bless America (2011)  [Pozor, hud prizor] - Psycho (1960)  TOP 25 romantičnih komedij 21. stoletja – III. del  True Detective - 1. sezona (2014)  Filmsko poletje 2013 (3. del) Copyright © Deseta umetnost [Ukradena princesa], All Right Reserved. 2018.
Fantomska nit (Phantom Thread, rež. Paul Thomas Anderson)

Fantomska nit (Phantom Thread, rež. Paul Thomas Anderson)

Koridor, 15. julij 2018 ― Za opus ameriškega režiserja Paula Thomasa Andersona je ob tako rekoč univerzalni kvaliteti značilna še nenavadnost. Čeprav je letošnja Fantomska nit gotovo njegov najbolj uglajen film doslej, v sebi skriva precej zanj značilne grenkobe. Slednji na srečo parira optimizem, a ker sta ti dve skrajnosti vseskozi prepleteni, pride do paradoksa: tehnična dovršenost (med drugim izjemna […] The post Fantomska nit (Phantom Thread, rež. Paul Thomas Anderson) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Demolition group dela za nas

Demolition group dela za nas

Odzven, 15. julij 2018 ― V svojih častitljivih, več kot petintridesetih letih glasbenega obstoja je zasedba Demolition Group postala in obstala kot temeljna slovenska vokalno inštrumentalna skupina, ki brez lažne ali pretirane patetike sodi med unikum domače alternativne in hkrati popularne glasbene kulture. Dokaz tega je tudi zadnji album Pojdiva tja.

Prijavi se na Spopad rim!

Festeelval, 15. julij 2018 ― Na Jesenicah bo v petek, 7. 9. V okviru Festeelvala 2018 potekal Freestyle Battle Contest – Spopad rim.   Nagrada za zmagovalca bo bogata: 500 evrov. Poskrbeli smo tudi za praktične nagrade za ostale nastopajoče.… Continue Reading Prijavi se na Spopad rim! The post Prijavi se na Spopad rim! appeared first on Festeelval - Uradna stran.
Revija Cicido že 20 let spodbuja branje in ustvarjalnost najmlajših

Revija Cicido že 20 let spodbuja branje in ustvarjalnost najmlajših

Misli, 15. julij 2018 ― Revija Cicido za predšolske otroke letos obeležuje 20 let. Izšla je iz Cicibana in ime dobila po ljudski pesmi Sinička se je usedla gor na drobno vejico, po oglašanju ptičke siničke cici, cici, cicido. Konkurence med revijami nima, se pa po besedah urednice Maje Žugič danes za pozornost mladih bralcev bori s TV, pametnimi telefoni in internetom.

Javni raj

OUTSIDER, 15. julij 2018 ― Sredi Ljubljane se skriva divji kos narave. Česa tako lepega in zelenega nima vsako mesto. Ljubljana je pač »najlepše mesto na svetu« in ima naziv Zelena prestolnica. Ta košček narave, ki je tako poseben in lep, je strogo zaščiten. Le redko kdo ve zanj, čeprav se mimo vsak dan vozijo tisoči. Tam ne boste srečali množice turistov,…

1869 – Rojen Ivan Zajec

Zgodovina na dlani, 15. julij 2018 15. julija leta 1869 se je v Ljubljani rodil slovenski klasicistični kipar Ivan Zajec. Njegovo najbolj znano delo je Prešernov spomenik v Ljubljani, katerega je naredil v sodelovanju z Maksom Fabianijem. Podstavek spomenika je delo Fabianija (1900-1905), kompozicijo z muzo in reliefoma (Slovo – motiv iz Krsta pri Savici in … Preberi The post 1869 – Rojen Ivan Zajec appeared first on Zgodovina na dlani.
Steve McQueen bo z novim filmom odprl filmski festival v Londonu

Steve McQueen bo z novim filmom odprl filmski festival v Londonu

Misli, 15. julij 2018 ― Režiser Steve McQueen bo z novim filmom Widows odprl letošnji filmski festival v Londonu. Njegov prvi celovečerec po letu 2012, ko je za dramo 12 let suženj prejel oskarja za najboljši film, je priredba britanske TV serije iz 80. let o skupini žensk, ki po umoru svoji mož začnejo ropati. Festival bo potekal od 10. do 21. oktobra.
Meg Ryan bo nagrajena v Locarnu za prispevek k filmski zgodovini

Meg Ryan bo nagrajena v Locarnu za prispevek k filmski zgodovini

Misli, 15. julij 2018 ― Ameriška igralka Meg Ryan bo na letošnjem filmskem festivalu v Locarnu dobila nagrado za prispevek k filmski zgodovini, poimenovano leopard club award. Organizatorji so opomnili na nekatere njene filme, ki so postali svetovna uspešnica, kot so Harry in Sally, Romanca v Seattlu in Čaka te pošta. Nagrado ji bodo podelili 3. avgusta.

Predstava Odilo. Zatemnitev. Oratorij na beograjskem Bitefu

Misli, 15. julij 2018 ― Letošnji, 25. festival Bitef, ki bo potekal od 13. do 22. septembra, bo odprla predstava Odilo. Zatemnitev. Oratorij v režiji Dragana Živadinova, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) in CUK Kino Šiška. Festival bo sicer v desetih dneh ponudil deset gledaliških produkcij iz prav toliko držav.
Konkretna utopija v vsakdanjem življenju

Konkretna utopija v vsakdanjem življenju

Inštitut za politike prostora, 15. julij 2018 ― Danes se bo v newyorškem Muzeju sodobne umetnosti (MoMA) uradno odprla razstava povojne jugoslovanske arhitekture z naslovom H konkretni utopiji: Arhitektura v Jugoslaviji, 1948–1980 (angl. Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980). Razstava prvič predstavlja izjemno delo vodilnih arhitektov in arhitektk socialistične Jugoslavije mednarodnemu občinstvu. Pripravili so jo Martino Stierli, glavni kurator za arhitekturo […]
še novic