Sylvia, ne zapusti me

Sylvia, ne zapusti me

Radio Študent, 22. september 2018 ― Sylvio Plath še vedno največkrat dojemamo kot tisto popolno ameriško dekle; plavi lasje, modre oči, prva v razredu na maturi, izjemni upi za nadaljnje izobraževanje … Prvi poskus samomora je Plath storila pri 21 letih, bil pa je posledica zdravljenja z elektrokonvulzivno terapijo, metodo, ki je v ZDA in mnogih drugih državah še dandanes dovoljena metoda zdravljenja psihičnih bolezni.

MRFY-ji “raztrgali” Kino Šiška in vstopili v ligo slovenskih glasbenih velikanov

Kino Šiška, 22. september 2018 ― Sedaj je nastopil čas, ko MRFY-ji dvignejo krila in odletijo med največja slovenska glasbena imena. Novomeščani so “raztrgali” koncert njihovega življenja na deveti obletnici Kina Šiške. Prestolonasledniki domačega rocka, ki se tako pretkano sprehajajo med alternativo in mainstreamom, so pripravljeni, da zavzamejo prestol in si prilastijo okrono. Ostali, umaknite se.

1947 – Ustanovitev Informbiroja

Zgodovina na dlani, 22. september 2018 22. septembra leta 1947 se je v Sklarski Porembi na Poljskem začela konferenca komunističnih strank, na kateri je bil ustanovljen Informacijski biro komunističnih partij Kominform, bolj znan kot Informibro. Jugoslavijo sta na konferenci predstavljala Edvard Kardelj in Milovan Đilas. Ustanovitev Informbiroja je bil odgovor Sovjetske zveze na politiko obkoljevanja, ki … Preberi The post 1947 – Ustanovitev Informbiroja appeared first on Zgodovina na dlani.

Kjer preteklost sreča prihodnost …

Muzeji radovljiške občine, 22. september 2018 ― … je naslov letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine. V Muzejih radovljiške občine smo se odločili, da pripravimo različne dogodke, s katerimi bomo udeležencem ”predstavili” našo dediščino. Prvi dogodek je digitalno vodenje po starem mestnem jedru Radovljice z uporabo testne različice mobilne aplikacije diStory. Vodenje bo v ponedeljek, 1. 10., ob… ... več o tem

Ustvarjalna delavnica: »Jesensko listje, kam hitiš?«

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 22. september 2018 ― Šelesteče listje vseh barv, kostanj, gobe, lešniki, buče … Pa tudi topli puloverji, najljubša kapa in škornji. Vse to nam prinaša jesen, letni čas, v katerega smo vstopili prav te dni. To je bil tudi izvrsten razlog, da smo v Občinski knjižnici Prebold v sodelovanju s KUD Svoboda Prebold v soboto, 22. septembra 2018, priredili ustvarjalno delavnico, ki sta jo vodili Mojca Škrabl in Ana Ajdič. Na krilih domišljije so otroci in njihovi spremljevalci ob prijetnem druženju ustvarili presenetljive jesenske izdelke.  Besedilo in fotografije: Lea Felicijan

Pogovor s Primožem Ekartom

Borštnikovo srečanje, 22. september 2018 ― Pogovor, pripravljen v sodelovanju s časopisno hišo Večer, je tekel o temah, ki jih obravnava uprizoritev Nemoč: o nemoči umetnikov v poznem kapitalizmu in o konkretnih okoliščinah te uprizoritve, ki potrjujejo nemoč, pa tudi o Primožu Ekartu kot vsestranskem gledališkem ustvarjalcu.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 22. september 2018 ― Pri založbi Miš je izšel roman Nepomemben Thomasa Hardyja, v zbirki Moderni klasiki Cankarjeve založbe pa roman Jutta Heim pisatelja Immanuela Mifsuda. Knjižna bera založbe Modrijan je bogatejša za knjigo Max in mačji rod, pri založbi Zala pa je izšla slikanica Noč za navihane Kerry Lyn Sparrow z ilustracijami Guillaumeja Perreaulta.
1952 Novi Kot – Prva generacija

1952 Novi Kot – Prva generacija

Stare slike (Cerknica), 22. september 2018 ― Prva generacija učencev v učni karieri prve povojne učiteljice Zalke Kocjan v Novem Kotu. Slika je nastala za hišo na Mandrovem vrtu. Imela je kombiniran pouk, dopoldne 4., 5., 6. razred, popoldne pa 1., 2. in 3. razred.  Manjkata Anica Pantar in Žan Žagar. Pri nas je učila tri leta, se poročila z domačinom in rodila hčerko Metko. […]
Uspešnica v DKinu: Deadpool 2

Uspešnica v DKinu: Deadpool 2

Gledal_a bom, 22. september 2018 ― Nadaljevanje najbolj presenetljive stripovske uspešnice ponudi točno to, kar so šokirani in skrajno navdušeni oboževalci pričakovali. Še več antijunakovih kvantaških monologov v kamero, še […] The post Uspešnica v DKinu: Deadpool 2 appeared first on Gledal_a bom.

22. septembra 1741 je v Ljubljani umrl Jožef Samassa, star., izdelovalec zvonov

Kamra.si, 22. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. septembra 1741 je v Ljubljani umrl Jožef Samassa, star., izdelovalec zvonov. Rodil se je 1692 v Krminu. Samassa, najvažnejša zvonarska rodbina v Ljubljani., kamor je prišla okrog l. 1725 z Beneškega. Jožef Samassa, star je leta 1734 je prevzel zvonarsko livarno pred Pisanimi vrati (kasnejša »Wasserkasärne«, Karlovška c. 13) od umrlega sorodnika Gašperja Franchija (SBL I, 185), ki je tu vlival zvonove že od l. 1688  in čigar največje delo je veliki zvon lj. stolnice. V l. 1734 je postal Jožef S. tudi lj. meščan in se oženil z Ljubljančanko Ano Marijo Steyerer. Po njem je podedoval livarno njegov brat. Vir: http://www.slovenska-biografija.si/rodbina/sbi533646/
še novic