SON LUX

SON LUX

Radio Študent, 6. oktober 2018 ― Pred koncertom v Kinu Šiška, kjer bo v torek razbijal baročno-elektronski trio Son Lux se bomo pogovarjali z vodjem dotične trojice.
Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje! (Hotel Transylvania 3: Summer Vacation)

Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje! (Hotel Transylvania 3: Summer Vacation)

Koridor, 6. oktober 2018 ― »Ahoj, tam! Jaz sem kapitanka Ericka, vi pa ste verjetno eden in edini grof Drakula.« Tokrat se nenavadni pošastni prijateljčki odpravijo na križarjenje, ker … saj veste, si vsi zaslužijo oddih in tisto pravo ljubezen. Ste zadnje čase kaj »zingnili«? Tako ljubezni na prvi pogled pravijo v tretji vrnitvi dogodivščin pošasti, ki si privoščijo luksuzno […] The post Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje! (Hotel Transylvania 3: Summer Vacation) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V SMG predstava, ki traja ves dan in manj kot sekundo

SiGledal Novice, 6. oktober 2018 ― Slovensko mladinsko gledališče (SMG) novo sezono začenja s predstavo še ni naslova v režiji Tomija Janežiča, ki se bo celih deset ur skozi oči žensk približevala zapeljivcu in ženskarju Don Juanu. Nastala je po besedilu Simone Semenič, ki je Don Juanu nadela kleno slovensko ime Janez, in dodatnem gradivu ustvarjalcev predstave.

Premiera plesne predstave Labirint na novogoriškem odru

SiGledal Novice, 6. oktober 2018 ― Na velikem odru SNG Nova Gorica bo drevi, 6. oktobra, ob 20. uri na sporedu premiera plesne predstave Labirint v koreografiji Michala Rynie in Nastje Bremec Rynia. Predstava se poglablja v simbol labirinta, ki je kot življenjska pot poln ovir in odločitev. Kot ljudje iščejo izhod iz labirinta, tako v predstavi iščejo gib, ki prikazuje emocije.
Jesenski dnevi tečejo | As autumn days go by…

Jesenski dnevi tečejo | As autumn days go by…

Cirkulacija 2, 6. oktober 2018 ― Cirkulacija 2 najavlja jesensko serijo dejavnosti: 13. do 21. oktober 2018: gostovanje Cirkulacije 2 na festivalu Pixelache v Helsinkih / Finska Člani Cirkulacije 2 (Borut Savski, Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek) bodo predstavili svoj nabor post-mejkerskih objektov. Kaj sploh je post-mejkersko? Oznaka prihaja s strani gostitelja Koelse, ki je finska skupina za eksperimentalno elektroniko. Definicija pa je stvar debate. Ne tiče se le estetike, ampak tudi sociologije prekarne ekonomije: čemu služi v p...

Igrice vaših staršev (danes!)

Računalniški muzej, 6. oktober 2018 ― danes ponosno sodelujemo na otvoritvi tedna programiranja #codeweek na fakulteti za elektrotehniko lahko  ponovno preizkusite igrice 80ih in ali jih pokazete svojim otrokom. Pridite na EF danes od 10-13ih ! Igrice v katalogu: dynablaster lotus prince of persia pacman Prehistoric Pinball Windows 95 paintbrush … Racunalniki na katerih tece zbirka iger imajo tudi zanimivo zgodbo. … Continue reading Igrice vaših staršev (danes!)
V starem mestnem jedru Radovljice odkrili še dve baročni freski

V starem mestnem jedru Radovljice odkrili še dve baročni freski

Misli, 6. oktober 2018 ― Hiše v starem mestnem jedru Radovljice krasijo številne poslikave. V zadnjem obdobju so evidentirali 11 fresk, ki bi bile potrebne obnove, pred kratkim pa so pri obnovi fasade na hiši ob vstopu v mestno jedro odkrili še dve freski. V zavodu za varstvo kulturne dediščine upajo, da jim bo pri financiranju restavriranja na pomoč priskočila država.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 6. oktober 2018 ― Pri založbi Modrijan je izšlo delo, posvečeno risbam Hermana Gvardjančiča, pri Inštitutu Karantanija in Inštitutu Nove revije, zavoda za humanistiko pa delo Vse teče Vasilija Grossmana. Pri založbi Narava je izšlo delo Petra Wohllebna Skrivne mreže narave, pri KUD Sodobnost International pa delo Grigorja Viteza O zajcu, ki se je rad smejal.

1942 – Ustanovljena Šercerjeva brigada

Zgodovina na dlani, 6. oktober 2018 6. oktobra leta 1942 so na Mokrcu formirali 2. slovensko narodnoosvobodilno udarno brigado Ljubo Šercerja, znano tudi pod imenom Šercerjeva brigada. Na dan formiranja je štela 310 borcev. Brigada je delovala vse do konca vojne in se je vseskozi številčno povečevala. Med 32-mesečnim bojevanjem je brigada delovala na celotnem Notranjskem,… Preberi The post 1942 – Ustanovljena Šercerjeva brigada appeared first on Zgodovina na dlani.

6. oktobra 1918 je v Ljubljani umrl Stanislav Škrabec (pravo ime Anton Škrabec), slovenski frančiškanski pater, jezikoslovec in nabožni pisatelj

Kamra.si, 6. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. oktobra 1918 je v Ljubljani umrl Stanislav Škrabec (pravo ime Anton Škrabec), slovenski frančiškanski pater, jezikoslovec in nabožni pisatelj. Rodil se je 7. januarja 1844 v Hrovači pri Ribnici.  P. Stanislav Škrabec se je rodil v Hrovači pri Ribnici s krstnim imenom Anton očetu Antonu in materi Mariji. Bil je najstarejši od sedmih otrok. Šolal se je najprej v domači Ribnici, potem na gimnaziji v Ljubljani. Enoletni noviciat je opravil v Trsatu,  bogoslovje pa študiral na Kostanjevici pri Gorici in v Ljubljani. Leta 1867 je bil posvečen za duhovnika.
V SMG predstava, ki traja ves dan in manj kot sekundo

V SMG predstava, ki traja ves dan in manj kot sekundo

Misli, 6. oktober 2018 ― Slovensko mladinsko gledališče (SMG) novo sezono začenja s predstavo še ni naslova v režiji Tomija Janežiča, ki se bo celih deset ur skozi oči žensk približevala zapeljivcu in ženskarju Don Juanu. Nastala je po besedilu Simone Semenič, ki je Don Juanu nadela kleno slovensko ime Janez, in dodatnem gradivu ustvarjalcev predstave.
1931 Babno Polje – Potni list Janeza Vesela in francoske zgodbe

1931 Babno Polje – Potni list Janeza Vesela in francoske zgodbe

Stare slike (Cerknica), 6. oktober 2018 ― Potni list svojega starega očeta hrani Tone Vesel na Babnem Polju. Janez Vesel je potreboval ta dokument, ko je pred vojno kot gozdni delavec potoval za delom v Francijo, podobno kot so dolga desetletja potovali mnogi drugi možje in fantje iz Gorskega Kotarja in Loške doline. Obrazec je izpisan v dveh jezikih in dveh pisavah: srbsko […]

6. oktobra 1951 se je na svojo prvo pot odpravil ljubljanski trolejbus

Kamra.si, 6. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. oktobra 1951 se je na svojo prvo pot odpravil ljubljanski trolejbus Prva trolejbusna proga je bila odprta 6. oktobra 1951 in je potekala za Bežigradom, in sicer od Vilharjeve ceste do Ježice. Trolejbus ni vozil v sam center mesta, ker je današnja Dunajska cesta še prečkala železniške tire in so se odgovorni bali, da ne bi prišlo do stika zapornic in kontaktnih vodov. Problem so rešili maja 1956, ko so kontaktne vode prestavili nad sredino ceste, zato so trolejbusno progo podaljšali vse do Ajdovščine, kjer je bilo potem dve leti urejeno obračališče ter prestopna postaja med trolejbusi in tramvaji.  

6. oktobra 1851 se je na Stari Vrhniki rodil Simon Ogrin, slovenski slikar

Kamra.si, 6. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. oktobra 1851 se je na Stari Vrhniki rodil Simon Ogrin, slovenski slikar. Umrl je 3. maja 1930 na Vrhniki.  Slikar Simon Ogrin se je rodil krojaču Luki Ogrinu in Mariji Skubelj, kot prvi otrok v osemčlanski družini. Kot otrok je zgodaj začel pomagati pri kmečkih opravilih, zato je bil slabo izobražen. Že zgodaj se je navduševal nad kipci v cerkvah, ki jih je želel tudi izdelovati. S šestnajstimi leti ga je mati odpeljala v Ljubljano v uk k podobarju Avguštinu Götzlu, kjer je za čas izobraževanja tudi stanoval. V Ljubljani je od leta 1867 do 1870 obiskoval tudi nedeljsko šolo in obrtno šolo.

Dorothea Tanning, nadrealistka proti avtoriteti moških

Misli, 6. oktober 2018 ― Dorothea Tanning je veliko več kot le soproga velikega nadrealista in dadaista Maxa Ernsta, opozarjajo v madridskem Muzeju Reina Sofia, kjer se s prvo retrospektivo njenih del sploh z naslovom Dorothea Tanning - Za vrati, nevidna, še ena vrata poklanjajo njeni zapostavljeni umetnosti. Na ogled bo do 7. januarja.
še novic