Vsi duhovi preteklosti Borisa Beleta

Vsi duhovi preteklosti Borisa Beleta

Odzven, 27. oktober 2018 ― Pred izidom vinilne plošče Dobri duhovi prošlosti ter s tem začetkom uradne promocije povratniškega albuma Borisa Beleta in njegovega novega benda smo se z glavnim protagonistom pogovorili o vseh njegovih preteklih glasbenih duhovih in o tem, kaj od Duhov še lahko pričakujemo.

Kulturna premišljevanja: Metod Pevec

Asociacija, 27. oktober 2018 ― V tokratni kolumni glasila Asociacije Kulturosfera smo k pisanju povabili kolege iz Društva slovenskih režiserjev, ki so pripravili večletno analizo in predloge za rešitev stanja na filmskem področju. Podobno kot član upravnega odbora Društva slovenskih režiserjev Metod Pevec, ki je napisal tokratno kolumno, tudi v Asociaciji menimo, da je čas za temeljite spremembe na področju … Preberi več o Kulturna premišljevanja: Metod Pevec
Blade Runner 2049 (2017)

Blade Runner 2049 (2017)

Deseta umetnost, 27. oktober 2018 ― Ko je Blade Runner leta 1982 ugledal luč sveta, je sprva izgledalo, da ne bo pustil močnega sledu v zgodovini filma. Mračnjaški znanstveno fantastični triler, obogaten s cyberpunk in noirovsko estetiko, so filmski kritiki popolnoma raztrgali, občinstvo pa se na izdelek ni odzvalo nič bolj naklonjeno. Kaj je botrovalo tako slabemu rezultatu, je težko reči; […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Bergman: A Year in a Life (2018)  Once Upon A Time In The West (1968)  Martyrs (2008)  Sicario: Day of the Soldado (2018)  The Greatest Showman (2017) Copyright © Deseta umetnost [Blade Runner 2049 (2017)], All Right Reserved. 2018.

V Kotlovnici razstavlja Kaja Judež

Kamnik.info, 27. oktober 2018 ― V Mladinskem centru Kotlovnica je bila včeraj zvečer odprta zanimiva razstava likovnih del mlade kamniške likovne ustvarjalke Kaje Judež, ki se je s svojo prvo samostojno razstavo obenem tudi premierno predstavila širši kamniški likovni javnosti. Odprtje razstave, ki ga je povezoval Aljoša Rebrača, sta z glasbenim nastopom popestrila pevka Teja Poljanšek in kitarist Matic Smolnikar, ... The post V Kotlovnici razstavlja Kaja Judež appeared first on Kamnik Info.

Poziv mladim dramatičarkam in dramatikom!

SiGledal Novice, 27. oktober 2018 ― Zimska izdaja revije Adept 2018, ki jo izdajajo študentje AGRFT, je koncipirana kot zbornik dramskih stvaritev mlajših generacij, ki sicer nimajo prostora, da bi bili objavljeni. Zato uredništvo revije Adept poziva mlade dramske ustvarjalce, da se pridružijo razpisu za objavo zaključenih dramskih besedil, prizorov ali dramskih fragmentov, ki bodo objavljeni v zimski izdaji decembra 2018.
Neža Knez: Premestitve9. – 30. november 2018otvoritev: 9....

Neža Knez: Premestitve9. – 30. november 2018otvoritev: 9....

Hiša kulture v Pivki, 27. oktober 2018 ― Neža Knez: Premestitve9. – 30. november 2018otvoritev: 9. november ob 19. uriKustosinja razstave je Mojca Grmek.Neža Knez je vizualna umetnica mlajše generacije, ki se ukvarja s prehajanjem meja med umetnostjo in vsakdanjim življenjem, na način, ki gledalca spodbudi, da začne o svetu razmišljati drugače. Njen interes je usmerjen v vsakdanje stvari, pojave in situacije, ki so tako samoumevni, da o njih ne razmišljamo več. S svojo umetniško prakso, ki vključuje raziskovanje percepcije z različnimi čuti, mišljenje skozi telo, komunikacijo med telesom, prostorom in predmeti v njem…, skuša to samoumevnost razbiti in pokazati na »nekaj vmes», nekakšne zmuzljive »slepe pege«, ki jih ni mogoče izraziti z jezikom ali podobo. Njena dela, ki izhajajo iz te prakse, delujejo kot nekakšni rezi v vsakdanje življenje, ki razkrivajo obstoječe družbene meje, jih razpirajo in krivijo po svoji lastni logiki, s tem pa nudijo možnosti za nov in drugačen pogled na svet.Izhodišče tokratne razstave Neže Knez je performans z naslovom Branje (2017), ki ga je izvedla v javni knjižnici v Milanu. V okviru performansa je sedeč med ljudmi v knjižnici glasno brala poezijo T. S. Eliota v italijanskem jeziku, čeprav ga ne govori in ne razume. S tem se je v dejanju branja ustvaril prostor neznanega, saj glas ni bil podrejen običajnemu pomenu besed, ampak je skozi odsotnost razumljivega ustvarjal svoj lastni pomen. Razstava je rezultat ponovnega premisleka performansa in poskus njegove premestitve v novo obliko, ki bo odprl prostor za nove vmesnosti in neujemljivosti, s tem pa tudi iskanje novih pomenov.────────────Neža Knez (1990) je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2014 diplomirala in tri leta kasneje magistrirala. Svoje delo je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini in zanj prejela več nagrad in priznanj, med drugim univerzitetno Prešernovo nagrado in nagrado skupine OHO. Živi in dela v Ljubljani.

1917 – Poraz Italijanov pri Kobaridu

Zgodovina na dlani, 27. oktober 2018 27. oktobra 1917 je general Luigi Cadorna ukazal umik italijanske vojske čez reko Tilment, kar je pomenilo zmagoslavje centralnih sil v 12. soški bitki. Po 11. italijanskih ofenzivah, ki so potekale vse od odprtje soške fronte spomladi 1915, so se centralne sile jeseni 1917 odločile za protinapad. Avstro-ogrski vojski so… Preberi The post 1917 – Poraz Italijanov pri Kobaridu appeared first on Zgodovina na dlani.

Ustvarjalna delavnica ob noči čarovnic

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. oktober 2018 ― V soboto, 27. oktobra 2018, je v Občinski knjižnici Prebold tik pred nočjo čarovnic potekala ustvarjalna delavnica, ki sta jo vodili Mojca Škrabl in Ana Ajdič iz Kulturno-umetniškega društva Svoboda Prebold. Knjižnico je zajel otroški vrvež, ki pa se je kaj hitro spremenil v ustvarjalno vnemo. Male in malo večje roke so domišljiji pustile prosto pot, kajti na strašljivi praznik se je treba dobro pripraviti. Ob prijetnem druženju so nastali zanimivi izdelki, pričakovanje pa je udeležence delavnice vleklo naprej, do novih prigod, ko bodo zarajali v družbi čarovnic, pošasti in ...
Umrl je skladatelj Darijan Božič

Umrl je skladatelj Darijan Božič

Misli, 27. oktober 2018 ― V 86. letu se je poslovil skladatelj Darijan Božič, ki mu je Društvo Slovenskih skladateljev (DSS) pred tremi leti za zaokrožen skladateljski opus podelilo Kozinovo nagrado, poroča portal MMC. V slovenskem glasbenem prostoru je bil med prvimi, ki je v svojih zgodnejših delih povezoval elemente jazza z evropsko glasbeno tradicijo.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 27. oktober 2018 ― Pri KUD Police Dubove je izšel roman Anne Bolave z naslovom V temo, pri Mladinski knjigi deli Nobelovca Gabriela Garcie Marqueza - zbirko kratke proze Dvanajst potohodnikov ter osvežen prevod kultnega dela Sto let samote, pri Škucu pa so v zbirki Lambda izdali kratkoprozno zbirko bosanske avtorice Lejle Kalamujić, naslovljene Kličite me Esteban.

V Berlinu razstava del Maxa Beckmanna

Misli, 27. oktober 2018 ― V Grafičnem kabinetu razstavišča Kulturforum je na ogled razstava del nemškega umetnika Maxa Beckmanna (1884-1950) iz zbirke zbiratelja in trgovca z umetninami Erharda Göpela. Združuje sliki Avtoportret v baru (1942) in Portret Erharda Göpela (1944) ter 46 risb in 52 grafik, ki jih je Berlinskim državnim muzejem zapustila Barbara Göpel.

27. oktobra 1883 se je na Mostu na Soči rodil Ivan Pregelj, pisatelj, dramatik, pesnik in kritik

Kamra.si, 27. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. oktobra 1883 se je na Mostu na Soči (tedaj Sv. Lucija na Soči) rodil Ivan Pregelj, pisatelj, dramatik, pesnik in kritik. Umrl je 30. januarja 1960 v Ljubljani. Starši so mu zgodaj umrli, zato je njegovo vzgojo prevzel domači župnik Jože Fabijan, ki ga je poslal na šolanje v Gorico. Po dveh letih pripravnice v Alojzijevišču je obiskoval gimnazijo, po maturi 1903 je bil nekaj časa v bogoslovju, nato pa je študiral slavistiko in germanistiko na Dunaju ter leta 1908 promoviral z disertacijo o Rogerijevem delu. Pregljevi prvi pesniški poskusi segajo v gimnazijska leta, ko je po večini objavljal v dijaški Zori pod psevdonimi Ivo Zoran, I. Mohorov in P. Petrič. Kot gimnazijski profesor je leta 1909 začel službovati v Gorici, nadaljeval pa v Pazinu (1910-1911), Idriji (1911-1912), Kranju (1912-1924) in Ljubljani (1924-1938). V 55. letu starosti ga je zadela kap, zato je opustil poučevanje in opravljal lažja dela. Leta 1946 se je upokojil, nato pa je zaradi bolezni opustil tudi slovstveno delo.

27. oktobra 1835 se je na Podreči pri Mavčičah rodil Simon Jenko, slovenski pesnik in pisatelj.

Kamra.si, 27. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. oktobra 1835 se je na Podreči pri Mavčičah rodil Simon Jenko, slovenski pesnik in pisatelj. Umrl je 18. oktobra 1869 v Kranju. Rodil se je leta 1835 kot nezakonski sin siromašnih kmečkih staršev. Starša sta se poročila šele štiri leta kasneje, ko je oče podedoval majhno kmetijo v Prešah, in si ustvarila veliko družino. Denarne razmere doma so bile slabe, zato sta se starša ukvarjala z raznimi dopolnilnimi dejavnostmi (čevljarstvo, preja, ročno delo). Po osnovni šoli v Smledniku in Kranju se je vpisal na frančiškansko gimnazijo v Novem mestu, kjer je poučeval njegov stric Nikolaj in tu opravil 6 razredov. Leta 1853 so strica premestili v frančiškanski samostan v Kamnik, zato je prestopil na gimnazijo v Ljubljano. V zadnjem, osmem razredu je skupaj s sošolci ustanovil literarni krožek in postal vodilni pesnik v leposlovnem rokopisnem listu tega krožka – v Vajah. Ves čas je bil odličen in med najboljšimi v razredu. Po maturi leta 1855 je vstopil v bogoslovje v Celovec, vendar že naslednje leto izstopil. Odšel je na Dunaj in študiral klasično jezikoslovje (1856/1857), zgodovino (1857) in pravo (1857–1861). Preživljal se je s poučevanjem, finančno podporo prijateljev in kot študent prava s pomočjo Knafljeve ustanove. Ker ni pravočasno končal vseh izpitov, mu je podpora ustanove zapadla. Še dve leti je ostal kot domači učitelj na Dunaju, nato se je vrnil na Kranjsko.
še novic