DIPTIH - skupinska razstava fotokluba Maribor

Fotogalerija Stolp, 8. december 2018 ― DIPTIH    V starodavnih časih, ko so bile podobe in rezbarije vklesane v vosek in les, so le te hranili tako, da so jih zložili eno na drugo oziroma iz oči v oči, da bi zaščitili njihove površine med prevažanjem in skladiščenje. Seveda so umetniki teh del upoštevali njihovo medsebojno estetiko ter jih temu primerno ujemajoče upodobili. Takšna dela so imenovali »diptih«, kar v grščini pomeni »zloženi v dva«.   Diptihi so bili največkrat izdelani iz slonovine, lesa ali kovine in...
Terminator 2: Judgment Day (1991)

Terminator 2: Judgment Day (1991)

Deseta umetnost, 8. december 2018 ― Arnold Schwarzenegger, terminatorji iz prihodnosti, pištole in vrtnice ter skupina Guns N’ Roses. V ozadju čez zvočnike reže udarna ‘You Could Be Mine’. Tokrat najbolj znan model T-800 ni hladni ubijalec, ampak rešitelj. Drugi del franšize, ki je finančno krepko prekosil prvega in hkrati pretresel svet znanstvene fantastike. Bije se bitka med človeštvom in stroji, vodja […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Shaun Of The Dead (2004)  The Ballad of Buster Scruggs (2018)  12 Angry Men (1957)  [Pozor, hud prizor] - There Will Be Blood (2007)  The Conjuring 2 (2016) Copyright © Deseta umetnost [Terminator 2: Judgment Day (1991)], All Right Reserved. 2018.

8. december 1927 - Mohorjeva družba se je preselila v Celje

Kamra.si, 8. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. december 1927 - Mohorjeva družba se je preselila v Celje Nacionalistično ozračje je prisilo Mohorjevo družbo v selitev iz Celovca na Prevalje (julija 1919), ki je po razmejitvi pripadlo h Kraljevini SHS. Toda selitev je bila samo začasna, saj je bil nov sedež Družbe sv. Mohorja preveč oddaljen od večjih slovenskih središč.
Heat (1995)

Heat (1995)

Deseta umetnost, 8. december 2018 ― Michael Mann očitno ni bil povsem zadovoljen s svojim televizijskim filmom L.A. Takedown (1989), saj ga je nekaj let kasneje spremenil v showdown med Al Pacinom in Robertom De Nirom, čeprav se zvezdnika istočasno na zaslonu pokažeta samo dvakrat. Zato pa so tisti prizori še toliko bolj klasični in intenzivni. Neil Macauly (De Niro) je profesionalni ropar, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Johnny English Strikes Again (2018)  Podelitev filmskih nagrad bafta v znamenju Povratnika  Bohemian Rhapsody  Cannes 2018 - 4. in 5. dan: Z Youtubea direktno na Cannes in HBO-jev doprinos k festivalu  Batman Begins (2005) Copyright © Deseta umetnost [Heat (1995)], All Right Reserved. 2018.

Predstava o rožnatih trikotnikih v času nacizma

SiGledal Novice, 8. december 2018 ― V Kosovelovi dvorani Cankarjeva doma bo drevi ob 20. uri premiera predstave Rožnati trikotnik v režiji Alena Jelena. Dramatik Martin Sherman v Rožnatem trikotniki sledi ljubezenski zgodbi v središču predvojne Nemčije, ko so oblast prevzeli nacionalsocialisti. Na tisoče LGBT oseb je bilo označenih z rožnatim trikotnikom in deportiranih v taborišča.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 8. december 2018 ― Založba Modrijan je izdala zgodovinsko monografijo Keitha Lowa Strah in svoboda - kako nas je spremenila druga svetovna vojna, Mednarodni grafični likovni center knjigo Alejandre Pizarnik, Nočna pevka. Pri Mladinski knjigi je izšla kuharica 220 stopinj poševno Urške Fartelj, pri založbi Miš pa ilustrirana zgodba Sneženi mož Michaela Morpurga.

899 – Umre Arnulf

Zgodovina na dlani, 8. december 2018 8. decembra 899 je na Bavarskem umrl karantanski vojvoda, vzhodnofrankovski kralj, kralj Italije in cesar Svetega rimskega cesarstva, Arnulf. Star je bil 49 let. Pokopan je v baziliki Svetega Emmerama v Regensburgu. Rodil se je leta 850 verjetno na današnjem avstrijskem Koroškem. Bil je nezakonski sin bavarskega kralja Karlmana in… Preberi The post 899 – Umre Arnulf appeared first on Zgodovina na dlani.
Skozi zgodovino 20. stoletja z dramo Svetine V imenu matere

Skozi zgodovino 20. stoletja z dramo Svetine V imenu matere

Misli, 8. december 2018 ― Na velikem odru ljubljanske Drame bodo nocoj ob 20. uri krstno uprizorili dramo Iva Svetine V imenu matere. Posebno uprizoritev, ki jo določa razstava Kapital 2018 umetniške skupine Irwin, je režiral Ivica Buljan. V ospredju predstave je zgodba s temno senco zaznamovanih članov družine Santini, ki se začenja in zaključuje s samomorom.

Slike Vittora in Benedetta Carpaccia spet v koprski stolnici

Misli, 8. december 2018 ― Orgelski sliki beneškega renesančnega slikarja Vittora Carpaccia in oltarna slika Marija s svetnikoma njegovega sina oz. nečaka Benedetta so se po konservatorsko-restavratorskih posegih vrnile v koprsko stolnico. Po besedah Barbke Gosar Hirci iz zavoda za varstvo kulturne dediščine je bilo delo izjemno zahtevno. Slovesna inavguracija bo ob 10. uri.
1935 Grahovo – Pevsko društvo

1935 Grahovo – Pevsko društvo

Stare slike (Cerknica), 8. december 2018 ― Nič kaj dosti ne vemo o tem pevskem zboru. Da gre res za grahovski pevski zbor, nam govori zapis na zadnji strani fotografije. Tone Gornik, lastnik fotografije, pa je po videzu prepoznal nekaj oseb na fotografiji. Zadaj: Stane Gornik – Mežnarjev,  Matija Mele – Uleč.   Spredaj: Matija Levar – Rožanč, Pepa Logar – Dovičeva. […]
Vlaho Bukovac in Alexander Cabanel – učenec in učitelj

Vlaho Bukovac in Alexander Cabanel – učenec in učitelj

ARS Likovni odmevi, 8. december 2018 ― Ob 120. obletnici Umetniškega paviljona v Zagrebu V Umetniškem paviljonu v Zagrebu je na ogled razstava slikarja Vlaha Bukovca in Alexandra Cabanela, s katero galerija obeležuje 120 let delovanja. Umetniški paviljon v Zagrebu je najstarejša likovna ustanova v jugovzhodni Evropi. Prav Vlaho Bukovac je bil pobudnik zasnove paviljona. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili razstavo slikarjev, ki sta vsak na svoj način zaznamovala čas in sta prvič predstavljena na skupni razstavi, eden kot učenec in drugi kot učitelj. O razstavi z naslovom Vlaho Bukovac in Alexander Cabanel zgodovinsko srečanje učenca in učitelja je Aleksandri Saški Gruden spregovorila direktorica Umetnišega paviljona Jasminka Poklečki Stošić
Kontemplacija

Kontemplacija

Odzven, 8. december 2018 ― Srečna mladina je druščina posebnih tičev. Takšnih nepredvidljivih. Nikoli se ne ve, kam jih bo povlekel naslednji korak, kam jih bo odpeljalo, kam bodo zavili, s čim bodo presenetili. Že naslov plošče namigne, da gre za dokument tega, kaj so snovali in kaj so prebrodili v zadnjih letih koncertne hibernacije, med l. 2015 in 2018.
še novic